Actualizare 18:10 MAE: "Nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele atentatului de la Ankara"
Reprezentanţii misiunii diplomatice române la Ankara au contactat autorităţile locale, care au informat că, până în prezent, au fost identificate 31 din cele 35 de persoane decedate, printre acestea nefiind identificaţi cetăţeni români, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat trimis redacţiei.
"Conform listei emise de către autorităţile locale privind numele persoanelor decedate, menţionăm că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victime. Ambasada României la Ankara rămâne în legătură permanentă cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune", precizează sursa citată.
Totodată, MAE informează că au fost luate măsuri pentru sporirea protecţiei misiunilor româneşti la Ankara.
(S.A.)
---------
Actualizare 15:16 Poliţia a arestat luni patru persoane în sud-estul ţării
Un cetăţean turc având legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost identificat drept al doilea suspect în atentatul de duminică de la Ankara, soldat cu 37 de morţi, transmite Reuters, citând un oficial din domeniul securităţii.
Tot în legătură cu atentatul cu vehicul-capcană, poliţia a arestat luni patru persoane în sud-estul ţării, a relatat agenţia Anadolu.
Aceasta citează surse de securitate, potrivit cărora arestările au fost operate în oraşul Sanliurfa (situat la nord de graniţa cu Siria), după ce poliţia a stabilit că vehiculul folosit în atentat a fost cumpărat dintr-un showroom din localitate.
Cei patru suspecţi urmează să fie aduşi la Ankara, au adăugat sursele.
Reuters anunţase în cursul zilei de luni că unul dintre cei doi presupuşi autori ai atentatului era o femeie care se alăturase PKK în 2013. Femeia era născută în 1992, în oraşul turc Kars (est), precizează sursa citată.
Cel puţin 37 de persoane au fost ucise şi 125 rănite într-un atentat cu maşină-capcană comis duminică seară în centrul Ankarei, la trei săptămâni după un alt atac sinucigaş ce a făcut 29 de morţi în capitala Turciei, precizează Agerpres.
(I.D.)
--------
Actualizare 11:31 Aviaţia turcă a bombardat tabere ale rebelilor kurzi în Irak, după atentatul de la Ankara
Aviaţia turcă a bombardat luni baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în nordul Irakului, ca ripostă la noul atentat sinucigaş comis duminică la Ankara şi care s-a soldat cu 37 de morţi, a anunţat armata, relatează AFP.
Aceste atacuri efectuate de 11 avioane de luptă au vizat în special zona Kandil, în munţii din nordul extrem al Irakului, unde se ascund lideri rebeli ai PKK, a precizat Statul Major, potrivit unui comunicat.
Totodată, autorităţile turce au impus interdicţii de circulaţie în principalul oraş kurd Sirnak începând de luni noaptea, potrivit biroului guvernatorului, transmite France Presse.
(I.D.)
------
Actualizare 8:22 Putin condamnă atacul de la Ankara şi prezintă condoleanţe poporului turc
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat cu fermitate atacul comis cu maşină capcană duminică la Ankara - soldat cu cel puţin 37 de morţi şi 125 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ - şi a prezentat condoleanţe poporului turc, în contextul numărului mare de victime, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.
"Vladimir Putin condamnă cu fermitate atacul terorist inuman de la Ankara", a afirmat duminică seara acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că, în aceste clipe grele, preşedintele Rusiei este alături de poporul turc.
Preşedintele rus prezintă condoleanţe sincere tuturor celor care şi-au pierdut rudele şi apropiaţii în acest atac terorist şi le doreşte recuperare rapidă celor răniţi, a mai spus Peskov.
Înaintea atacului sângeros de la Ankara, Rusia acuzase Turcia de "expansiune mascată" dincolo de frontiera sa cu Siria, insistând încă o dată asupra "necesităţii" de a-i include pe kurzi în negocierile de pace cu scopul de a evita riscul unei sciziuni a teritoriului sirian, după cum a relatat AFP.
"Turcia, tot cerând ca poziţiile kurzilor să nu se întărească în Siria, a început să-şi clameze dreptul suveran de a crea fel de fel de zone ale securităţii pe teritoriul sirian", a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, într-un interviu difuzat de canalul de televiziune Ren-TV.
"Potrivit informaţiilor noastre, ei (turcii) îşi fortifică poziţiile la câteva sute de metri de frontieră în interiorul Siriei", a continuat el. "Este o expansiune mascată", a adăugat Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse a subliniat, de altfel, că Moscova va insista pe lângă ONU să-i includă pe kurzi în negocierile pentru pace în Siria, care urmează să înceapă luni, la Geneva, preconizate să dureze cel mult până în 24 martie, transmite AFP.
"Dacă kurzii sunt înlăturaţi de la convorbirile despre viitorul Siriei, cum să ne aşteptăm ca ei să vrea să continue să facă parte din acest stat (sirian)?", a spus Lavrov.
Rusia estimase deja vineri că absenţa kurzilor de la convorbirile de pace ar fi un "semn de slăbiciune" din partea comunităţii internaţionale, criticând opoziţia Ankarei faţă de participarea acestora, aminteşte France Presse.
(I.D.)
------
Bilanţul provizoriu al atentatului cu maşină capcană comis duminică seară într-o staţie de autobuz din centrul capitalei Turciei Ankara a ajuns la 37 de morţi şi 125 de răniţi, a anunţat ministrul turc al sănătăţii Mehmet Müezzinoglu, informează AFP.
"30 de persoane au fost ucise pe loc şi alte patru (au murit) la spital", a declarat Müezzinoglu jurnaliştilor după o reuniune de securitate convocată de prim-ministrul Ahmet Davutoglu.
Bilanţul anterior anunţat de guvernorat era de 27 de morţi şi 75 de răniţi, aminteşte France Presse.
Ministrul de interne, Efka Ala, a explicat, la rândul său, că "un vehicul capcană circulând" în centrul oraşului este la originea atacului, dar el nu a făcut referire la nicio organizaţie.
"Dispunem de elemente serioase în această anchetă, dar toate acestea vor fi anunţate ulterior, poate mâine (luni)", a spus Ala. "Turcia va merge mai departe cu hotărâre în lupta împotriva terorismului", a adăugat el.
Potrivit ministrului sănătăţii, "una sau două dintre victime sunt la originea acestui atac".
Explozia s-a produs la 18.45 ora locală (16.45 GMT) în piaţa foarte frecventată Kizilay, situată în inima Ankarei, unde se află magazine şi prin care trec multe linii de autobuz şi o staţie de metrou, transmite AFP.