Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad puternic în luna iulie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iulie 2022

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad puternic în luna iulie

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung (5-10 ani) ale consumatorilor americani au scăzut puternic în luna iulie, la 2,8%, de la 3,1% şi 3,3% în luna iunie, pe fondul majorării de 75 de puncte de bază a dobânzilor operată de Federal Reserve (Fed) pe 15 iunie şi a scăderii preţurilor la combustibili din Statele Unite, potrivit celui mai recent sondaj al University of Michigan Survey of Consumer Sentiment. Sondajul, publicat vineri, arată însă faptul că încrederea consumatorilor americani rămâne extrem de scăzută, în zona minimului din ultimii 40 de ani atins în urmă cu două săptămâni.

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad puternic în luna iulie

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat la mijlocul lunii iunie că ce a condus la majorarea de 75 de puncte de bază (faţă de 50 de puncte de bază scenariul iniţial) a fost creşterea aşteptărilor inflaţioniste pe termen lung la 3,3% de la 3% din sondajul realizat de University of Michigan. Fed se uită la datele privind aşteptările inflaţioniste în condiţiile în care încearcă să ţină ancorate aceste aşteptări la un anumit nivel. Fed a semnalat că evoluţia aşteptărilor inflaţioniste pe termen mediu şi lung va influenţa dimensiunea majorărilor de dobândă ce vor fi operate în lunile viitoare.

Per total, sondajul University of Michigan arată îmbunătăţire marginală a încrederii consumatorilor americani, valoarea indicelui compus pentru luna iunie fiind de 51,1 puncte, în creştere de la 50 de puncte în luna iunie care a fost cel mai scăzut nivel din istoria sondajului. Sondajul University of Michigan privind încrederea consumatorilor a început să fie elaborat în finalul anilor 1970.

Analiştii anticipau o valoare de 49,9 puncte,. De notat că sub-indicele condiţiilor curente a crescut destul de puternic la 57,1 puncte, de la 53,8 puncte în luna anterioară. De asemenea, sub-indicele aşteptărilor consumatorilor a scăzut la 47,3 puncte de la 47,5 puncte în iunie.

Totodată, aşteptările inflaţioniste pentru următoarele 12 luni au coborât la o valoare de 5,1% de la 5,3% în luna iunie, mult peste ţinta Fed de 2%, ce reprezintă în definiţia băncii centrale stabilitatea preţurilor. De menţionat că peste 80% dintre consumatori spun că se aşteaptă ca Federal Reserve să majoreze dobânzile în următoarele 12 luni.

"Când mă uit la cifre se vede că nu sunt multe îmbunătăţiri faţă de iunie, (indicele agregat) a crescut puţin, dar este în marja de eroare, iar în esenţă încrederea consumatorilor este destul de stabilă în aceste două luni. Asta este o veste bună într-un fel pentru că am avut o scădere destul de puternică în ultimul an, deci orice sentiment de stabilitate este pozitiv. Dar în acelaşi timp, nivelurile acestor componente ale indicelui arată... perspectiva asupra finanţelor personale, perspectiva asupra economiei pe următoarele luni, toate aceste lucruri sunt încă foarte aproape de minimele istorice. Per total încrederea rămâne scăzută", a declarat Joanne Hsu, directorul University of Michigan Consumer Sentiment Survey, la BloombergTV.

Aceasta a adăugat că în ultimele 7-8 luni, anticipaţiile inflaţioniste pe termen lung (5-10 ani) au rămas în zona de 2,9%-3,1%.

"Este 2,8% în această lună, ultima dată când a fost la această valoare a fost în urmă cu un an. Ce pare destul de clar este că consumatorii reacţionează la multe informaţii, printre care preţul combustibililor. Datele noastre cu privire la anticipaţiile cu privire la preţul combustibililor a scăzut de asemenea destul de puternic. În acelaşi timp, chiar dacă aşteptările inflaţioniste par să se fi îmbunătăţit, perspectiva asupra standardului propriu de trai, asupra finanţelor personale nu s-a îmbunătăţit, iar inflaţia rămâne principala îngrijorare a consumatorilor. Circa jumătate dintre toţi consumatorii menţionează creşterile de preţuri ca principalul motiv pentru erodarea standardului de viaţă", a explicat Joanne Hsu.

