AUGUSTIN LAZĂR: "Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept"

Andreea Cuzub
Anticorupţie / 18 ianuarie 2018

"Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept"

Actualizare 17:26

Conducerea Ministerului Public îşi reafirmă poziţia exprimată constant în legătură cu procesul legislativ de modificare a legilor justiţiei.

Totodată, raportat la concluziile reţinute în raportul GRECO, Ministerul Public arată că modificările legislative nu au fost fundamentate pe un studiu de impact, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România, cu consecinţe negative în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi a progreselor înregistrate în ultimii ani, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Aceste informaţii vin ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass-media de a comunica un punct de vedere privind concluziile raportului GRECO, făcut public de Consiliul Europei în cursul zilei de azi.

-----------

Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări astăzi, după ce GRECO a publicat un raport în care arată că ţara noastră a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor privind prevenirea şi combaterea corupţiei, că Ministerul Public va fi în continuare consecvent în a apăra ordinea de drept şi legile europene ale Justiţiei.

Întrebat la ieşirea din CSM cum comentează raportul Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), Augustin Lazăr a răspuns: "Eu am văzut că Ministerul Public este bine apreciat ca activitate în acest raport şi aş dori să vă asigur că în continuare noi vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept, în a apăra legile Justiţiei, legile europene ale Justiţiei", potrivit Agerpres.

Astăzi, GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor.

GRECO evidenţiază că România a implementat pe deplin numai două din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016. Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei într-un comunicat.

Raportul remarcă faptul că principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadourile şi alte beneficii şi managementul conflictelor de interese, conform sursei citate.

În ciuda acestui progres, GRECO evidenţiază că formulările prea generale din codul de conduită şi regulile inconsistente pentru punerea sa în aplicare îl împiedică să fie un cadru pe deplin satisfăcător.

GRECO consideră de asemenea că România nu a acordat încă o atenţie corespunzătoare îmbunătăţirii activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de procesare a datelor s-au îmbunătăţit. GRECO cere de asemenea îmbunătăţirea implementării în practică a deciziilor şi sancţiunilor ANI privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....... România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor. 

    Prioritatea numarul unu a Romaniei - daca vrem sa avansam, in bine, ar btrebui sa fie infiintarea unei Directii Antievaziune , o DNAEV sau un minister Antievaziune; cand evaziunea - cea mai grea boala a sistemului va fi eradicata (macar partial) Romania se va insanatosi. Atata timp cat evaziunea/evazionistii au in spate nababii politici, toate "laudele" cu succesurile luptei anticoruptie sunt vorbe-n vant. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb