Preţul ţiţeiului brut ar putea să crească la peste 70 de dolari /baril săptămîna aceasta, pentru prima oară în mai bine de patru luni, în condiţiile în care SUA şi aliaţii săi europeni fac presiuni asupra Iranului, în sensul renunţării la cercetările nucleare, spun specialiştii. Un sondaj realizat săptămîna trecută de agenţia Bloomberg arată că majoritatea analiştilor (29 din 55 intervievaţi, respectiv 53%), aşteaptă creşterea preţurilor. Opt dintre cei chestionaţi preconizează un declin al cotaţiilor, iar 18% susţin că variaţiile vor fi nesemnificative.
Ţiţeiul a încheiat săptămîna trecută cu aproape 68 de dolari barilul, pe piaţa SUA. Aşadar, preţul petrolului se apropie de nivelul maxim al tuturor timpurilor, 70,85 dolari/baril, atins la data de 30 august 2005, la o zi după ce uraganul Katrina a produs pagube serioase în Golful Mexic. La acel moment, producătorii de petrol din zonă au fost nevoiţi să-şi închidă platformele şi rafinăriile din zonă.
Dacă Iranul, al patrulea exportator mondial de petrol, nu va renunţa la programul său nuclear, ţiţeiul pe care îl produce ar putea fi retras de pe piaţa mondială, din cauza impunerii unor sancţiuni. Germania, Franţa şi Marea Britanie au solicitat Agenţiei ONU pentru Energie Atomică să organizeze o reuniune de urgenţă, ca urmare a reluării programului de cercetare nucleară de către Iran.
Luna trecută, Iranul a produs 3,9 milioane de barili de ţiţei brut pe zi, aproape 5% din cantitatea extrasă la nivel mondial, potrivit datelor Bloomberg. Cel mai mare exportator de ţiţei din lume, Arabia Saudită, îşi poate majora capacitatea cu numai 1,3% milioane de barili pe zi, adică mai puţin de jumătate din producţia zilnică a Iranului.
"Deşi probabilitatea impunerii unui embargo este foarte scăzută, se pune problema capacităţii care să compenseze o eventuală întrerupere a livrărilor iraniene", declară Makoto Takeda, analist la "Iriya Bansei Securities" Co. din Tokyo.