Ateliere Fără Frontiere atrage atenţia asupra responsabilizării privind colectarea, reciclarea şi reutilizarea DEEE

G.D.
Companii / 20 iunie 2022

Ateliere Fără Frontiere atrage atenţia asupra responsabilizării privind colectarea, reciclarea şi reutilizarea DEEE

Responsabilitatea faţă de mediu se învaţă şi se educă prin campanii publice de conştientizare, susţinute an de an, conform unui comunicat remis redacţiei. Iar când vine vorba de deşeurile electrice şi electronice (DEEE), orice consumator are datoria de a se informa despre tot ce înseamnă colectare şi reciclare, dar şi reutilizarea DEEE, un segment de piaţă prea puţin dezvoltat în România. De aici şi grija Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere (AFF) de a participa activ la programe şi proiecte menite să stimuleze dorinţa românilor de a deveni mult mai atenţi în această direcţie.

"DEEE conţin multe substanţe toxice, dăunătoare mediului. Populaţia nu are destule informaţii, nu are posibilitatea să se debaraseze responsabil. Este nevoie de mai multe campanii, de un sistem de puncte de colectare pentru populaţie şi organizaţii sau companiile care generează anumite cantităţi de DEEE. În cele mai multe localităţi din România, colectarea de la populaţie nu se face corect, iar o parte din aceste deşeuri riscă să ajungă astfel în natură", detaliază contextul Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fără Frontiere.

Potrivit sursei citate, în toată această degringoladă a pieţei, vestea bună este că unele produse colectate, din categoria "electrice şi electronice", pot fi pregătite pentru reutilizare, ceea ce se traduce printr-un impact zero asupra mediului în comparaţie cu reciclarea.

"Pregătirea pentru reutilizare poate crea locuri de muncă verzi în întreprinderi sociale de inserţie, precum cele similare AFF. Potrivit datelor colectate de RREUSE (Reţeaua internaţională a întreprinderilor sociale active în reutilizarea deşeurilor), aceste întreprinderi creează în medie 70 de locuri de muncă la 1.000 de tone colectate în vederea reutilizării", adaugă Damien Thiery, care aminteşte totodată de un proiect pilot de calcul al reducerii amprentei de CO2, iniţiat de AFF, în urma unei investiţii de 15.000 euro, estimată să fie amortizată în circa un an sau puţin mai mult. Proiectul este destinat inclusiv organizării fluxurilor de deşeuri şi de raportare a acestora şi va fi gratuit timp de şase luni pentru toţi cei interesaţi.

Ultimele date raportate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului se referă la 2019, când s-au colectat 87.623 de tone de DEEE. Mai mult, ţinta de colectare separată a DEEE, calculată ca procent din media cantităţii de echipamente electronice şi electrocasnice puse pe piaţă în anii anteriori, este de 65% în 2022, o ţintă similară cu cea din 2021, dar care nu s-a realizat. Cel puţin aşa demonstrează informaţiile preliminare prezentate la conferinţa Green Report de anul trecut, conform cărora procentul a fost de doar 33%, însemnând colectarea a aproximativ 100.000 de tone DEEE. Altfel spus, anul acesta ar trebui să se colecteze dublu pentru a atinge ţinta propusă.

Începând din 2019, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să atingă o rată minimă de colectare de 65 % din totalul de DEEE, raportat la greutatea medie a echipamentelor electrice şi electronice introduse pe piaţă în ultimii trei ani (precedenţi lui 2019) sau, alternativ, de 85 % din DEEE generate pe teritoriul statului membru respectiv. La nivel de Europa, în 2019 au fost generate 12 milioane de tone de DEEE, adică 16,2 kg per cap de locuitor, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb