AUGUSTIN ZEGREAN: "Nu cred că un om care lucrează două ore poate fi obligat să plătească taxe egale cu un om care lucrează opt ore"

V.G.
Miscellanea / 16 august 2022

"Nu cred că un om care lucrează două ore poate fi obligat să plătească taxe egale cu un om care lucrează opt ore"

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time se poate adresa instanţei de judecată. El a precizat că această ordonanţă este o încălcare a libertăţii muncii şi că nu este normal ca un om care lucrează două ore să plătească taxe egale cu un alt om care lucrează opt ore, potrivit News.ro.

Augustin Zegrean a explicat ieri, în cadrul unei emisiuni TV, că nu Avocatul Poporului trebuie să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei privind supraimpozitarea contractelor part-time, ci orice om afectat de prevederile acesteia.

"Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanţă neconstituţională. Orice cetăţean care este afectat printr-o ordonanţă poate să se adreseze Justiţiei pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime şi este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituţională. Mai întâi se adresează la instanţa de contencios, cere anularea ordonanţei de către instanţa de contencios administrativ şi, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze şi Curtea Constituţională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate şi uneori chiar a reuşit", a declarat Zegrean.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a precizat că în Constituţie este un articol care se referă la obligaţiile fiscale.

"În ce priveşte impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituţie care spune că legislaţia trebuie să asigure o aşezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbeşte despre obligaţiile fiscale ale cetăţenilor este un alineat care spune despre aşezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore. Sigur, taxele şi impozitele se calculează la venitul obţinut, în niciun caz la durata muncii. E imposibil să spui că, dacă lucrezi la un angajator două ore şi la altul alte două, fiecare dintre ei trebuie să plătească integral ca şi cum ai lucra opt ore, nu se poate. Este greşită şi sigur nu se va aplica în felul acesta, nu cred că va rămâne aşa pentru că, totuşi, Justiţia funcţionează în România. Eu cred că nici nu va trebui să ajungă la Justiţie, cred că îşi vor da seama că nu e posibil să facă aşa ceva", a adăugat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că în Constituţie se precizează că avem dreptul la muncă, nu avem o obligaţie.

"Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituţie un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (...). Noi nu avem obligaţia de a munci, noi avem doar dreptul (...). Avem dreptul la muncă şi acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să îşi aleagă munca pe care el o doreşte, deci dacă omul doreşte să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui. Este o încălcare a libertăţii muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii. Statul nu are obligaţia să îţi asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să îşi asume prin Constituţie o astfel de obligaţie pentru că e greu în condiţiile de astăzi când există şi atâţia şomeri, dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită", a mai declarat Augustin Zegrean.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. un basist sinecurist,acest domn,beneficiar de pensie speciala

    corect ce spui , dar tarziu pentru imaginea ta.

    Daca citea OUG, dl Zegrean ar fi aflat ca daca lucrezi cate 2 ore la 4 patroni, nu platesti contributii suplimentare (creste birocratia cu 3 declaratii pe care trebuie sa le dai, asta e alta treaba) .Dar nu costa nimic sa ne dam cu parerea!

    1. E nedrept daca lucreaza DOAR doua ore, DAR si in acest caz depinde uneori si de salariul primit pt aceste 2 ore.

    Asta e doar o declarate populista cu niste articole amestecate acolo ca sa aiba aura de legal. Statul poate dovedi lejer ca impozitarea aia e "justa" pornind de la cat costa serviciile pe care statul le ofera implicit oricarui cetatean. Deci nu zic ca e OK legea dar nu asta pare a fi unghiul de atac care o schimba. Deci, este doar o declaratie politica.

    Modelul acesta de impozitare e inspirat din modul in care primesc salariile Presedintele si Parlamentul, dar pe dos ca doar e pentru bizoni: ei muncesc doua ore si sunt platiti opt.

    Bineinteles ca poate, taxele trebuiesc platite de toata lumea (2 ore lucrate sau 12) si reprezinta un procent din remuneratia primita ... Ala cu 2 ore foloseste acelasi transport in comun, isi trimite copii la scoala de stat, are acces la spitale, etc. deci trebuie sa contribuie si el.

    Ai sa fim serioși, de multe ori plătesc taxe pentru 2 ore dar lucrează 8 sau chiar mai multe

    1. pe toate santierele patriei muncitori au contract de 2 sau 4 ore, dar muncesc 10 sau 12 ore

    Dar beneficii la fel ca cel care lucreaza 8 ore ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb