Aurul, puternic influenţat de posibilitatea ca FMI să vîndă din lingourile sale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2005

Pe piaţă au apărut speculaţii potrivit cărora Fondul Monetar Internaţional ar putea să vîndă din rezervele sale de aur, ca modalitate de sprijin pentru ţările sărace

Totuşi, o astfel de decizie va fi greu de luat, întrucît ea se va lovi de voturile împotrivă ale Statelor Unite

Contractele futures avînd ca suport activ aurul au scăzut, ieri, pînă la nivelul minim al ultimelor patru luni, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Fondul Monetar Internaţional (FMI), deţinătorul a 2,1% din lingourile de aur din întreaga lume, ar putea vinde din rezervele sale.

La finele săptămînii trecute, participanţii la reuniunea Grupului celor şapte (G7) au cerut FMI să analizeze modalităţile de reducere a datoriilor ţărilor sărace, printre care se numără şi obţinerea de fonduri din vînzarea de aur. "Situaţia creează incertitudini majore", declară Tobin Gorey, analist la "Commonwealth Bank of Australia". În opinia sa, posibilitatea ca FMI să vîndă aur pe piaţă îi pune pe investitori în defensivă.

Aurul cu livrare în aprilie a scăzut cu 1,60 de dolari sau 0,4%, la 413,80 dolari/uncie la divizia Comex a New York Mercantile Exchange. Acesta este cel mai mic preţ atins pe piaţă după data de 13 octombrie 2004. La acel moment, cotaţia aurului scăzuse pînă la 410,75 dolari/uncie.

Marea Britanie vrea să folosească metalul ca ajutor pentru naţiunile în dificultate, însă nu a reuşit să convingă, deocamdată, SUA şi Canada. FMI îşi va anunţa decizia la următoarea reuniune G7, programată pentru aprilie, la Washington. Ca să vîndă din rezervele de aur pe care le deţine, FMI are nevoie de votul a 85% din cele 184 de ţări membre ale sale. SUA au, însă, 17% din votul FMI şi, în consecinţă, acesta poate fi considerat un drept de veto în această privinţă. Americanii vor ca FMI să ia în calcul alte căi de obţinere a banilor pentru sprijinul ţărilor sărace (respectiv pentru acoperirea datoriilor acestora).

FMI este al treilea deţinător de aur la nivel mondial, după SUA şi Germania. Luna trecută, rezervele sale se ridicau la peste 3.217 tone metrice, potrivit datelor World Gold Council. La preţul actual de piaţă, această cantitate valorează peste 43 de miliarde de dolari. FMI nu a actualizat, însă, rezervele în evidenţele sale contabile, păstrînd, din 1971 pînă în prezent, valoarea lingourilor sale la 41 de dolari/uncie.

Dolarul - la 1,2620 unităţi/euro în această săptămînă, spun analiştii

Moneda americană continuă să se aprecieze în raport cu euro, după ce oficiali ai Rezervei Federale (Fed) au anunţat că SUA atrag investiţii străine în cantităţi "extraordinare". Faţă de finele anului trecut, dolarul a cîştigat 6,4 procente. Ieri, moneda SUA era cotată la 1,2732 unităţi/euro (valoarea maximă a ultimelor două luni), de la 1,2757 unităţi/euro la sfîrşitul zilei anterioare. Ulterior, dolarul a fost tranzacţionat la 1,2762 unităţi/euro. Analiştii sînt de părere că, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, moneda americană se va aprecia la 1,2620 unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb