Asociaţia Spirits România propune Guvernului o majorare de maximum 5% a accizei, din luna octombrie

D.R.
Miscellanea / 2 august 2023

Asociaţia Spirits România propune Guvernului o majorare de maximum 5% a accizei, din luna octombrie

Asociaţia Spirits România propune Guvernului o majorare de maximum 5% a accizei începând din luna octombrie a acestui an, nivel care să rămână aplicabil până la 31 martie 2025, informează Agerpres.

Asociaţiei a transmis: "Domnule Prim-Ministru, domnilor miniştri, reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase înţeleg nevoia Guvernului de a asigura venituri suplimentare la Bugetul de Stat pentru reducerea deficitului bugetar şi alocarea de fonduri către investiţii, dar cred cu tărie că măsurile fiscale trebuie să fie sustenabile şi să nu erodeze baza de impozitare, în special prin distrugerea producătorilor locali. Venind în întâmpinarea acestei nevoi de finanţare, producătorii şi distribuitorii de băuturi spirtoase din România vă propun să luaţi în considerare o mărire de maximum 5% a accizei, cu începere de la 1 octombrie 2023, urmând că acest nivel al accizei să rămână aplicabil pe toată perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2025 inclusiv. Aceasta măsură ar permite adaptarea agenţilor economici la schimbare şi ar asigura predictibilitate pe termen mediu", conform sursei citate.

Creşterile din 2022, cu 5% de la 1 august şi cu 6% de la 1 ianuarie 2023, au arătat că, la o majorare agregată de 11% a accizei, se observă deja o scădere cu 2,6% a încasărilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic în primele şase luni ale anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit sursei citate.

"Experienţa arată că majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat, în intervalul 2013-2014, o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în ultimii ani, scăderea pieţei nefiscalizate cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 850,20 milioane lei în 2021 pentru piaţa băuturilor spirtoase", se arată în comunicatul organizaţiei.

În acest moment, în România, valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine şi peste unele valori practicate în Uniunea Europeană, deşi veniturile consumatorilor sunt mai mici, atrage atenţia Spirits România. Nivelul accizei la alcool etilic este 855 euro/hl de alcool pur, în creştere cu 15,4% de la 741 euro în 2021, în condiţiile în care nivelul minim setat prin directivă europeană este 550 euro/hl, afirmă sursa citată.

Totodată, potrivit asociaţiei din sector, o creştere de două cifre, aşa cum este vehiculată, va avea efecte negative în special asupra producătorilor locali oneşti şi va favoriza producţia ilegală şi consumul de alcool nefiscalizat, aşa cum a demonstrat experienţa. Efectele negative se vor resimţi atât la nivel economic, cât şi social, în condiţiile în va creşte consumul de băuturi alcoolice contrafăcute ce vor afecta grav sănătatea persoanelor, relatează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb