ATELIERE FĂRĂ FRONTIERE:  "Avem nevoie de sprijin financiar, nu ne putem autosusţine prin ceea ce vindem"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii / 5 decembrie 2016

"Avem nevoie de sprijin financiar, nu ne putem autosusţine prin ceea ce vindem"

Patrick Ouriaghli, directorul de dezvoltare al asociaţiei: "Negociem cu statul pentru ca activitatea noastră să devină un serviciu plătit, de asistenţă socială. Poate fi plătit şi de sectorul privat, dar acest sprijin este mai puţin durabil, sustenabil"

Asociaţia nonprofit Ateliere Fără Frontiere, întreprindere socială de inserţie, creează locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate, în vederea pregătirii lor pentru reintegrarea socială deplină şi profesională pe piaţa convenţională a muncii.

Asociaţia a beneficiat de o finanţare de 175.000 de euro prin Granturi Norvegiene, conform programului de Inovare verde în Industria din România, pentru un proiect al cărui cost total a fost de 199.533 euro. Proiectul presupune recuperarea şi reciclarea componentelor din calculatoare, respectiv reinserarea în circuitul social a unor persoane cu dificultăţi.

"Misiunea noastră principală este integrarea socială profesională a persoanelor aflate în mare dificultate", a declarat, recent, Patrick Ouriaghli, directorul de dezvoltare al asociaţiei române Atelierele Fără Frontiere, menţionând: "Le oferim acestora un loc de muncă şi îi ajutăm să-şi găsească mai departe un post, după 2-3 ani petrecuţi în atelierul nostru. Oricine se poate reconstrui sau reintegra, prin muncă şi un venit stabil, iar ulterior prin încredere. Colaborăm cu mai multe organizaţii publice pentru selectarea personalului, iar cei pe care îi angajăm, deşi sunt oameni cu probleme, trebuie să fie suficient de motivaţi ca să poată depăşi dificultăţile. Sunt oameni cu probleme de sănătate, cu handicap, cu diverse dependenţe sau care au cazier. Sunt persoane care nu au lucrat niciodată sau care nu au mai lucrat de multă vreme".

Reprezentantul asociaţiei a adăugat: "Persoanele care vin la noi ştiu că trebuie să-şi găsească ulterior un alt loc de muncă, mai bun decât cel de aici. Aici sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar pe parcursul inserţiei mai beneficiază de o mărire de salariu, în funcţie de evoluţia lor. Dar, nu vrem să descurajăm ieşirea lor din asociaţie. Încercăm să colaborăm cu companii serioase care să le ofere contract de muncă şi stabilitate. Unii au reuşit să se angajeze în retail, în construcţii, catering, logistică. Un număr de peste 45 de persoane din cele 140 angajate la noi de-a lungul timpului au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Acum mai sunt la Ateliere circa 25-30 de angajaţi. Restul au avut diverse probleme, nu s-au putut angaja".

Patrick Ouriaghli a menţionat că activităţile economice ale asociaţiei sunt legate de mediu, în general de deşeuri, precizând: "În atelier tratăm deşeuri, eficientizăm procesul de reciclare. Deşeurile din echipamentele electrice şi electronice pe care le colectăm parcurg două fluxuri. Mai întâi, încercăm să le reutilizăm. Tot ce poate fi reutilizat după testare, recondiţionăm şi trimitem mai departe, în mare majoritate către asociaţii şi şcoli. Acesta este primul flux, cel de solidaritate digitală: colectăm, testăm, recondiţionăm, donăm. Ce nu poate fi recondiţionat este dezmembrat şi reciclat. Acest proiect a fost ideea noastră de a încerca să mergem mai departe în procesul de reciclare şi de a recupera mai multe resurse".

Patrick Ouriaghli a spus că din hard disk-urile computerelor se recuperează magneţi şi materii prime.

"Europa este importatoare, nu mai produce materii prime - metale rare, aur, spre exemplu -, aşa că noi, în România, trebuie să refolosim, să reintegrăm în circuitul economic ceea ce avem deja", a declarat domnul Ouriaghli, adăugând: "Echipamentele, utilajele nu pot recupera tot. Noi lucrăm manual. Cu ajutorul SINTEF Energy Research din Norvegia am început să colectăm aceste materii prime pe care le vindem ulterior şi primim banii necesari ca să ne susţinem. Materiile prime sunt cumpărate de companii din Grecia şi Austria. Proiectul pe care îl derulăm este pilot, deci se poate extinde. Vrem să înfiinţăm un flux prin care să refolosim resursele".

Domnia sa a subliniat: "Totuşi, noi nu vindem suficient de mult ca să ne acoperim costurile, în condiţiile în care angajaţii beneficiază, la Ateliere Fără Frontiere, de consiliere şi formare. Circa 30-50% din timpul petrecut de angajaţi la noi este destinat rezolvării problemelor personale ale angajaţilor. În aceste condiţii, noi avem nevoie de sprijin financiar pentru că nu ne putem autosusţine prin ceea ce vindem. Avem nevoie de ajutor, fie public, fie privat. Ajutorul public ar fi cel mai sănătos din punctul meu de vedere, pentru că statul investeşte astfel în oameni care vor fi viitori plătitori de impozite. Acum negociem cu statul pentru ca activitatea noastră să devină un serviciu plătit, de asistenţă socială. Poate fi plătit şi de sectorul privat, dar acest sprijin este mai puţin durabil, sustenabil. Este dificil să te bazezi pe bani privaţi, pe granturi".

Ateliere Fără Frontiere a colectat şi tratat 123 de tone de deşeuri electrice şi electronice în 2015, iar o proporţie de 46% din această cantitate a fost reutilizată. Restul de 54% a fost dezmembrat sau transferat pentru reciclare.

În parteneriatul cu cel mai important institut de cercetare din Norvegia, SINTEF Energy Research, asociaţia Ateliere Fără Frontiere se străduieşte să recupereze cât mai multă valoare intrinsecă din echipamentele de calcul şi să le reintroducă în circuitul economic.

Patrick Ouriaghli spune: "Colectăm circa 100 de tone de deşuri IT pe an, le demontăm şi reciclăm. Aproape două treimi din aceste calcuatoare recondiţionte le donăm asociaţiilor şi şcolilor. O treime le vindem la preţuri modice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb