AŞTEPTĂRI POZITIVE DE LA RAPORTĂRILE COMPANIILOR EUROPENE Analiştii prognozează o creştere anuală de 140% a profiturilor pe acţiune

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2021

Analiştii prognozează o creştere anuală de 140% a profiturilor pe acţiune

La Bursa de Valori Bucureşti, sezonul raportărilor financiare debutează săptămâna viitoare

Sezonul raportărilor financiare ale companiilor din Europa a început săptămâna trecută, iar analiştii prognozează o creştere anuală de 140% a profiturilor pe acţiune, în al doilea trimestru al anului, notează CNBC.

Profitul pe acţiune (engl. Earnings per Share - EPS) este un indicator des folosit de traderi sau investitori pentru evaluarea unei acţiuni sau a unui indice, iar în primele trei luni ale anului indicele paneuropean Stoxx 600 a avut o creştere de 87% a indicatorului, faţă de perioada ianuarie-martie 2020, mai arată publicaţia americană.

În opinia analiştilor, câştigurile din trimestrul al doilea al lui 2021 vor marca maximul creşterilor profiturilor pe acţiune ale companiilor, performanţa urmând să se reducă în a doua jumătate a anului, aprecierile fiind estimate la 32% în trimestrul al treilea şi 21% în al patrulea, conform CNBC.

Totuşi, având în vedere declinul puternic din al doilea trimestru al anului trecut, apărut pe fondul răspândirii puternice a pandemiei Covid-19, profiturile celui de-al doilea trimestru din 2021 pentru companiile ce compun indicele european al blue-chip-urilor vor rămâne cu 2% sub vârful pre-pandemic, mai notează publicaţia americană.

"Proiecţiile noastre macro implică 9% potenţial de creştere suplimentară pentru EPS pe douăsprezece luni până la sfârşitul anului 2021 (engl. 12-month forward EPS by end-2021) şi de 11% pentru EPS pe douăsprezece luni până la jumătatea anului 2022", spun analiştii Bank of America (BofA), citaţi de CNBC. "Asta ar însemna o creştere totală de 50% faţă de minimul de anul trecut, în linie cu revenirea EPS după criza financiară globală".

În ceea ce priveşte sectoarele, consensul general este că domeniul auto, retailul şi cel al resurselor vor avea cele mai puternice creşteri ale câştigurilor în trimestrul al doilea. De asemenea, de la sectorul bunurilor neesenţiale, cel energetic şi financiar se aşteaptă o contribuţie importantă la creşterea de 48% a câştigurilor companiilor din indicele STOXX600 proiectată pentru acest an, conform analiştilor BofA.

Pe de altă parte, pe baza unei analize sistematice a comunicatelor companiilor de după publicarea rezultatelor financiare din ultimul trimestru, echipa de la BNP Paribas se aşteaptă ca al doilea trimestru să aducă mai multe anunţuri privind investiţii, răscumpărările de acţiuni şi fuziuni şi achiziţii.

"Corporaţiile par să aibă grijă atât de deţinătorii de obligaţiuni cât şi de cei de acţiuni", spune Viktor Hjort, şeful echipei de analişti de la BNP Paribas, conform CNBC, adăugând: "Îndatorarea continuă să scadă iar ratele de lichiditate (n.r. ce arată capacitatea unei companii de a-şi achita datoriile curente fără a apela la capital suplimentar extern) rămân aproape de niveluri record".

Conform analistului, trimestrul al doilea al anului trecut a fost al doilea consecutiv în care s-a observat scăderea rezervelor de numerar ale companiilor. "S-au schimbat vitezele în ceea ce priveşte alocarea capitalului, de la poziţia defensivă din pandemie la o atitudine mai ofensivă, ceea ce va duce în cele din urmă la scăderea ratelor de lichiditate", a spus Hjort, citat de CNBC.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sezonul raportărilor financiare pentru primul semestru al anului, respectiv trimestrul al doilea, debutează săptămâna viitoare, Antibiotice Iaşi (ATB) şi TeraPlast (TRP) prezentându-se în faţa investitorilor cu performanţa din prima parte a anului chiar luni, 26 iulie. Între companiile mari urmează OMV Petrom (SNP) în data de 28 iulie şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) în data de 3 august, pentru ca 13 august să fie cea mai aglomerată zi de la BVB din acest punct de vedere.

Raportările vor avea drept bază de comparaţie perioade similare ale anului trecut astfel încât, cel puţin pe baza manifestării efectului de bază, sunt şanse ridicate ca, în ansamblu, emitenţii de la BVB să anunţe creşteri importante de profitabilitate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Încă 2 pandemii și...bursele vor crește cu 300% ,iar dacă, Doamne ferește prindem și un război mondial, avem ce reconstrui ,bursele+ 500%!

    Parcă pe vremuri nu era așa ci invers! 

    Dar acum tot mai mulți suntem indreptati pe invers!

    Invers= nouă normalitate! 

    1. Din ce'mi amintesc de prin cartile de istorie citite de mult, bursele au scazut doar in faza initiala a celor Doua Razboaie Mondiale, apoi au crescut.

      Asa se fac banii: Finantand atat Germania cat si Rusia. Finantand covidul si vaccinul. Saracii cu duhul numesc conspiratie aceasta afacere. 

      Corigent istorie ! Dar cea din 1929-1933 ce-a fost? Dar cea din anii '70,criza petrolului?

      Vorbeam doar despre Razboaie Mondiale, nu despre alte evenimente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb