ATACURI ÎN DONEŢK Bombardamente la un spital şi la stadionul echipei Şahtior

P.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2014

Bombardamente la un spital şi la stadionul echipei Şahtior

Angela Merkel cere un armistiţiu real în Ucraina

Petro Poroşenko: "Războiul nu a fost alegerea noastră"

Stratfor: "Angela Merkel caută un compromis pentru reducerea sancţiunilor Rusiei"

--------

Actualizare 16:10 Merkel: Ucraina se poate alătura Uniunii Eurasiatice

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat că Ucraina este liberă să se alăture proiectului rusesc al "Uniunii Eurasiatice", în speranţa unor negocieri de pace cu Preşedintele Vladimir Putin, transmite pagina online euobserver.

Într-un interviu acordat ieri postului public ARD, cancelarul german a declarat că vizita sa la Kiev de sâmbătă a fost desemnată pentru pregătirea negocierilor de pace de mâine între Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi Putin la Minsk, însă a avertizat lumea să nu se aştepte la vreun progres.

Aceasta a discutat despre "descentralizarea" ucraineană, o înţelegere asupra preţului la gaze, şi "relaţiile comerciale" cu Rusia ca elemente care ar putea aduce un acord.

"Iar dacă Ucraina afirmă că ne îndreptăm acum către Uniunea Eurasiatică, Uniunea Europeană nu ar face un conflict niciodată din aceasta, dar ar insista asupra unei decizii voluntare", a adăugat Merkel.

"Vreau să găsesc o cale, la fel cum vor şi alţii, care să nu facă rău Rusiei. Noi (Germania - n.r.) vrem să avem relaţii comerciale bune şi cu Rusia. Vrem relaţii rezonabile cu Rusia. Ne bazăm unii pe alţii şi sunt atâtea conflicte în lume la care ar trebui să lucrăm împreună, aşa că sper să facem progrese", a mai afirmat aceasta.

Evenimentul din Minsk este catalogat ca un summit al celor trei state - Belarus, Kazakhstan şi Rusia - în "Uniunea Vamală" a lui Putin.

Poroşenko şi trei oficiali europeni de rang înalt - şeful pe afaceri externe Catherine Ashton, comisarul pe comerţ Karel De Gucht şi comisarul pe energie Gunther Oettinger - se vor alătura summit-ului.

Este prima dată în care comisarii europeni se vor afla la o întâlnire a Uniunii Vamale, pe care Merkel o descrie ca pe un angajament în rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina.

Rusia a stabilit Uniunea Vamală ca alternativă la Parteneriatul Estic, un proiect UE pentru crearea unei zone de liber schimb cu fostele state sovietice.

Uniunea Vamală se va transforma într-o "Uniune Eurasiatică" pe 1 ianuarie 2015.

Poroşenko, care a fost ales cu sprijinul unei revoluţii pro-occidentale în februarie, deja a semnat o înţelegere UE de liber schimb şi a promis să o ratifice în septembrie înaintea alegerilor generale.

Această înţelegere obligă Ucraina din punct de vedere legal să nu se alăture Uniunii Vamale.

--------

Actualizare 12:30 Ucraina: Un convoi de blindate a trecut frontiera dinspre Rusia

Un convoi format din 50 de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, au anunţat autorităţile ucrainene.

"Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate", care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

"Convoiul a fost oprit de grăniceri (...). Bătălia este în desfăşurare", a adăugat el.

Anterior, presa de la Chişinău cita elise.com.ua, care informa despre intrarea în Ucraina a unei coloane de tancuri ruseşti, maşini blindate şi unităţi de transport de tip "Kamaz". Deschide.md scrie că, în cursul dimineţii, o coloană de militari ruşi a traversat frontiera Ucrainei, prin punctul Novoazovsk (sud, zona Mării Azov) şi au deschis focul, după care s-au îndreptat către oraşul Mariupol. Sursa acestor informaţii apărute iniţial în presa ucraineană este un grănicer.

Potrivit sursei, trupele ruse au înaintat cu 4-5 kilometri pe teritoriul Ucrainei, iar grănicerii ucraineni s-ar fi retras, informaţie care vine în contradicţie cu anunţul autorităţilor ucrainene privind existenţa unor cofruntări între grăniceri şi convoi. Grănicerul citat de Deschide.md a precizat că la frontieră sunt doar trupe de infanterie, care nu pot rezista tancurilor.

---

Mai multe atacuri au avut loc în ultimele zile în oraşul ucrainean Doneţk, un fief al insurgenţilor separatişti.

Un spital din oraş a fost lovit, duminică dimineaţa, de obuze, fără să se înregistreze victime, după ce, sâmbătă, Donbass Arena, stadionul echipei Sahtior Doneţk antrenată de Mircea Lucescu, fusese bombardat.

Pe fondul intensificării atacurilor din estul Ucrainei, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au avut, sâmbătă o întâlnire, la Kiev.

Cei doi au anunţat crearea, în curând, a unui fond special de 500 de milioane de euro pentru reconstruirea infrastructurii în regiunea Donbas, afectată de conflictul între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi, relatează AFP.

"Ne amintim cu toţii de Planul Marshall destinat Europei postbelice. Pot spune astăzi că acesta este Planul Merkel, destinat reconstruirii infrastructurii în Donbas.

A venit vremea ca pacea să se instaureze în zona Donbas. Administraţia ucraineană va face totul, în colaborare cu partenerii europeni, pentru a se ajunge la pace. Dar acest lucru nu se va întâmpla în detrimentul suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a spus Poroşenko.

Angela Merkel a pledat, în cursul vizitei la Kiev, pentru instituirea unui armistiţiu bilateral în regiunile separatiste din estul Ucrainei. "Pentru a obţine succesul, trebuie să fie două părţi. Nu se poate ajunge la pace în mod unilateral. Sper că discuţiile cu Rusia vor fi încununate de succes. Planul există, trebuie să fie urmat de acţiuni", a spus Merkel.

Angela Merkel nu a exclus posibilitatea adoptării unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei după trimiterea unui convoi în estul Ucrainei. "Nu putem exclude posibilitatea de a analiza noi sancţiuni, dacă nu vor exista progrese în rezolvarea crizei", a adaugat Merkel.

Întrebată despre anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, Angela Merkel a catalogat acţiunea drept "ilegală", explicând că, dacă Europa ar recunoaşte legitimitatea acestei situaţii, ar fi ameninţată integritatea teritorială a tuturor ţărilor europene.

Angela Merkel a afirmat că integritatea teritorială a Ucrainei este "esenţială". "Semnificaţia vizitei mele este că Guvernul german consideră că integritatea teritorială a Ucrainei este esenţială", a spus Merkel.

Vice-cancelarul german s-a declarat în favoarea federalizării Ucrainei

Însă, înaintea vizitei, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a formulat public o propunere care a fost respinsă categoric în trecut de către Kiev.

Vice-cancelarul german s-a declarat în favoarea federalizării Ucrainei, pentru a pune capăt conflictului între guvernul central şi separatiştii proruşi."Conceptul înţelept al federalismului mi se pare singura cale practicabilă în Ucraina", a apreciat politicianul social-democrat german într-un inverviu acordat Welt am Sonntag.

Stratfor: "Angela Merkel caută un compromis pentru reducerea sancţiunilor Rusiei"

Oficialii ucraineni, ruşi, dar şi liderii europeni vor avea o întâlnire pe 26 august, la Minsk (Belarus), pentru a discuta despre situaţia tensionată din Ucraina şi obiectivele lor pe termen scurt în privinţa acestei crize, potrivit agenţiei de analize militare Stratfor. În cadrul întâlnirii, vor fi dezbătute şi probleme mai complexe, precum sprijinul activ al Rusiei pentru mişcarea separatistă armată a insurgenţillor pro-ruşi sau viitorul statut al estului Ucrainei, în contextul în care convoiul umanitar trimis de Rusia ar putea să influenţeze întreaga traiectorie a crizei ucrainene, apreciază specialiştii americani.

Aceştia au precizat: "Înainte ca preşedintele Rusiei să se aşeze la discuţii cu omologul său ucrainean, pe 26 august, Vladimir Putin se va folosi de câmpul de luptă ucrainean pentru a schimba termenii negocierilor. Rusia a sfidat Kievul şi o mare parte din Vestul Europei şi a trimis un convoi umanitar, fără acordul Ucrainei, prin oraşul Lugansk (aflat sub asediu). Această decizie controversată are nevoie de un răspuns din partea Ucrainei, în timp ce cancelarul german Angela Merkel caută un compromis pentru a reduce sancţiunile asupra Rusiei. În acest caz, Ucraina are îndoieli că Europa îşi va respecta angajamentele şi caută sprijinul Statelor Unite ale Americii în cadrul negocierilor".

Însă, Washingtonul nu va participa, oficial, la această rundă de discuţii, oferind posibilitatea Moscovei şi Bruxellului să obţină unele concesii din partea Kievului, susţine Stratfor, care precizează că dezbaterile nu vor atinge problemele cele mai arzătoare din zonă.

În condiţiile în care economia rusă resimte deja efectele sancţiunilor occidentale, preşedintele Putin a ales să participe la negocierile de la Minsk, în speranţa evitării unor sancţiuni europene suplimentare. Pe de altă parte, premierul Dmitri Medvedev va prezenta proiectul de buget pentru anul viitor şi trebuie să ia în considerare şi impactul acestor sancţiuni, conform sursei citate. Guvernele europene au cerut, în mod repetat, detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, fiind "cel mai important obiectiv în negocierile dintre cele două ţări".

Între timp, poziţia Kievului slăbeşte în cadrul discuţiilor, în condiţiile în care alegerile parlamentare au loc la sfârşitul lunii octombrie, iar Ucraina are o mică fereastră de negociere cu Rusia, înainte de a intra în perioada tumultoasă de formare a unui guvern de coaliţie. Specialiştii Stratfor au adăugat: "Odată cu venirea iernii, Ucraina va fi presată să accepte măcar o înţelegere temporară pentru importul de gaze naturale din Rusia, astfel încât Europa să nu aibă de suferit. Pentru a continua să primească sprijinul politic şi financiar al Uniunii Europene, Kievul trebuie să demonstreze că doreşte să găsească o soluţie pentru acest conflict".

Fitch a retrogradat ratingurile datoriilor în monedă locală ale Ucrainei

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile în monedă locală ale Ucrainei, din cauza instabilităţii din estul ţării şi a disputelor cu Rusia care pot afecta redresarea economică, dar a confirmat ratingurile pentru datorii în valută.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală şi calificativul pentru obligaţiunile negarantate în grivne au fost reduse de la nivelul B- la CCC, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel pentru datorii negarantate, în valută, la nivelul CCC.

Plafonul de ţară a fost confirmat la CCC, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul C.

Agenţia notează că Ucraina se află într-o perioadă de tranziţie politică începută în februarie, când preşedintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat din funcţie în urma protestelor de stradă. Noua administraţie a semnat un acord stand-by cu FMI, în valoare de 17 miliarde de dolari, şi pune în practică un program de reforme economice.

Sondajele de opinie sugerează că noile alegeri generale programate în octombrie pot aduce un sprijin parlamentar mai puternic pentru acest program, dar riscurile economice şi politice pot deturna reformele.

Armata ucraineană se luptă cu separatiştii din regiunile estice Doneţk şi Lugansk din aprilie, 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva mii sunt refugiate. Guvernul a recucerit teritorii controlate de pro-ruşi, dar conflictul ar putea continua sau intensifica, întârziind redresarea economică, avertizează agenţia.

Instabilitatea din est şi disputele cu Rusia afectează economia, Fitch anticipând pentru acest an că PIB-ul Ucrainei se va contracta cu 6,5% în 2014, iar în 2015 şi 2016 economia va stagna.

În primul semestru, exporturile către Rusia, cea mai mare piaţă a Ucrainei şi principală sursă de energie, au scăzut cu 24%.

Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina în luna iunie, din cauza neînţelegerilor referitoare la preţ, iar deficitul de energie reprezintă un risc pentru ţară, se arată în comunicatul Fitch.

Deficitul bugetar al Ucrainei, care include pierderile companiei energetice Naftogaz, va atinge, conform aşteptărilor Fitch, 10% din PIB în 2014. Guvernul de la Kiev intenţionează să reducă acest deficit la 6% din PIB în 2015.

Ponderea datoriei publice în PIB va depăşi 65% în 2014, peste nivelul prevăzut în programul cu FMI, dar s-ar putea stabiliza în 2015, dacă subvenţiile pentru energie vor fi reduse conform planificării, potrivit Fitch.

Consul onorific lituanian, asasinat de insurgenţi proruşi în estul Ucrainei

Un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi, acuză Guvernul Lituaniei.

"Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mikola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti", afirmă Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In vaiete se prabuseste-o lume Cladita pe minciuni.Dar ce manie Cum suiera cumplita vijelie Sar fratii intre ei sa se zugrume.A.VLAHUTA

    Prea multe convoaie FANTOMA vede Kievul, dar cum isi masacreaza din Grad, Smerch (Tornada) sau Uragan, basca cu racheta de medie actiune Tochka-U, populatia civila, nu vede! Sper sa fi vazut DEFILAREA DIN DONETSK, copie cu "defilarea nazistilor" in Moskova din 17.Iulie.1944 "Marele Vals" !

    1. EXACT CA NEGRU CARE NU SE VEDE NEGRU UCRAINIENII NU SE VAD RUSI DAR DE FAPT SINT EXACT LA FEL IAR CEL MAI IMPORTANT ESTE CA AU PUS BOTU LA IMPULSUL MACELARILOR GERMANI SI AMERICANI SA SE OMOARE INTRE EI. E BINE CA ASA RAMIN MAI PUTINE GURI DE HRANIT SI CORESPUNDE PLANULUI ILUMINATTI !

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb