ATENTATELE DIN FRANŢA: Adunarea Naţională a aprobat prelungirea stării de urgenţă

I.D.
Internaţional / 19 noiembrie 2015

Adunarea Naţională a aprobat prelungirea stării de urgenţă

Actualizare 21:14 ISIS ameninţă că va comite un atac la Casa Albă

Reţeaua teroristă Statul Islamic (ISIS) a difuzat în această seară o nouă înregistrare video, ameninţând că următoarea ţintă a unui atentat va fi Casa Albă, transmite Fox News.

Înregistrarea începe cu prezentarea unor imagini ale atacurilor teroriste de la Paris. Apoi, organizaţia jihadistă sunnită îi avertizează pe preşedinţii din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, cu noi atentate de genul celor comise la Paris.

"La ce vă puteţi aştepta din partea califatului islamic în afară de noi atacuri?! I-am adus lui Francois Hollande şi acoliţilor lui un val de atacuri benefice, aşa cum îi vom aduce şi lui Barack Obama şi anturajului său. Îi vom pârjoli cu centuri explozive şi maşini-capcană. Îi vom urmări oriunde vor merge, îi vom trata ca pe sclavi şi câini", ameninţă un terorist.

"Franţa prosperă, dar nu va dura mult, vom pulveriza toate locurile. Am început cu voi, dar vom sfârşi cu falsa Casă Albă, pe care o vom face neagră cu focul nostru; o vom arunca în aer, aşa cum am făcut cu idolii falşi", avertizează ISIS în înregistrarea video.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:38 Cazeneuve: "Franţa nu a primit nicio informaţie despre jihadistul Abaaoud de la alte state europene"

Franţa nu a primit nicio informaţie din partea altor state europene despre Abdelhamid Abaaoud, organizatorul prezumtiv al atentatelor de la Paris, care să indice prezenţa acestuia pe teritoriul Uniunii Europene înainte de evenimentele tragice de vineri, a afirmat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, într-o declaraţie de presă, citată de AFP şi Reuters.

"Nicio informaţie venind de la state europene pe unde ar fi putut să tranziteze înainte de a ajunge în Franţa nu ne-a fost comunicată, (informaţie) care să sugereze că (Abdelhamid Abaaoud) a intrat în Europa şi a ajuns până în Franţa", a declarat Bernard Cazeneuve.

"De-abia pe 16 noiembrie, după atacurile de la Paris, un serviciu de informaţii din afara Europei ne-a semnalat că avusese cunoştinţă despre prezenţa lui (Abaaoud) în Grecia", a mai indicat responsabilul francez.

"Cooperarea în lupta antiteroristă este crucială (...). Este urgent ca Europa să-şi revină, să se organizeze, să se apere împotriva ameninţării teroriste", a subliniat el.

Potrivit lui Cazeneuve, jihadistul belgian a fost implicat în patru din cele şase atentate dejucate în Franţa începând din primăvară. Printre acestea se numără un plan de atacare a unor biserici în suburbia pariziană Villejuif, anchetatorii analizând în continuare eventuala implicare a belgianului în atentatul eşuat din trenul Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris, în august, a menţionat Bernard Cazeneuve, citat de DPA.

(A.L.)

-------------

Actualizare 16:48 Ministrul Tobă participă la Consiliul extraordinar JAI

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, participă vineri, la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne, convocat ca urmare a evenimentelor tragice care au avut loc în Franţa, săptămâna trecută.

Potrivit unui comunicat al MAI, în cadrul reuniunii se vor purta discuţii privind modul în care se poate consolida răspunsul UE în urma atacurilor din Franţa.

Totodată, vor fi abordate teme referitoare la controalele la frontierele externe, traficul cu arme de foc, registrul european cu numele pasagerilor (European Passenger Name Record) şi finanţarea terorismului, precizează MAI.

(A.L.)

-------------

Actualizare 15:38 Presupusul organizator al atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, mort în raidul de ieri

Jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vinerea trecută de la Paris, a murit în asaltul de ieri al forţelor de poliţie de la Saint-Denis, în care au fost ucise mai multe persoane, a precizat într-un comunicat Procuratura din Paris, potrivit AFP şi Reuters.

"Abdelhamid Abaaoud a fost identificat în mod oficial, după compararea amprentelor, ca fiind ucis în timpul asaltului (...) Este vorba de un cadavru descoperit în imobil, ciuruit de gloanţe", se arată într-un comunicat al procurorului François Molins, însărcinat cu ancheta în cazul atacurilor soldate cu 129 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Premierul francez Manuel Valls a salutat imediat neutralizarea "unuia dintre creierele" atentatelor.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:36 UE are în plan întărirea controalelor la frontierele externe pentru a combate ameninţarea teroristă

Uniunea Europeană are în plan întărirea controalelor la frontierele externe, prin efectuarea unor verificări mai amănunţite asupra propriilor cetăţeni, ca şi a celor proveniţi din state terţe, transmite DPA, citând proiectul de document ce va fi discutat vineri la reuniunea de urgenţă a miniştrilor de interne din cele 28 de state membre, vizând întărirea securităţii şi combaterea terorismului, după atentatele de la Paris revendicate de Statul Islamic.

Uniunea Europeană este îngrijorată de mai multă vreme de radicalizarea unora dintre cetăţenii statelor comunitare. Europol, agenţia sa de poliţie, a indicat că deţine informaţii despre 2.000 din cei 5.000 de combatanţi străini despre care se crede că au luptat alături de extremişti în Siria şi Irak.

Regulile Schengen fac dificilă identificarea acestor indivizi, pentru că au dreptul la liberă circulaţie şi în general sunt supuşi unor verificări mai puţin riguroase decât cetăţenii din afara UE la intrarea în spaţiul comunitar.

Pentru a răspunde acestei provocări, se aşteaptă ca statele membre să convină, la reuniunea de vineri, asupra "implementării imediate a verificărilor sistematice şi coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra indivizilor care se bucură de libertatea de mişcare", conform proiectului de document menţionat.

Regulile Schengen permit verificări sistematice asupra cetăţenilor din Uniune doar dacă aceştia prezintă un anumit profil de risc.

La Bruxelles, miniştrii de interne vor decide, de asemenea, "înregistrarea sistematică, inclusiv a amprentelor digitale, pentru toţi migranţii care intră în Spaţiul Schengen", ca şi verificarea eventualelor informaţii despre aceştia în bazele de date europene despre infractori şi terorişti.

Alte măsuri ce se vor fi discutate vineri se referă la creşterea schimbului de informaţii între statele UE cu privire la ameninţările teroriste, negocieri asupra unui fişier european de stocare a datelor despre pasagerii curselor aeriene (PNR) şi intensificarea eforturilor de a tăia canalele de finanţare a terorismului.

(A.L.)

------------

Actualizare 13:58

Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez) a votat astăzi în favoarea prelungirii cu trei luni a stării de urgenţă, după atentatele de vinerea trecută din Paris, soldate cu 129 de morţi şi care au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, transmite Reuters.

Prelungirea stării de urgenţă urmează să fie dezbătută şi aprobată vineri şi în Senatul francez, după care poate intra în vigoare.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:42 Premierul francez avertizează cu privire la riscul folosirii de arme chimice şi bacteriologice în atacuri teroriste

Premierul francez Manuel Valls a avertizat astăzi cu privire la riscul folosirii de arme chimice şi bacteriologice în viitoare atacuri teroriste, potrivit EFE, AFP şi Reuters.

"Nu trebuie să excludem nimic. O spun cu toate precauţiile necesare. Dar ştim şi ţinem cont de faptul că există totodată riscul (folosirii) armelor chimice şi bateriologice", a declarat Valls în faţa Adunării Naţionale a Franţei (parlamentul), unde a cerut deputaţilor să voteze prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă în Franţa.

El a pledat totodată pentru adoptarea în regim de urgenţă a registrului european cu numele pasagerilor (PNR) de avion. "Suntem în război! Nu un război din acelea cu care în mod tragic istoria ne-a obişnuit. Nu, un război nou - extern şi intern-, unde teroarea este primul obiectiv şi prima armă", a afirmat el.

(A.L.)

---------------

Actualizare 7:41 WASHINGTON POST: Principalul suspect în plănuirea atacurilor de la Paris a fost ucis

Principalul suspect în plănuirea atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, a fost ucis, relatează miercuri Washington Post, care citează două surse din cadrul serviciilor secrete, potrivit Reuters.

--------

Un profesor de la o şcoală evreiască a fost rănit prin înjunghiere de trei indivizi la Marsilia

Un profesor de istorie de la o şcoală evreiască din Marsilia (sudul Franţei) a fost rănit prin înjunghiere miercuri seară de trei indivizi, susţinători ai Statului Islamic, care au proferat afirmaţii antisemite, informează Reuters şi AFP citând prefectura poliţiei şi procurori.

Agresiunea a avut loc în jurul orei 19.00 GMT, a precizat prefectul Laurent Nunez, care a subliniat că mijloace de poliţie au fost desfăşurate pentru a-i prinde pe autori.

Cei trei agresori erau pe două scutere, unul dintre ei purtând un tricou cu sigla Statului Islamic l-a abordat pe profesor în stradă, a declarat procurorul din Marsilia Brice Robin pentru Reuters.

Un alt agresor a arătat o poză de pe telefonul său mobil cu Mohamed Merah, un militant islamist local care a ucis şapte persoane într-o serie de atacuri în sudul Franţei în 2012.

"Cei trei indivizi au proferat insulte şi ameninţări la adresa victimei şi apoi au înjunghiat-o în braţ şi picior. Ei au fost întrerupţi de sosirea unei maşini şi au fugit", a adăugat Brice Robin, citat de Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce avem aici? doua stiri intr-una? halal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb