Compania Autoliv România a inaugurat ieri o fabrică în Oneşti, într-o hală închiriată în cadrul fostei fabrici de lapte din localitate. Deocamdată, fabrica are 96 de angajaţi, reprezentanţii companiei anunţând că până la finele anului se speră ca în fabrică să lucreze 300 de persoane. Fabrica ar urma să ajungă la o capacitate de 3.000 de volane produse zilnic.
Autoliv este primul mare producător din domeniul automotive care în loc să recruteze personal din judeţele Moldovei şi să îl ducă spre Braşov, Sfântu Gheorghe, Lugoj sau Reşiţa (zonele în care deţine fabrici), a preferat să îşi deschidă o facilitate de producţie în zonă.
Autoliv ajuns în prezent la 10.500 de angajaţi în fabriciile locale, intenţionează să mai recruteze în acest an încă aproximativ 500 de oameni. "Autoliv România are în prezent 10.500 de angajaţi şi estimăm că vom finaliza anul cu aproximativ 11.000 de oameni, creşterea provenind din departamentele de producţie şi inginerie pentru implementarea proiectelor noi din acest an", spun reprezentanţii firmei.
Autoliv deţine în prezent pe piaţa locală fabrici în Braşov, Lugoj, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, dar şi centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov şi Timişoara. Compania mai are şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa, potrivit unor informaţii anterioare. Compania s-a aflat în 2015 pe locul opt în topul celor mai mari exportatori din economie, în urcare de pe poziţia a 11-a în anul anterior, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Suedezii au înregistrat în 2015 o creştere a cifrei de afaceri cu 25%, la peste 3 miliarde de lei (685,7 mil. euro), fiind pentru prima dată când Autoliv România a trecut acest prag. Profitul net al companiei a fost de 94,3 milioane de lei (21 milioane de euro) în 2015, în creştere cu 80% faţă de anul anterior, iar numărul mediu de angajaţi a ajuns la 8.124 de oameni, arată datele de la Ministerul Finanţelor Publice. Pentru 2016, Autoliv şi-a bugetat un business local de 3,3 miliarde de lei (741 milioane de euro), potrivit unor informaţii anterioare.
În ceea ce priveşte investiţiile Autoliv România în 2016, proiectele s-au ridicat la peste 40 milioane de euro şi au prevăzut creşterea capacităţii companiei, prin instalarea unor noi linii de producţie. Autoliv a relocat anul trecut fabrica din Reşiţa, într-o nouă clădire cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, situată în parcul industrial "Zona Industrială Valea Ţerovei", aflat în proprietatea consiliul local Reşiţa, iar planurile companiei erau de a creşte personalul de la 750, la 1.000 de angajaţi.