ASTĂZI SE DEPUN OFERTELE FINALE Privatizarea Oltchim se amână cu trei zile

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2012

Privatizarea Oltchim se amână cu trei zile

UPDATE 12: Zaremba îşi menţine interesul pentru "Oltchim"

Wojciech Zaremba a declarat pentru ziarul Bursa că deşi nu este de acord cu amânarea privatizării cu 3 zile, îşi menţine interesul pentru Oltchim.

---------------------------

UPDATE 11: OPSPI a decis amânarea până pe 20 septembrie a privatizării. Până atunci mai pot fi depuse oferte.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI a declarat că "Aşteptăm ca alte entităţi să aibă reacţie. Sunt 3 zile, nu e mult, sper că nu e prea puţin

S-ar putea ca o altă amânare să nu mai fie posibilă".

-----------------------------

UPDATE 10: Pe lângă Dan Diaconescu, două companii cer amânarea privatizării "Oltchim"

OPSPI analizează dacă mai amână privatizarea "Oltchim", după cum i-au solicitat compania "Pegamont" şi o societate din grupul Gazprom, care spun că nu au avut timp suficient să îşi definitiveze ofertele. Compania "Pegamont" a solicitat, vineri, amânarea privatizării cu 45 de zile şi a oferit 150 de milioane de euro pentru repornirea combinatului, fără alte condiţii.

Astăzi, o companie din Europa de Vest, care are ca parteneri pe Gazprom Neft şi Rosneft, a cerut ca privatizarea să fie amânată cu 2 săptămâni, pentru a fi clarificate probleme juridice apărute în urma contestaţiilor depuse de Dan Diaconescu.

PCC SE se opune amânării privatizării.

------------------------------

UPDATE 9: OPSPI analizează amânarea termenului de licitaţie

Reprezentanţii OPSPI analizează de mai bine de 15 minute posibilitatea amânării termenului de licitaţie în urma solicitării lui Dan Diaconescu şi a unor procese indroduse de acesta în instanţă în ultimele zile.

PCC nu este de acord cu amânarea, în timp ce Ştefan Vuza, prin cele două companii, Aisa şi Chimcomplex, a declarat că este dispus să-şi menţină oferta chiar dacă se va opta pentru amânare.

Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013

-----------------------------

UPDATE 8: Au fost depuse patru oferte pentru Oltchim

Omul de afaceri, Ştefan Vuza, a depus două oferte atât în numele Aisa, cât şi pentru Chimcomplex.

------------------------------

UPDATE 7: A expirat timpul pentru depunerea ofertelor!

Termenul până la care s-au putut depune oferte a expirat. Au fost depuse trei oferte din partea lui Şefan Vuza, a lui Wojciech Zaremba şi a lui Dan Diaconescu.

Tranzacţionarea acţiunilor Oltchim pe bursă a fost suspendată la ora 11:59 de către BVB.

-------------------------

UPDATE 6: Dan Diaconescu a ajuns la Ministerul Economiei

"Mai am patru minute să depun oferta. Câştig sigur!", a declarat Dan Diaconescu.

-----------------------

UPDATE 5: Acţiunile Oltchim sunt în creştere pe bursă

La ora la 11: 48 preţul unei acţiuni a Oltchim pe Bursa de Valori Bucureşti era de 0,7770, fiind în creştere cu 9,44

-----------------------

UPDATE 4: ORA 11.45 - PCC SE a depus ofertă pentru privatizarea Oltchim

-----------------------

UPDATE 3: Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, a intrat în Ministerul Economiei, cel mai probabil să depună oferta pentru prvatizarea "Oltchim".

Domnia sa este însoţit de trei persoane, printre care un director din cadrul PCC. Wojciech Zaremba nu a dorit să facă declaraţii pentru presă.

---------------------------

UPDATE 2: Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim" este prezent la Ministerul Economiei şi se plimbă prin faţa Ministerului, vizibil agitat.

Nu se ştie dacă PCC SE a depus încă oferta pentru Oltchim.

Ştefan Vuza a revenit la Minister şi aşteaptă ora 12 să vadă care sunt competitorii săi.

-------------------------

UPDATE: Ştefan Vuza a depus ofertă pentru Oltichim

Ministerul Economiei anunţă că cei interesaţi de privatizarea Oltchim, pot depune oferte astăzi până la ora 12.00.

-------------------------

Privatizarea Oltchim este periclitată de un proces deschis de Dan Diaconescu, ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful OPSPI.

Dan Diaconescu a atacat în instanţă hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim privind actualizarea creanţei AVAS cu dobânzile aferente, la data valorificării acesteia.

Dan Diaconescu a declarat pentru ziarul BURSA, la începutul săptămânii trecute, că va bloca deciziile AGA Oltchim.

Domnul Vulpescu a comentat: "Nu înţeleg ce rău i-a făcut Oltchim lui Diaconescu de i-a deschis proces în prag de privatizare. Acum OPSPI este în situaţia de a vinde o creanţă în litigiu. Preţul unui bun litigios nu poate fi decât unul mult mai mic decât cel normal".

Întrebat dacă vânzarea creanţei AVAS mai poate avea loc în condiţiile deschiderii acestui proces, şeful OPSPI ne-a răs­puns că nu mai are certitudinea că o va vinde.

Potrivit lui Vulpescu, până duminică seara, Dan Diaconescu nu a depus oferta finală în privatizarea Oltchim. Termenul expiră azi la ora 12.00. "Dacă va participa la privatizare, procesul deschis de Dan Diaconescu ar putea denatura concurenţa între ofertanţi", a conchis şeful OPSPI.

OPSPI se aşteaptă la trei competitori pentru Oltchim

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, se aşteaptă să primească până astăzi la ora 12.00 trei oferte ferme pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Declaraţiile au fost făcute, vineri, după-amiază, înainte să apară informaţiile privind procesul intentat de Dan Diaconescu.

Domnul Vulpescu a declarat, vineri, că nu exclude şi îşi doreşte o participare a unei mari companii din Rusia afiliată Gazprom.

Întrebat dacă până vineri a primit vreo ofertă fermă, Remus Vulpescu a răspuns că da, dar nu a dorit să precizeze dacă este vorba despre un dosar sau mai multe.

Săptămâna trecută, ziarul BURSA a publicat în exclusivitate că societatea germană PCC, "Petrochemical Holding" Austria - proprietarul RAFO Oneşti, şi AISA, firma omului de afaceri Ştefan Vuza, au fost interesate să cumpere dosare de prezentare ca să participe la privatizarea "Oltchim", potrivit unor surse apropiate situaţiei. Pe lângă aceste companii, jurnalistul Dan Diaconescu şi-a exprimat intenţia să cumpere "Oltchim".

Ofertele primite până astăzi la prânz vor fi deschise mâine, când va avea loc şi licitaţia cu strigare.

Până vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 investitori, potrivit declaraţiilor oficialilor din Guvern.

În urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, crede că politizarea societăţilor de stat face ca insolvenţa să fie singura soluţie pentru restructurarea şi eficientizarea lor: "Managerii profesionişti se vor lovi de probleme precum căpuşarea societăţilor şi contracte dezavantajoase de care nu pot scăpa uşor. Insolvenţa oferă instrumentele necesare de purificare a companiilor de stat. Viitorul proprietar al Oltchim nu va avea altă soluţie decât să apeleze tot la insolvenţă pentru a curăţa societatea de datorii şi active toxice şi pentru a o restructura".

Domnul Borza apreciază că privatizarea pachetelor majoritare trebuie să ocolească societăţile pe care statul le consideră strategice.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat, săptămâna trecută: "Oltchim poate şi trebuie să fie o întreprindere valoroasă a industriei noastre. Dar a privatiza Oltchim acum, în starea în care se află, este o fantezie. În schimb, a privatiza Oltchim după ce se vor fi şters în totalitatea sau în parte creanţele istorice ale AVAS contra Oltchim poate fi o realitate. Numai că ştergerea datoriilor nu se poate realiza decît prin reorganizare judiciară sau faliment".

Domnia sa ne-a precizat că, odată ce statul a renunţat la conversia creanţei în acţiuni, operaţiunea aceasta nu se va mai putea face după ce un terţ va fi cumpărat creanţa AVAS sau creanţa Electrica. "Pe de altă parte, în caz de eşec al privatizării (caz în care şi creanţa AVAS şi cea a Electrica ar rămâne acolo unde se află în prezent), ştergerea acestor datorii nu se va mai putea face decât prin insolvenţă. Aviz decidenţilor: conform dreptului Uniunii Europene, o ştergere de datorii publice prin planul de reorganizare sau prin lichidarea consecutivă falimentului nu este considerată ajutor de stat", opinează avocatul Piperea.

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au suspendat protestele, vineri dimineaţă, iar salariaţii aflaţi în greva foamei vor renunţa şi ei la această formă de protest, aşteptând rezultatul discuţiilor pe care o delegaţie a salariaţilor ar urma să le aibă astăzi cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Câteva sute de angajaţi ai Oltchim au protestat pe parcursul săptămânii trecute în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerând plata salariilor restante de două luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalaţiilor şi plăţii datoriilor către Electrica şi demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un număr de 15 angajaţi au intrat în greva foamei.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Cristian Duţescu: "Privatizarea nu ar trebui să fie afectată de contestarea AGA"

Avocatul Cristian Duţescu ne-a declarat că o decizie AGA poate fi contestată de orice persoană care are interes sau de orice acţionar în termen de 15 zile.

"Probabil că Dan Diaconescu a contestat AGA de la Oltchim pentru că vrea să participe la licitaţia de privatizare", ne-a spus domnul Duţescu.

Potrivit lui Cristian Duţescu atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească care să suspende hotărârea AGA, procesul de privatizare nu ar trebui să fie afectat.

Totuşi, Cristian Duţescu ne-a declarat că nu cunoaşte conţinutul caietului de sarcini pentru privatizarea Oltchim, astfel că nu s-a putut exprima cu certitudine asupra efectelor procesului intentat de Dan Diaconescu. (ADINA ARDELEANU)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ce sa-i ceri unui oligofren ca Dan Diaconescu? L-am ascultat la Romania tv si debita niste aberatii despre Oltchim de te doare capul. Omul e o nulitate economica, nu are cunostiinte elementare de economie. Arunca niste cifre aberante pe care le pot crede doar niste redusi mintal. S-a gasit idiotul sa se bage unde nu intelege nimic.

    1. si dupa aceea Danutz TV face rost de bani pentru a cumpara Oltchim. Nu inteleg insa de ce il faci oligofren. Spune-mi te rog care este diferenta intre DD si alti domni gen Vulpescu si Borza care se intrec pentru castigarea premiului Nobel in economie. Unul din ei spune ca pana la urma Oltchim va ajunge tot la insolventa, iar celalalt faptul ca cifra capitalului si a activului net tot negativa va fi chiar si dupa marirea capitalului social. Din ciclul comicii micului ecran putem desprinde si declaratii de genul ca unii dintre competitori ar fi subscris cu placere la marirea capitalului, iar partea adversa spunand ca pentru a dori o blocare in instanta au hotarat anularea acestei cresteri. Noi facem matanii, dam acatisturi si mergem cu jalba in protzap la UE explicandu-i ca o vanzare fara marire de capital ar duce practic la o vanzare a activelor cu valoarea de piata calculata pentru stadiul de insolventa si acum NOI INSINE ne dam cu tifla in cap spunand ca ne e frica de razbunarea panterei cu chipiu roz. Deci daca tu stat chiar asa de mormoloc esti scuza-ma dar mi se pare ca pe undeva e putred si coordonatele nu arata spre Danemarca ci mai degraba spre continentul african. Unde populatia este formata in majoritate din brute...

      Borza rules. fara insolventa nu se rezolva nimic. statul nu e mormoloc, e hot. mormoloci suntem noi astia care il lasam si care il mai si laudam pe roibu, marele manager care a pus combinatul pe butuci. astetam tragerea la raspundere a adminsitratorilor. puscarie pentru hoti.

      si prin urmare sunt un mormoloc. De asemenea ca cetatean ma subscriu statului, deci sunt un hot. Daca sunt si administrator pot fi tras la raspundere(ca fanfan la tulipe al domnului Roibu prin asociere pot fi si eu tras la raspundere).Daca sunt dovedit hot pot ajunge la puscarie. Insa de asemenea statul e hot. Reusind sa dovedim ca statul e hot il vom baga la puscarie. Atunci vom putea aplica legile guvernarii corporatiste europene pe care reprezentantii unor fosti domni din consiliul de administratie le propaga. Deci statul fiind eliminat din ecuatie rezulta ca cei care vor dirija treburilii in stat sunt cei care au criticat statul. Acum aveti asadar mana libera tu draga Mihai si ceilalti care nu sunteti cetateni ai Romaniei, deci care nu reprezentati statul.Sau poate doar acei cetateni fara drept la cvorum. Sau faci parte din cei 7 virgula si ceva, sau din ceilalti 8 si ceva sau restul pana la 16 sau 19 . Daca esti major bineinteles. Daca esti minor afirmatiile tale nu pot avea aceeasi incarcatura. In acest caz ramanem insa nerezolvati pentru ca teoria ta nu poate fi sustinuta in instanta. Cat despre domnul Borza nu pot spune decat ca este un domn curajos si tinar. Nu are acelasi spirit de gluma ca ceilalti colegi de facultate sau generatie ai domniei sale , dar poate insa castiga teren. Glumele domniei sale au fost luate pana acum drept afirmatii serioase.Poate chiar dansul este cel mai bun actor. Daca esueaza la premiul Nobel , ii uram succes la Hollywood , un Oscar pentru cea mai buna comedie care la inceput se dorea a fi introdus in categoria thriller poate cu siguranta sa concureze. Va trebui insa a lua in calcul concurenta domnului Vulpescu. Daca intra insa impreuna in competitie Hollywood , Bollywood s.a.md. are finished. Castel Film trebuie sa se pregateasca cu un aflux de interesenti pentru filmari in Draculas Land. Si cine o mai nacaja pe doamna Elena. Romania , acolo unde totul este posibil, sau ceva in genul acesta, oricum ma avantajeaza ca nu mai trebuie sa caut ghlilimele. Si sa incheiem in nota sportiva spunem nu LET the best to win, ci LET the funniest to amuse. himself :-) :-) :-)

      "HA-HA HA..ce-mi place glumele mele". pe mine lipsa de coerenta nu ma amuza.

      pentru ca esti fan al grupei AHA. Ai grija insa a nu se zice despre tine ca ai folosit in alte scopuri o analiza a nivelului de credibilitate. E ca si cum cei 3 A pe care ii ai la credite bineinteles i-ai folosi pentru a caracteriza coeficientul tau de intelegere a glumelor. Oricum nu ai fi primul. Insa intotdeauna hotul neprins e negustor cinstit. Coerenta sau mai bine zis lipsa ei au maltrat-o si altii cand nu au avut argumente sa combata asa ca mon cher a lui Caragiale. Pe de alta parte incearca sa gasesti resurse pentru a putea decide asupra unei coerente in cadrul unui text care are sa zicem pentru inceput pana in 50 de randuri. Asa poti sa spui in continuare ca-ti place glumele TALE. I pup yu and tenk yu for atension.

    cu banii pe care ni-i datoreaza merkel de dinainte de razboiu mondial ...

    ... si daca se supara , nationalizeaza petromu si becereu si face rost de bani cacalau ....

    ...sa cumpere si rosia montana ... sa moara unchiu sam de necaz 

    deconspirati toate capusele din jurul oltchim.

    deconspirati toti falsii participanti la lititatie. 

    luati ghiara de pe avutiile poporului roman 

    luati gheara de pe romania, 

    poporul roman e in statre sa se conduca si singur 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb