Aurescu: "Prezenţa SUA în Europa, angajament puternic pentru securitatea mondială"

Andrei Stan
Politică / 15 octombrie 2015

Aurescu: "Prezenţa SUA în Europa, angajament puternic pentru securitatea mondială"

Actualizare 12:34 Ministrul de Externe: "România poate fi «punte» în regiune"

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi la Bucharest Forum, că ţara noastră se află pentru prima dată în istoria sa "de partea bună a graniţei" şi că are "o vocaţie extraordinară de a fi punte" în regiune, având datoria de a o folosi pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate, transmit surse din presă.

"Pentru prima dată în istoria noastră, ca ţară de graniţă, suntem în interiorul unei comunităţi a valorilor din care am făcut parte dintotdeuna, din punct de vedere cultural şi axiologic. Suntem, pentru prima dată, de partea bună a graniţei, în partea sigură. Avem o vocaţie extraordinară de a fi «punte» în această regiune şi avem o datorie şi o responsabilitate, pentru noi ca ţară, dar şi pentru comunitatea de valori din care facem parte, de a folosi această vocaţie de a fi «punte» pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate în regiune", a declarat ministrul de Externe, la Bucharest Forum 2015.

Ministrul Aurescu a amintit, în acest context, de parteneriatul strategic cu SUA, care este "dimensiunea capitală a politicii externe şi de securitate a României" şi de prezenţa forţelor SUA pe teritoriul României, care este un factor reasigurator esenţial.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unei colaborări mai strânse între UE şi NATO, intensificarea atenţiei faţă de interesele europene în Asia Centrală şi faţă de securitatea energetică şi cibernetică.

"România este pregătită pentru responsabilităţile sale, ajutând la ocrotirea unor astfel de iniţiative la nivel regional, având în vedere asigurarea stabilităţii şi securităţii, în beneficiul aliaţilor, statelor membre şi partenerilor", a mai afirmat Aurescu.

Ministrul a amintit de întâlnirea şefilor de stat de pe flancul estic de la Bucureşti, care va avea loc la începutul lunii noiembrie. "Trebuie să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra consolidării flancului estic, care nu sunt direcţionate către nicio ţară, ci pentru a promova stabilitate şi securitate în regiune şi ca reasigurare a aliaţilor de pe flancul estic de angajamentul puternic al NATO faţă de apărarea acestora", a spus şeful diplomaţiei.

-----------

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi că prezenţa Statelor Unite ale Americii în Europa reprezintă un angajament puternic al acestei ţări pentru securitatea mondială, în timp ce prezenţa în ţara noastră a SUA este pentru Bucureşti "un factor de reasigurare", transmit surse din presă.

"Cooperarea transatlantică este crucială. Prezenţa Statelor Unite în Europa reprezintă un angajament puternic pentru securitatea noastră comună şi pentru securitatea mondială, fundamentală pentru securitatea comună. Numai o comunitate euroatlantică unită poate face faţă ameninţărilor şi poate proiecta stabilitate. România poate depune mărturie în acest sens. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este una dintre dimensiunile fundamentale ale politicii externe româneşti. Prezenţa Statelor Unite în România este un factor de reasigurare", a afirmat Aurescu, în cadrul unui forum organizat de Institutul Aspen România.

Şeful diplomaţiei române a amintit că la nivel mondial se vorbeşte de mai multă vreme de nişte schimbări strategice şi despre o disoluţie a arhitecturii strategice europene.

"Avem nevoie continuu de adaptare şi de elaborarea de noi politici. Cu toate acestea, cum criza se adânceşte, trebuie să ne axăm asupra intereselor noastre strategice şi să fim atenţi la ameninţările din jur. (...) Avem un rol important în această zonă învecinată. Apar tendinţe stimulate de terţe părţi care nu sunt doar destabilizatoare pentru aceste regiuni, dar care au impact negativ şi asupra mediului de securitate intern şi extern", a apreciat Aurescu.

Ministrul a trecut în revistă situaţia din Vecinătatea Estică, din Vecinătatea Sudică şi din Orientul Mijlociu, subliniind oportunităţile pe care le are România în tot acest context.

"În prezent, când comunitatea euro-atlantică se află la o răscruce, România poate acţiona ca un aliat puternic la graniţa de est a NATO şi UE. Pentru prima dată în istoria noastră (...) facem parte din această comunitate de valori (...) pentru prima dată ne aflăm într-o zonă de siguranţă la graniţă şi putem reprezenta o punte în această zonă. Suntem responsabili ca ţară, dar şi din perspectiva comunităţii de valori să ne folosim de această poziţie de punte pentru a crea stabilitate şi prosperitate în regiune", a mai afirmat Aurescu.

Totodată, acesta a evidenţiat importanţa cooperării dintre NATO şi UE, astfel încât să existe un răspuns adecvat la provocările actuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb