Austria vrea să îşi majoreze mai uşor participaţia la companiile la care este acţionar

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 noiembrie 2018

Austria vrea să îşi majoreze mai uşor participaţia la companiile la care este acţionar

Guvernul Austriei intenţionează să reformeze organismul care gestionează participaţiile statului la o serie de mari companii, în ideea de a putea să îşi majoreze mai uşor aceste participaţii, a declarat ministrul de Finanţe, Hartwig Loeger, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent, holdingul de stat ÖBIB deţine 31,5% din acţiunile grupului petrolier OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, 52,9% din acţiunile Aus­trian Post şi o participaţie de 28,4% din acţiunile Telekom Austria.

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, guvernul de centru-drea­p­ta intenţionează să înlocuiască actualul holding ÖBIB cu o nouă entitate denumită ÖBAG (Österreichische Beteiligungs AG) începând de la 1 ianaurie 2019. În plus, ÖBAG va redeveni o societate pe acţiuni, aşa cum era şi precedentul ÖIAG, spre deosebire de actualul ÖBIB care este o societate cu răs­pundere limitată (GmbH).

Ministrul austriac de Finanţe a subliniat că ÖBAG va avea o libertate mai mare pentru a cumpăra participaţii la companii, fără a avea nevoie de aprobarea formală a întregului Guvern, dar va avea nevoie în continuare de aprobarea ministrului de Finanţe. 

Întrebat care sunt companiile în care ÖBAG va putea investi, Loeger a răs­puns: "În mod clar sunt vizate actualele participaţii". Loeger a refuzat însă să precizeze care sunt companiile la care Austria ar putea să îşi majoreze participaţia, dar a adăugat că va fi înfiinţat un comitet de investiţii format din persoane cu experienţă în management, pentru a consilia ÖBAG în deciziile sale. În plus, până la mijlocul lunii februarie 2019, ar urma să fie ales şi Consiliul de Adminis­traţie al ÖBAG.

În total, ÖBAG ar urma să gestioneze active în valoare de aproximativ 23 de miliarde de euro. În schimb, participaţia de 51% din acţiunile grupului de utilităţi Verbund deţinută de Guvernul de la Viena va rămâne oficial în mâinile Ministerului de Finanţe, dar va fi ges­tionată de ÖBAG.

La nivel general, Guvernul de la Viena intenţionează să utilizeze ÖBAG pentru a putea juca un rol mai activ în gestionarea participaţiilor statului, inclusiv prin ocuparea mai multor poziţii în consiliile de supervizare şi, acolo unde este posibil, în consiliile de administraţie ale companiilor la care este acţionar. 

"Prin această reformă, ÖBAG are oportunitatea de a adopta un management mai activ al participaţiilor. Acest lucru înseamnă un accent mai mare pe valoare şi competitivitatea companiilor", a spus Hartwig Loeger.

În schimb, Guvernul de la Viena nu intenţionează să deruleze nicio privatizare, Hartwig Loeger reiterând punctul de vedere exprimat în luna decembrie 2017, când a fost formată actuala coaliţie guvernamentală. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb