Unele bănci din Letonia care deservesc clienţi străini ar putea fi nevoite să fuzioneze sau să fie lichidate, dacă modelul lor de afaceri se dovedeşte a fi nefuncţional, a declarat şeful autorităţii de reglementare financiară a ţării, Peters Putnins, citat de Reuters.
Fiind o punte de legătură financiară între Rusia şi Vest, Letonia găzduieşte peste zece bănci în care sunt constituite depozite de la clienţi din Rusia, Ucraina şi alte state vecine din fosta Uniune Sovietică.
Avertismentul lui Peters Putnins, care conduce Comisia pentru piaţa financiară şi de capital, vine în condiţiile în care "ABLV Bank", a treia mare bancă din Letonia după active, va fi închisă pe motiv că a fost identificată de autorităţile americane ca fiind implicată în spălare de bani, ceea ce ABLV neagă. În plus, autorităţile americane au acuzat ABLV că a încălcat sancţiunile impuse Coreei de Nord de SUA.
Alte bănci din Letonia, cu un model similar, au avut aceleaşi probleme ca ABLV, conform unor directori citaţi de Reuters, lucru recunoscut şi de Putnins, care a spus că în jur de zece bănci ce deservesc clienţi străini ar trebui să-şi schimbe modelul de afaceri.
"Modelul de afaceri existent al băncilor nu mai este viabil", a spus oficialul citat, adăugând: "Băncile îşi pot schimba modelul de afaceri, dacă au această capacitate. Ele pot fuziona sau se pot lichida singure, ceea ce reprezintă o soluţie dacă acestea nu îşi întrevăd un viitor".
Conform lui Peters Putnins, sistemul financiar al statului baltic a rămas stabil, deşi clienţii au retras recent depozite de aproximativ 500 de milioane de euro (620 de milioane).
Peters Putnins a mai spus că cifra actuală a depozitelor din băncile letone este de 19 miliarde de euro.
În opinia sa, băncile sunt stabile, dar acestea ar trebui să fie pregătite pentru plăţi mai mari către clienţi.
"Nu există nimic de stabilizat în sectorul bancar, deoarece nu a existat o destabilizare", a spus oficialul, adăugând că băncile trebuie să fie pregătite în aceste circumstanţe.
Potrivit BCE, "ABLV Bank" avea active totale de 3,63 miliarde de euro la sfârşitul trimestrului al treilea din 2017 şi depozite de 2,67 miliarde. Banca este considerată de importanţă sistemică în Letonia, iar din 2014 este supravegheată direct de către BCE, alături de alte două bănci letone.