Autorităţile s-au decis asupra societăţilor care vor intra în componenţa viitoarei companii energetice naţionale, susţin surse din piaţa de energie. Astfel "campionul naţional" din domeniul energetic va încorpora "Hidroelectrica" SA (cu toate activele pe care le deţine în prezent), "Complexul Turceni" SA, "Complexul Rovinari" SA, "Electrica" SA cu filialele Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord şi "Electrica Serv" (în forma sa actuală), mai afirmă sursele citate.
Executivul analizează acum modalitatea rapidă de înfiinţare, care va fi consfinţită, ulterior, prin Hotărâre de Guvern. Astfel, legea de înfiinţare nu va mai trece prin Parlament, pentru a fi supusă dezbaterilor. Forma de privatizare propusă pentru viitoarea companie este listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit solicitării Comisiei Europene, care şi-a dat recent acordul pentru acest proiect, viitoarea companie nu trebuie să deţină mai mult de 60% din producţia de energie din zona sa de distribuţie. Pe acest considerent, au şi fost alese unităţile de producţie.
Sursele citate mai susţin că există propunerea de a organiza compania ca holding cu management privat deoarece sunt multe neînţelegeri între directorii societăţilor care o vor constitui.
"Complexul Craiova" este propus pentru listare la BVB şi nu va face parte din viitoarea companie. La fel şi "Termoelectrica" SA, care are în curs de derulare licitaţiile pentru realizarea unor companii mixte cu investitori privaţi. Societatea va mai închide din grupurile neperformante şi se va concentra pe modernizarea celor viabile. Şi "Electrocentrale Bucureşti" are în derulare procesul de înfiinţare al unor companii mixte şi are mari probleme în recuperarea creanţelor de la distribuitorii de energie termică din Bucureşti şi Constanţa. Pentru "Electrocentrale Deva" şi minele din Petroşani se va încerca înfiinţarea unui complex separat.