AUR solicită începerea urmăririi penale împotriva lui Raed Arafat

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2021

Raed Arafat

Raed Arafat

AUR îl consideră pe Arafat "principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară" 7 persoane au murit în urma incendiului de la Constanţa 45 de persoane au decedat în ultimele 11 luni în incendiile din spitale

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat, vineri, începerea urmăririi penale împotriva şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, pe care îl consideră "principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară".

George Simion, co-preşedintele AUR, a afirmat, vineri, printr-un comunicat de presă: "Raed Arafat trebuie să plece acum! Şi nu doar să plece, ci şi să dea socoteală în faţa legii pentru incompetenţa, iresponsabilitatea lui şi complicitatea lui! Pentru oamenii care au murit în chinuri, sufocaţi şi arşi, pentru suferinţa provocată rudelor lor, vinovaţii trebuie să plătească! Iar mâine ieşim în stradă, aşa cum am făcut-o şi după Colectiv, pentru a ne arăta solidaritatea cu victimele nepăsării guvernanţilor. Ajunge cu atâtea sacrificii pe altarul incompetenţei!".

Vineri dimineaţa a avut loc un incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, soldat cu şapte pacienţi morţi. Cauza nu a fost clarificată încă, dar incendii similare au mai avut loc în ultimele 11 luni la spitalul judeţean din Piatra Neamţ sau spitalul Matei Balş din cauza instalaţiilor electrice improvizate, bilanţul incendiilor de la secţiile ATI din spitale fiind de 45 de decese.

Premierul Florin Cîţu a găsit un ţap ispăşitor după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa: preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, Vlad Teodor Berbecar, care fusese numit în funcţie în urmă cu patru luni şi jumătate, fiind susţinut de USR PLUS.

"L-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nici o evaluare privind acreditarea spitalelor. La acest spital din Constanţa erau mai multe nereguli şi am văzut că preşedintele nu a făcut nici o evaluare, s-a bazat doar pe declaraţii pe propria răspundere a managerilor de spitale", a declarat vineri premierul Florin Cîţu.

Potrivit site-ului agenţiei, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate, care funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului. Scopul ANMCS constă în asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare. Vlad Teodor Berbecar a fost numit în funcţia de preşedinte al ANMCS în 19 mai 2021, prin decizie semnată de premierul Cîţu.

Pe lângă Berbecar, Cîţu i-a cerut vineri primarului PNL din Constanţa, Vergil Chiţac, să o demită pe directoarea Spitalului de Boli Infecţioase, unde s-a produs incendiul în care au murit şapte oameni.

Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa (SBIC) arată că instituţia medicală avea nevoie de investiţii importante la instalaţia electrică, dar acestea au fost amânate de Primăria Constanţa, în subordinea căreia se află spitalul, pentru a fi acoperite financiar de banii dintr-un proiect european. Surse din cadrul spitalului au declarat pentru g4media.ro că investiţiile urmau să fie propuse la începutul anului pe ordinea de zi a Consiliului Local Constanţa pentru a primi finanţare, dar acestea au fost retrase ulterior pentru a fi prinse într-un proiect european.

Proiectele de investiţie retrase presupuneau:

- mărirea puterii electrice din spital;

- obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;

- instalarea unui sistem de detecţie a incendiului.

Amânarea investiţiilor a venit pe fondul existenţei unor probleme clare de infrastructură. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri că pompierii au făcut două controale la spitalul constănţean, în noiembrie 2020 şi unul în februarie 2021. "Acolo au fost constatate disfuncţionalităţi şi nereguli şi au fost aplicate sancţiuni", a spus Bode, fără să spună însă dacă acestea au fost remediate.

Şi Raed Arafat a declarat, vineri, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a găsit probleme la spital, adăugând că responsabil pentru remedierea lor este proprietarul spitalului - în acest caz Primăria Constanţa: "IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluţiilor nu aparţine de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul Sănătăţii, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ţine".

În cadrul unor declaraţii de presă făcute vineri, la spitalul unde s-a produs tragedia, Vergil Chiţac a dat asigurări că instalaţia electrică a spitalului "este bună", iar "în prezent nu sunt probleme". Acesta a mai spus însă că au fost constatate deficienţe, dar că "nu mai ştie exact" despre ce e vorba, fiind "o chestiune legată de prize".

Tot atunci, şeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat că în luna februarie au fost efectuate controale în toate instituţiile medicale şi au fost constatate nereguli şi de ordin tehnic şi organizatoric la SBIC. Amarandei susţine că a cerut conducerii instituţiei să repare neregulile până la finalul anului, spunând că nu a mai efectuat un alt control ulterior.

Managerul spitalului, Stela Halichidis, în funcţie de 12 ani, a acuzat stare de rău şi a evitat să facă declaraţii, dar a transmis că "toate actele sunt în regulă, iar defecţiunile remediate". "Ce, vreţi să mor aici? ", a mai spus aceasta.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Era si timpul s-o faca cineva!! Caci banditul asta de Fantomas a fost partas si complice de o buna bucata de vreme, la toate dramele produse de rateurile Sistemului sau de interventie rapida si la incendiile din spitalele romanesti, pe care le-a tranformat in adevarate Crematorii! Ar cam fi cazul sa fie demis si anchetat, dar ma indoiesc ca se va intampla asta, tinand cont de sprijinul total pe care il acorda papusarii oculti din exterior! Mai degraba, va fi schimbata intreaga conducere a Coloniei(n-ar fi nici o pagauba), decat sa fie schimbat acest arabete sinistru!

    Sa faca anchetele necesare! Nazismul trebuie stopat!

    1. MAI PARDON !!! DE CE E DE VINA ARAFAT-FANTOMAS ??? STITI FOARTE BINE , CA EL , E UN NIMENEA SI UN NIMIC !!! SI MAI ALES , UN NEVINOVAT DE TOT BALAMUCUL ASTA !!! TOATA LUMEA STIE , PE GLOBUL PAMANTESC , CA TOATE OTRAVURILE ASTEA , AU FOST ELIBERATE IN AER , DE AGENTII SPECIALI AI PARTIDULUI COMUNIST CHINEZ !!! DE CE ??? IN PRIMUL RAND , VOR SA VADA EFICACITATEA MUNCII LOR , DIN LABORATOARELE SPECIAL CREATE IN ACEST SCOP !!! IN AL DOILEA RAND : CAT SANT EI DE TAMPITI , TOTUSI AU OBSERVAT , DESTUL DE TARZIU , CA OMENIREA SE PRASESTE PE PAMANT CU NEMILUITA , SI DEVIN DEJA PREA MULTI , INCEPAND SA NU MAI AJUNGA LA TOTI , MANCAREA SI APA !!! CINE E DE VINA ??? IN PRINCIPAL , TOT EI , CHINEZII !!! MAI , COMUNISTI IDIOTI !!! ASTA LE-ASI SPUNE EU , IN FATA !!! NU AVETI ALTCEVA MAI BUN DE FACUT , DECAT SA VA PUNETI FEMEILE CU PICIOARELE IN TAVAN , SI SA CONCEPETI , COPIL DUPA COPIL ??? VOI , CE CREDETI DESPRE VOI ??? SANTETI SANATOSI LA CAP ????????????? EU , ZIC CA NU !!! SI NU DE AZI , DE IERI , CI DE CAND EXISTA NEAMUL VOSTRU PE PAMANT !!! SI ATUNCI ??? DE CE NU NASCOCITI CEVA , UN VIRUS , O MOLIMA , VOI PENTRU VOI , CA SA MURITI DRACULUI CU TOTII , NUMAI VOI ??? CE AVETI CU RESTUL OMENIRII ??????????? SI , ACUM , REVENIND : CU CE E DE VINA , TEMBELUL ALA DE DOCTOR ??? FACE SI EL , CE POATE , DAR E DEPASIT DE SITUATIE !!! SI ROMANIA , CARE E O NIMENEA PE PAMANT , SI PLINA DE COMUNISTI DE ALTA RELIGIE DECAT CHINA , E DEPASITA DE SITUATIE !!!!!!!!!!!!!!!! COMUNISTII MAOISTI & CU COMUNISTII DE TIP CEAUSIST !!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ești român precum Iliescu Ilici, Petre Roman, iohannes, catu Florinel, șamd.

      Nu ați fost și nu sunteți comuniști ci securiști idioti-nativ. 

    Foarte bine!

    Oare poate fi dat jos? El și iscalescu par de neatins.  

    Mai bine dati jos pe aur de acolo astia de i-ati pus.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb