Aurelian Dochia: "Monitorizarea companiilor de stat de către FMI, fără niciun rezultat"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Companii / 13 aprilie 2011

Datoriile companiilor de stat la buget au crescut cu un miliard de lei, anul trecut

Programul de monitorizare al celor mai îndatorate zece companii de stat la buget, început în urmă cu doi ani la cererea experţilor FMI, nu a avut niciun rezultat, în condiţiile în care lista de societăţi monitorizate a rămas aproape neschimbată, iar arieratele au crescut de la 23,1 miliarde lei, în 2009, la 24,9 miliarde lei, în 2010, a declarat, ieri, consultantul financiar Aurelian Dochia.

Printre companiile incluse în programul de monitorizare se află Căile Ferate Române cu datorii de circa cinci milarde lei, Compania Naţională a Huilei, cu datorii de 4,8 miliarde lei, Termoelectrica (trei miliarde lei datorii) sau Oltchim (cu datorii de 1,1 miliarde lei).

Analistul citat a subliniat, ieri, că programul de monitorizare impus de FMI nu este singular în istoria ultimilor douăzeci de ani ai ţării noastre. De exemplu, în 1993, 20 de societăţi de stat au fost incluse într-un program de monitorizare, iar în 1995, 151 de societăţi. Aurelian Dochia a precizat: "Câteva din societăţile pe care le vedem astăzi pe lista datornicilor erau pe astfel de liste încă din anii "90. În mod normal, o companie privată nu poate să supravieţuiască o perioadă atât de îndelungată cu datorii atât de mari. În cazul companiilor de stat, însă, mecanismele obişnuite de restructurare şi recuperare a crean-ţelor nu funcţionează: datoriile unei companii de stat sunt în mod implicit tot ale statului care nu are nici motivarea şi nici instrumentele adecvate de recuperare".

Astfel, mai multe studii au relevat că programele de restructurare conduse de Guvern au servit de fapt la evitarea restructurării folosindu-se mijloace precum reeşalonarea repetată a datoriilor, urmată adesea de ştergerea lor, transformarea datoriilor în acţiuni şi diverse formule de subvenţionare. Relevant în acest sens este faptul că, anul trecut, 37% din totalul subvenţiilor au mers către companiile de stat cu pierderi (inclusiv prin creşteri de capital finanţate de stat).

Aurelian Dochia a subliniat, ieri, că situaţia companiilor de stat cu datorii la buget are un impact negativ şi asupra societăţilor private sau altor companii neincluse în programul de monitorizare al FMI. Analistul financiar a dat ca exemplu compania CFR care, pe lângă datoriile către stat, mai are 1,7 miliarde lei datorii către furnizori de electricitate.

Analistul citat a declarat: "Companiile de stat cu pierderi au astfel un efect de propagare a crizei către alte întreprinderi şi sectoare economice viabile şi de prelungire a crizei prin deturnarea resurselor de la activităţi eficiente către întreprinderi ineficiente".

Potrivit analistului citat, în negocierile pentru un nou acord cu FMI apare din nou obiectivul eliminării poverii financiare pe care o reprezintă companiile de stat cu pierderi şi se specifică restructurarea şi privatizarea pentru atingerea acestui obiectiv. Aurelian Dochia s-a arătat, ieri, mai curând sceptic cu privire la posibilitatea ca societăţile de stat cu probleme să treacă printr-o restructurare reală, de această dată. Domnia sa a precizat:

"Este greu de spus dacă de această dată se vor obţine şi rezultate concrete. Ca şi în trecut, motive şi explicaţii pentru a amâna restructurarea societăţilor cu probleme se găsesc, fie că sunt de importanţă strategică sau de interes naţional, fie că în momentul actual conjuctura nu este tocmai favorabilă unor întrepreinderi sau sectoare, fie că există imperative de protecţie socială care fac imposibilă restructurarea". Domnul Dochia a precizat că astfel de argumente stau şi la baza unor planuri de restructurare a unor companii şi sectoare cu probleme care, în loc să se adreseze fondului problemei, propun escamotarea pierderilor acestora prin comasarea lor în noi companii naţionale, după cum arată planurile de creare a "Electra" şi "Hidroenergetica".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb