Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a informat astăzi că a depus un proiect legislativ prin care angajaţii serviciilor de urgenţă voluntare sau private să beneficieze de aceleaşi drepturi precum cei din structurile profesioniste, respectiv să fie încadraţi în condiţii speciale de muncă, conform agerpres.
Potrivit sursei citate, AUR a precizat: "Prin adoptarea acestui proiect legislativ, activitatea personalului din serviciile de urgenţă voluntare/private va fi încadrată în condiţii speciale de muncă, personalului fiindu-i, astfel, recunoscut efortul remarcabil în asigurarea securităţii şi protecţiei comunităţii".
Atât pompierii voluntari şi cei din structuri private, cât şi cei din serviciile de urgenţă profesioniste îşi riscă viaţa zilnic pentru a salva alte vieţi, iar activitatea pe care o desfăşoară ambele categorii profesionale necesită o atenţie sporită, însă drepturile, atât cele salariale, cât şi cele de pensionare sunt diferite, din cauza legislaţiei "neclare", informează Agerpres.
AUR a menţionat că, în 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca personalul angajat al serviciilor de urgenţă voluntare/private să nu se încadreze în condiţii speciale de muncă, scrie sursa.
Potrivit Agerpres, "Pentru că instanţele s-au pronunţat diferit asupra acestei probleme, existând diferenţe inclusiv printre voluntari, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca personalul angajat al serviciilor de urgenţă voluntare/private să nu se încadreze în condiţii speciale de muncă. Considerăm că această discriminare trebuie să înceteze!", a transmis AUR.