AURELIAN DOCHIA, REFERITOR LA TESTELE DE STRES DIN UE: "Clienţii băncilor de la noi sunt ultimii care ar trebui să se îngrijoreze"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iulie 2016

"Clienţii băncilor de la noi sunt ultimii care ar trebui să se îngrijoreze"

Vasilescu, BNR: "Sistemul nostru bancar este solid, solvabil şi lichid"

Clienţii băncilor din ţara noastră nu au motive să se îngrijoreze cu privire la rezultatele testelor de stres din UE care urmează să fie anunţate în această seară, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, care consideră că ultimul dintr-un lung şir de persoane care ar trebui să-şi facă probleme în legătură cu băncile este clientul bancar.

Aurelian Dochia ne-a declarat: "Situaţia din Italia este foarte complicată, pentru că, acolo, în general, sistemul bancar este în dificultate, având nevoie de sume suplimentare de circa 360 de miliarde de euro ca să poată supravieţui şi nu se ştie cum va evolua această situaţie.

Nimeni nu are, însă, în intenţie să pornească acum, în Italia, o nouă destabilizare a sistemului bancar. Consider că se va găsi o soluţie ca să se evite o traumă a sistemului pe termen scurt".

Băncile din România cu acţionariat italian nu ar trebui să fie afectate de situaţia din Italia, pentru că nu depind de finanţarea de la băncile mamă, ne-a mai precizat domnul Dochia, adăugând că sistemul bancar românesc se finanţează suficient pe piaţa autohtonă şi nu ar trebui ca instituţiile financiare să fie expuse.

"Pentru băncile mamă din Italia, vânzarea unor active devine o opţiune interesantă", opinează specialistul, apreciind: "Chiar şi în cazul unor transferuri de proprietate, nu cred că cei care lucrează cu respectivele bănci ar trebui să se îngrijoreze, pentru că nimeni nu va fi interesat să cumpere o bancă decât tot o instituţie financiară din străinătate".

Pe fondul disputelor dintre autorităţile europene şi cele italiene, referitoare la iniţierea unui program de bail-out (salvare a băncilor cu bani de la bugetul de stat) a băncilor din Italia, dar fără aplicarea prealabilă a procedurii de bail-in (salvare a băncilor inclusiv cu bani din depozitele negarantate), Mario Draghi, preşedintele BCE, şi-a exprimat susţinerea pentru sprijinul guvernamental acordat băncilor italiene, deoarece "un astfel de program le va permite să-şi vândă o parte a creditelor neperformante, care le diminuează capacitatea de creditare".

Circulă unele informaţii potrivit cărora autorităţile italiene cunosc deja rezultatele testelor de stres, iar acest lucru i-a permis ministrului de finanţe de la Roma să-şi manifeste încrederea în stabilitatea sistemului bancar din ţară.

În acelaşi timp, sunt specialişti în Italia care afirmă contrariul. Marcello Messori, profesor la Universitatea LUISS din Roma, a precizat că "băncile au alocat fonduri într-o manieră distorsionată şi deloc selectivă", în timp ce Lorenzo Gai, profesor de finanţe la Universitatea din Florenţa, apreciază că portofoliul de credite al băncii Monte dei Paschi reprezintă "o istorie paradigmatică a distrugerii valorii", în condiţiile în care "administrarea procesului de acordare a creditelor nu a funcţionat, iar acesta este un eufemism".

Valoarea programului de bail-out "negociat" cu oficialităţile din Bruxelles este de 50 de miliarde de euro, sumă care, în opinia unor analişti, nu va fi suficientă.

Referitor la testele de stres din UE, Aurelian Dochia ne-a spus, ieri, că această operaţiune şi rezultzatele ei nu influenţează direct băncile din România, dar că, pe termen lung, pot fi resimţite efecte indirecte pe pieţele europene, aşa cum s-a întâmplat în situaţia din Grecia.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, reiterează că în România nu a existat niciun caz şi nici nu există riscul ca vreo bancă să fie salvată cu banii contribuabililor.

Sistemul nostru bancar este solid, solvabil şi lichid, menţionează domnia sa, adăugând: "Solvabilitatea este în continuare cu 7-8 puncte procentuale peste cerinţa medie europeană, iar lichiditatea este ridicată, astfel încât de multă vreme Banca Centrală nu a mai făcut operaţiuni REPO în care să se acorde împrumuturi băncilor".

Diseară, la miezul nopţii, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) urmează să anunţe rezultatele unor teste de stres efectuate la un număr de 51 de bănci europene, din care 39 se află sub jurisdicţia Băncii Centrale Europene (BCE).

Pe lista băncilor supuse acestui exerciţiu se regăsesc principalele unităţi prezente şi în ţara noastră, precum Erste Group şi Raiffeisen Landesbanken Holding din Austria, Societe Generale şi Credit Agricole din Franţa, UniCredit şi Intesa Sanpaolo din Italia, ING Groep din Olanda, OTP Bank din Ungaria.

Spre deosebire de alte exerciţii anterioare, rezultatele publicate în această seară nu vor include pragul faţă de care este evaluată trecerea testului.

Încă de la anunţarea noului test de stres, în februarie 2016, EBA a precizat că "pragul de trecere nu este inclus, deoarece obiectivul testului îl reprezintă utilizarea acestuia ca instrument de supervizare, iar rezultatele vor fi discutate individual cu băncile participante, unde se vor propune şi acţiuni de îmbunătăţire a situaţiei".

În 2014, BCE a testat un număr de 130 de bănci din zona euro, într-un exerciţiu de amploare destinat îmbunătăţirii încrederii în acest sector, înainte ca instituţia să preia atribuţiile de supervizor bancar în zona euro, începând din luna noiembrie a anului trecut.

Banca Naţională a României (BNR) va derula şi ea, anul viitor, un exerciţiu de evaluare a activelor în sistemul bancar, folosind integral metodologia europeană.

Potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu, măsura face parte din setul de decizii care au contribuit şi continuă să contribuie la stabilizarea sistemului bancar şi reducerea ratei creditelor neperformante.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand Volksbank Austria a avut probleme au fost chestiuni de zile ca Volksbank Romania sa aiba probleme. Mai mult rusi care au cumparat-o nu au dorit punctul de lucru Romania.

    Pentru domnul Vasilescu dati o cautare pe google ce banca a fost ajutata in criza din bani contribuabililor. 

    Sa nu aveti surprize, poate sunteti slab de inima va spun ca toate au primit.

    Cele mai sonore la noi Bcr-Erste, Ing. 

    Specialistul vorbeste despre banii altora, deci Consider că se va găsi o soluţie

    Cei care au grija propriilor bani pot sa considere la fel, dar pe banii lor. :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb