Au început lucrările de restaurare a mănăstirii Putna

A.C.
Miscellanea #Construcţii / 7 iunie 2014

Au început lucrările de restaurare a mănăstirii Putna

La Putna, Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului şi infrastructurii mănăstirii, potrivit unui comunicat MDRAP remis redacţiei.

Contractul de finanţare a fost semnat la sfârşitul lunii martie iar proiectul, care se va realiza din fonduri europene în valoare de peste trei milioane de euro, îşi propune ca, la finalul lucrărilor, toate spaţiile (respectiv Casa Domnească, atelierele, stăreţia, crama, chiliile) să fie deschise spre vizitare turiştilor şi să găzduiască expoziţii cu obiecte de patrimoniu ale Mănăstirii Putna: icoane, cărţi vechi, vase sfinte, veşminte.

"Patrimoniul cultural ne spune cine suntem, cine am fost în istorie şi este, poate, cel mai de preţ bun de care trebuie să avem grijă şi care ne poate uni ca naţiune.", a spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în contextul vizitei de miercuri şi joi în nordul Moldovei, la mănăstirile Putna şi Dragomirna.

"Sunt puţine ţări în lume care au un asemenea patrimoniu cultural, care au o asemenea bogăţie şi ar fi păcat, ne-ar certa generaţiile de după noi, dacă nu le-am proteja.", a conchis Dragnea.

Prezent la Mănăstirea Dragomirna, acesta i-a felicitat pe cei care au contribuit la restaurarea frescelor Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" pentru Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) ediţia 2014, la categoria Conservare, şi Premiul Publicului, ambele primite la începutul lunii mai, potrivit comunicării.

Lucrările, finanţate din fonduri europene, acoperă circa 900 mp de suprafaţă murală şi s-au desfăşurat în situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă.

"Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservată", se mai arată în comunicare.

Valoarea totală a proiectului s-a situat la aproape 27 de milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile a fost de peste 20 de milioane de lei.

Dragnea a afirmat că, în următoarea perioadă de programare 2014-2020, vor fi alocate noi fonduri pentru protejarea patrimoniului cultural, amintind că, în actuala programare, au fost finanţate 89 de proiecte de restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare, în valoare totală de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 267,5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Tot la Dragomirna, ministrul dezvoltării regionale a dat startul lucrărilor de refacere şi consolidare a barajului mănăstirii, afectat de precipitaţiile abundente din anul 2010. Proiectul va fi derulat, timp de 12 luni, prin Compania Naţională de Investiţii S.A., iar valoarea investiţiei este de 236.193 lei fără TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb