Ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat speranţa, joi, în întrevederea cu ambasadorul Malaysiei la Bucureşti, că va putea fi evitată pedeapsa capitală în cazurilor românilor aflaţi în detenţie în această ţară pentru trafic de droguri, precum şi încrederea în derularea corectă a procedurilor juridice.
Potrivit unui comunicat MAE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, joi, pe Dato Nik Mustafa Kamal Ahmad, ambasadorul Malaysiei în România, în vizită de rămas bun, cu prilejul încheierii mandatului acestuia.
În cadrul întrevederii, Aurescu a exprimat preocuparea părţii române cu privire la cazurile cetăţenilor români aflaţi în detenţie în Malaysia sub acuzaţia de trafic de droguri, precum şi încrederea în derularea corectă a procedurilor juridice care îi privesc.
Totodată, el şi-a exprimat speranţa că va putea fi evitată pedeapsa capitală.
În prezent, patru români sunt arestaţi pentru trafic de droguri în Malaezia: unul a fost achitat, dar cazul va fi rejudecat, un altul a fost condamnat la 8 ani de detenţie, decizia nefiind definitivă, al treilea a fost condamnat la moarte şi s-a făcut recurs, iar al patrulea aşteaptă începerea procesului.
Cel mai cunoscut caz este al lui Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 23 de ani, arestat în 2012.
Procesul său a avut loc în perioada septembrie-octombrie 2013, iar în prima instanţă Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare.
Decizia a fost atacată cu apel de către avocatul românului, dar în 16 februarie 2015 Curtea de Apel a menţinut decizia de condamnare. Avocatul tânărului a făcut recurs, această ultimă cale de atac putând dura şi până la nouă luni, potrivit practicii judiciare locale.
În cazul în care şi instanţa de recurs va menţine decizia, singura cale de evitare a execuţiei este graţierea. Actul de clemenţă poate viza înlăturarea executării pedepsei sau comutarea acesteia în închisoare. Demersurile privind graţierea pot fi făcute doar de către avocat, iar decizia aparţine sultanului din statul federal malaezian unde a avut loc infracţiunea, după emiterea unui aviz consultativ de către un comitet de graţiere. Procesul de graţiere poate dura până la cinci-şase ani.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Malaysiei au avut un schimb de opinii privind principalele teme de interes de pe agenda bilaterală, în perspectiva dezvoltării dialogului politic şi a schimburilor economice dintre România şi Malaysia, "inclusiv în alte domenii în care există un potenţial deosebit de colaborare, precum educaţia - mai ales în domeniul medicinei şi respectiv al explorării şi exploatării petrolului şi gazelor, domenii de tradiţie pentru România în care studenţii malaysieni sunt interesaţi", precizează sursa citată. De asemenea, domeniul turismului a fost identificat ca având perspective de dezvoltare în plan bilateral. Ministrul român de externe a propus crearea unei Comisii Mixte bilaterale economice în vederea impulsionării schimburilor comerciale şi a investiţiilor, având în vedere potenţialul existent şi interesul companiilor malaysiene.
A fost subliniată şi buna colaborare dintre România şi Malaysia în foruri internaţionale, inclusiv în cadrul ONU. Ministrul român a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Malaysia în regiunea Asiei de Sud-Est, precum şi în exercitarea mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, înclusiv în calitate de preşedinte în exerciţiu al forului onusian. Cei doi diplomaţi au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de securitate din Orientul Mijlociu şi au fost de acord asupra necesităţii combaterii fenomenului terorist. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea abordării cauzelor proceselor de radicalizare din Vecinătatea Sudică a UE şi a prezentat iniţiativa şi conceptul lansat de ţara noastră de creare a unei Curţi internaţionale pentru crima de terorism, primite cu interes de diplomatul malaysian, ca modalitate de combatere, cu instrumentele dreptului, a terorismului.