Cucerirea spaţiului a ajuns la un nou episod interesant. O sondă spaţială japoneză fără echipaj uman a asolizat, săptămâna trecută, pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri distanţă de Pământ.
Misiunea de explorare Hayabusa2 a stabilit contactul cu suprafaţa asteroidului cu diametrul de 900 de metri, numit Ryugu, potrivit Agenţiei de Explorare Aerospaţială din Japonia (JAXA). Misiunea sondei Hayabusa2 a început la 3 decembrie 2014, când a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei, şi a ajuns în apropierea asteroidului în luna iunie, informează Agerpres. Hayabusa2 urmează să revină pe Pământ la sfârşitul anului 2020 cu mostre de sol de pe asteroidul Ryugu. Asolizarea sondei era prevăzută pentru luna octombrie anul trecut, însă agenţia niponă a amânat momentul deoarece suprafaţa asteroidului s-a dovedit a fi mai dificilă decât se anticipase. La bordul Hayabusa2 au fost încărcate patru dispozitive ştiinţifice - trei mini-vehicule robotizate şi un modul de asolizare denumit MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), conceput de Centrul Naţional francez pentru Studii Spaţiale (Cnes) şi de omologul său german, Centrul Aerospaţial German (DLR). Două dintre rovere au asolizat pe Ryugu în luna septembrie, urmate de MASCOT, în octombrie. Robotul-laborator franco-german, de dimensiunile unei cutii de pantofi, a atins suprafaţa asteroidului şi a analizat timp de 17 ore compoziţia solului.
Hayabusa-2, al cărei nume în japoneză înseamnă "şoim călător", este foarte asemănătoare cu sonda Hayabusa ce a fost lansată în 2003 spre un alt asteroid, însă dispune de o tehnologie mai performantă, JAXA ţinând cont de numeroasele probleme tehnice înregistrate în prima misiune. Asteroidul Ryugu este o "fosilă vie" rămasă de la naşterea sistemului solar. Numele său provine de la castelul mitic al unui nobil legendar nipon. Obiectivul sondei este de a colecta mostre de materie de la suprafaţa şi din straturile superficiale ale subsolului acestui satelit care conţine, conform oamenilor de ştiinţă, carbon şi apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.