De notat de asemenea că aşteptările inflaţioniste pe 5 ani din piaţa americană - estimările traderilor, analiştilor şi economiştilor - au scăzut relativ puternic în ultima perioadă, la 2,69% în luna iunie, de la peste 3,6% în aprilie, cel mai scăzut nivel din acest an. Totodată, aşteptările inflaţioniste pe termen lung din piaţă (10 year US Breakeven Inflation Rate - %) au scăzut de asemenea la 2,5%, de la un vârf al ultimilor 20 de ani de 3,02% în luna aprilie.

Scăderea anticipaţiilor inflaţioniste din piaţă are legătură cu majorările de dobândă ale Fed şi încetinirea economică actuală care a început să fie inclusă în preţuri.

Un factor de urmărit în ceea ce priveşte aşteptările inflaţioniste la nivel de consumatori este numărul grevelor şi protestelor, în condiţiile în care în Europa au avut loc greve şi proteste din ce în ce mai mari în din ce în ce mai multe domenii, ultima mişcare socială de protest la nivel european fiind cea pornită de fermierii olandezi.

Joanne Hsu, directorul sondajului privind consumatorii americani, a mai avertizat la BloombergTV că rămâne de văzut cât de persistentă va fi inflaţia, având în vedere presiunea ascendentă pusă de componenta de chirii din SUA, care reprezintă o treime din indicele preţurilor de consum şi care continuă să crească.

"Există de asemenea perspectiva că acum este momentul să cumpărăm produse de folosinţă îndelungată pentru că preţurile nu vor face altceva decât să crească. Deci principalul lucru care trebuie amintit este că deşi această medie (a aşteptărilor inflaţioniste) a scăzut la 2,8%, ea reflectă o cantitate enormă de incertitudine. Avem chiar o creştere a numărului de persoane care anticipează că inflaţia pe termen lung să fie zero sau chiar negativă, iar asta nu este deloc o perspectivă optimistă cu privire la traiectoria economiei", a conchis Joanne Hsu.

Vânzările nominale cu amănuntul din SUA au crescut cu 1% în luna iunie

Vânzările cu amănuntul din iunie au crescut în ritm lunar cu 1%, faţă de un declin de 0,1% în luna mai. Piaţa estima un avans de 0,8%, rezultatele publicate fiind marginal mai bune comparativ cu aşteptările. De notat că acestea sunt vânzările ca valoare nominală, neajustate cu inflaţia şi nici exprimate ca volum al vânzărilor cu amănuntul.

În orice caz, datele vor cimenta scenariul de bază al oficialilor Fed, care în prezent este ca banca centrală americană să majoreze dobânzile cu 75 de puncte de bază la şedinţa din 27 iulie

Vânzările cu amănuntul din "grupul de control", care reprezintă vânzările totale ale industriei de retail de bunuri care intră în calculul indicelui preţurilor de consum (PCE) urmărit de către Federal Reserve, au crescut de asemenea cu 0,8% în iunie, faţă de un declin de 0,3% în mai şi o creştere estimată de 0,3% pentru iunie, cifrele efective fiind peste aşteptări.

Totodată, preţurile de import au crescut cu 0,2% în ritm lunar în iunie, la o rată anuală de 10,7%, în scădere de la 11,7% în luna mai. Rata anuală a preţurilor de import a fost totuşi peste estimări în iunie (9,6%). În acelaşi timp, preţurile de export au crescut cu 0,7% la o rată anuală de 18,2%, în scădere de la 18,9% în luna mai.

De asemenea, producţia industrială din SUA, în luna iunie, a scăzut în ritm lunar cu 0,2%, după ce a crescut cu 0,1% în luna mai. Luna iunie a fost cea mai slabă pentru sectorul manufacturier din septembrie 2021 încoace, doar sectorul minier (+1,7% în iunie) ţinând rata headline în teritoriul pozitiv. Totodată, rata de utilizare a capacităţii industriale s-a situat la 80%, faţă de 80,3% în luna mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb