Asociaţia Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) se arată îngrijorată faţă de afirmaţiile directorului Direcţiei juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, privind implicarea serviciului în procesul judiciar.
Punctul de vedere se regăseşte într-o rezoluţie adoptată de MEDEL, sâmbătă, la Atena, anunţă Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).
Declaraţiile lui Dumbravă au "dezvăluit faptul că SRI este implicat în procesul judiciar împreună cu procurorii şi judecatorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenţa justiţiei", se afirmă în rezoluţie.
Reacţia MEDEL are în vedere şi afirmaţia fostului preşedinte Traian Băsescu, care a spus că până în 2004 au existat agenţi ai serviciilor secrete sub acoperire printre magistraţii români, şi faptul că timp de 10 ani nimeni nu a verificat dacă aceşti presupuşi agenţi au fost scoşi sau nu din sistemul de justiţie.
MEDEL se adresează preşedintelui României Klaus Iohannis, Comisiei parlamentare de control a SRI şi Consiliului Superior al Magistraturii să restabilească încrederea că judecătorii sunt independenţi.
"Orice influenţă sau implicare a unui serviciu de informaţii secret în procesul judiciar ar reprezenta enormi paşi înapoi de la standardele democraţiei şi a statului de drept spre care România tinde", se afirmă în rezoluţie.
MEDEL este o asociaţie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri 22 de asociaţii naţionale din 15 state europene şi are ca principal scop apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului.
Într-un interviu pentru site-ul juridice.ro, Dumitru Dumbravă, vorbind despre angajarea SRI în lupta împotriva corupţiei, declara că se bucură că, "în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat".
"Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze", este declaraţia lui Dumbravă.
UNJR a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.
Totodată, UNJR, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au solicitat Comisiei parlamentare de control a SRI să ceară serviciului să clarifice public dacă afirmaţiile generalului Dumitru Dumbravă, conform cărora Serviciul Român de Informaţii este implicat în actul de justiţie, reprezintă poziţia oficială a instituţiei.