Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II continuă

C.B.
Politică / 18 februarie 2020

Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II continuă

Actualizare - Monica Anisie a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării din partea Comisiilor reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat. S-au înregistrat 14 voturi "pentru", 15 "impotriva" si o abtinere.

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ.

La finalul audierilor, care au durat mai bine de două ore, Monica Anisie a apreciat că "avizul primit este unul politic".

"Dezbaterile au fost constructive, le mulţumesc tuturor parlamentarilor pentru întrebările pe care nu le-au pus. Am pus în valoare realizarile pe care le-am avut într-un scurt timp. (...) Este un aviz consultativ, este un aviz politic şi eu consider că educaţia trebuie să iasă din sfera aceasta a politicii, pentru că avem nevoie să construim o Românie educată. Mandatul pe care îl am la Ministerul Educaţiei, am spus încă din momentul în care am venit în primele zile la minister, este un mandat care să conducă la implementarea proiectului "România educată", proiectul preşedintelui României, Klaus Iohannis. Cred în acest proiect şi consider că voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca acesta să fie dus la bun sfârşit şi să creionez toate premisele pentru ca el să fie implementat la nivelul sistemului de educaţie din România", a declarat Anisie.

---

Actualizare - Ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu a primit aviz negativ după audieri, fiind înregistrate 26 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi 10 abţineri.

---

Actualizare - Bogdan Gheorghiu, propus pentru portofoliul Cultură, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Cameră şi Senat. Rezultatul a fost: 9 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Ministrul demis a făcut o prezentare a celor trei luni de mandat, a detaliat situaţia imobilului Vila "Florica", achiziţionat de stat în urmă cu doi ani, care va găzdui Muzeul "Brătianu", despre viitorul Muzeu al Revoluţiei, care va fi deschis la Timişoara, despre "Flacăra Culturii", aprinsă pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, despre reluarea înscrierii Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO.

El a spus că a lucrat pentru o mai bună relaţionare cu întreaga societate şi împotriva practicilor încremenite în timp.

Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor este condusă de Gigel Ştirbu (PNL), ministru al Culturii în 2014, iar cea din Senat, de Lucian Romaşcanu (PSD), ministru al Culturii în 2018. Vlad Alexandrescu, Ionuţ Vulpescu şi Valer-Daniel Breaz, dintre foştii deţinători ai portofoliului, au fost prezenţi la audiere.

"Este pentru prima dată când audiem un ministru care vine să pice, care nu mai vrea să fie în acest Guvern", a subliniat, caustic, Romaşcanu.

Pentru viitor, a spus Gheorghiu, imaginea poate fi formată din ceea ce a făcut până acum. E importantă colaborarea cu administraţiile locale, va susţine toate demersurile privind patrimoniul naţional, are în vedere crearea unui compartiment UNESCO.

---

Actualizare - Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv, după audierea în comisii. Au fost 23 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi trei abţineri

Bogdan Aurescu, spune că România îndeplineşte toate condiţiile pentu a intra în programul Visa Waiver, cu excepţia celei referitoare la rata de refuz a cererilor de viză. Aurescu afirmă că se fac eforturi pe de o parte pentru scăderea acestei rate, iar pe de altă parte pentru modificarea legislaţiei americane în acest sens. Aurescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Bogdan Aurescu a declarat, marţi, în cadrul audierilor în faţa comisiilor parlamentare, că rata de refuz a cererilor de viză pentru SUA este mai mică decât cea din anul fiscal anterior, dar nu este suficientă pentru a permite intrarea ţării noastre în acel program.

"Principalul impediment aici este legislaţia americană, care prevede nişte condiţii. Noi îndeplinim toate condiţiile pentru a intra în acest program, cu excepţia condiţiei referitoare la rata de refuz a cererilor de viză, care în momentul ăsta se afla la nivelul de 9,11 la sută. Este în scădere faţă de situaţia din anul fiscal american anterior, când aveam 10,44 la sută, dar nu este suficient pentru că pragul care trebuie trecut este cel de trei la sută", a afirmat Aurescu.

El a spus că sunt două paliere de acţiune în acest sens, iar unul se referă la demersuri pentru a ajunge sub pragul de trei la sută al ratei de refuz.

"Pentru asta am decis împreună cu partea americană să demarăm o campanie publică de informare, MAE cu ambasada americană de la Bucureşti, dar şi cu ambasade, misiuni americane din alte state, unde se găsesc cetăţeni români, pentru că acest procent al ratei de refuz nu se datorează neapărat cetăţenilor români, care aplică în România, dar există şi o contribuţie a unor cetăţeni români care se găsesc în alte state. Important este ca cetăţeanul român când aplică pentru o viză de scurtă şedere în America să facă acest lucru doar dacă îndeplineşte toate condiţiile pentru a obţine această viză. În caz contrar, riscul este de a alimenta în continuare această rată de refuz", a explicat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a mai afirmat că al doilea palier se referă la promovarea anumitor iniţiative legislative din Congresul american. Un astfel de proiect se referă la oferirea unei excepţii faţă de pragul de trei la sută pentru statele care sunt partenere strategice şi aliate ale SUA şi care alocă doi la sută din PIB pentru apărare, iar o altă iniţiativă legislativă prevede ridicarea pragului de la trei la zece la sută, cu îndeplinirea anumitor condiţii, care sunt îndeplinite de România.

---

Actualizare - Ion Ştefan: "Nu accept să fiu judecat de PSD! Nu voi face niciodată înţelegere cu PSD, un partid care a lăsat dezastru în urma guvernărilor roşii"

---

Actualizare - Cătălin Predoiu: "Unii afirmă că SIIJ a fost gândită nu să combată infracţiunile din justiţie, ci să nu le combată. Cred că asta se întâmpla în acest moment. Iată principalul motiv pentru care doresc şi am ajuns la concluzia alături de colegii mei că desfinţăm secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie."

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost rugat, la începutul audierii în faţa comisiilor parlamentare, să aducă copii după avizele celor 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate înainte de căderea Guvernului prin moţiunea de cenzură. Predoiu a spus că aceste avize pot fi cerute la Secretariatul General al Guvernului şi la iniţiatori.

Cătălin Predoiu a fost rugat la începutul audierii în cadrul comisiilor din Parlament să anunţe pe cineva la Ministerul Justiţiei pentru a trimite aceste copii.

"Suntem într-un mic paradox, dumneavoastră mergeţi pe ideea de scrupulozitate în respectarea procedurilor, dar îmi cereţi un lucru care încalcă procedurile. Plus de asta, vorbim de Guvern, vorbim de Ministerul Justiţiei, nu credeţi că noi mişcăm hârtii acolo pe bază de SMS sau semne în public, telefoane, în timp ce vă răspund la întrebări, de altfel. Deci dincolo de aceste chestiuni de ordin organizatoric, sunt chestiuni de ordin procedural. Aceste avize pot fi cerute la Secretariatul General al Guvernului şi la iniţiatori", i-a transmis Predoiu lui Şerban Nicolae.

---

Actualizare - Ministrul propus la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, a primit aviz negativ, după audierea în comisii.

La finalul audierilor, care au durat aproape două ore, au existat discuţii privind procedura de vot şi numărarea acestora. Astfel, s-a anunţat că au fost 20 de voturi "pentru" aviz negativ, fără a se mai preciza câte abţineri şi voturi "împotrivă" s-au înregistrat. În final, s-a anunţat că Ion Ştefan a primit aviz negativ, "cu majoritate de voturi".

---

Actualizare - Ion Ştefan: "Când am ajuns în minister documentele se plimbau cu sacoşa de rafie."

Audierea în comisiile parlamentare a lui Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării şi Administraţiei în Guvernul Orban 2, a generat mai multe schimburi acide de replici între liberali şi parlamentarii PSD, iar la un moment dat Ion Ştefan l-a ameninţat pe Daniel Suciu cu anchete DNA. În plus, acesta le-a cerut parlamentarilor social-democraţi să nu îl voteze, pentru că el nu face blat cu PSD.

"Suntem în plin proces de trecere de la creionul chimic la semnătura electronică", a mai spus Ion Ştefan. Ministrul a vorbit şi despre transparentizarea activităţii, precizând că toate plăţile sunt afişate pe site.

---

Actualizare - Virgil Popescu: " S-a emis următoarea factură pentru luna ianuarie, s-a emis de 180 de milioane de lei, care va fi scadentă cred că în data de 28 februarie. Deocamdată cu cei 180 de milioane sunt încă nescadenţi, dar rămâne o datorie care a depăşit termenul de scadenţă de 100 de milioane de lei care trebuie plătită. Eu nu îmi doresc să blochez conturile nimănui, îmi doresc ca Primăria Capitalei şi Termoenergetica să îşi achite datoriile pentru buna funcţionare. "

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, marţi, la audierile din cadrul comisiilor parlamentare, că nu doreşte să blocheze conturile Primăriei Capitalei, precizând că, din datoria de 170 de milioane de lei, a fost plătită suma de 70 de milioane de lei, între timp fiind emisă şi factura pentru luna ianuarie, care este în valoare de 180 de milioane de lei.

Virgil Popescu a spus, marţi, la audierile din cadrul comisiilor parlamentare, că a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă acordarea unui ajutor Complexului Energetic Oltenia de 1,2 miliarde, care va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană.

"Am aprobat OUG acum două săptămâni cu privire la acest ajutor de stat cu clauză suspensivă, va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană. Am făcut notificare la Comisia Europeană, am avut discuţii la Bruxelles. Şi apoi acordăm acest împrumut de 1,2 miliarde, ajutor de salvare. Dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni de zile, aşa cum este un ajutor de stat de salvare în legislaţia europeană definit, atunci îl vom transforma într-un ajutor de restructurare", a spus ministrul.

---

Audierea miniştrilor propuşi să facă pare din Guvernul Orban II continuă, marţi, urmând a apărea în faţa comisiilor de specialitate candidaţii propuşi la Economie, Dezvoltare, Sport, Justiţie, Educaţie, Afaceri Externe şi Cultură.

Virgil Popescu a deschis seria audierior, de la ora 9.00, iar ministrul propus la Cultură Bogdan Gheorghiu este ultimul programat. La audierile din luna octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban, Ion Ştefan, propus la Dezvoltare a primit aviz negativ.

De la ora 10.00 va fi audiat Ion Ştefan, propus la Dezvoltare. Ştefan este unul dintre cei trei miniştri care au primit aviz negativ la audierea din luna octombrie, înainte de învestirea în funcţie a Guvernului Orban.

De la ora 12.00 va fi audiat Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Sportului, de la ora 13.00 va fi audiat Cătălin Predoiu, pentru Ministerul Justiţiei, iar de la ora 14.00 va fi audiată Monica Anisie, pentru Ministerul Educaţiei.

Ultimii doi candidaţi audieţi marţi sunt Bogdan Aurescu, pentru Ministerul Afacerilor Externe, şi Bogdan Gheorghiu, pentru Ministerul Culturii.

Audierile vor continua miercuri, iar în 24 februarie, de la ora 16.00, este programat votul pentru învestire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb