Îngrijorate de ritmul scăzut de asimilare a fondurilor europene prin intermediul SAPARD, autorităţile au decis iniţierea unei campanii de pro-movare, pentru "împrospătarea" imaginii acestui program în ochii potenţialilor beneficiari. Campania presupune susţinerea de către oficiali ai Ministerului Agriculturii de conferinţe regionale în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare, reclame prin intermediul panourilor publicitare şi difuzarea de spoturi radio şi tv. "Vrem să facem cunoscut programul SAPARD pentru că acesta îi ajută pe români să cumpere tractoare, ani-male, să construiască ferme şi unităţi de procesare" a declarat cu ocazia lansării campaniei Valeriu Steriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului. Alături de oficialii Ministerului Agriculturii vor participa la "munca de lămurire" şi funcţionari din Ministerul Finanţelor (Unitatea de Management al Proiectului) şi din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Locuinţei (pentru investiţiile în infrastructură rurală).
• Regiunea Sud-Est este fruntaşă la absorbţia fondurilor
Campania de imagine este însoţită, potrivit oficialilor Agen-ţiei SAPARD, şi de eforturi în direcţia diminuării birocraţiei, care îi descurajează pe solicitanţii fondurilor comunitare. În acest sens, Monica Băcilă, director adjunct al agenţiei SAPARD, a menţionat descentralizarea analizării dosarelor de finanţare, care sînt studiate acum la sediul fiecărei din cele opt regiuni de dezvoltare. "Regiunea 2 (Sud-Est), cu sediul la Constan-ţa, este cea mai avansată în ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare, urmînd regiunile Nord-Est şi Nord-Vest.
Autorităţile încearcă să grăbească ritmul de efectuare a plăţilor pentru cheltuielile efectuate de către beneficiarii Mă-surii 2.1, referitoare al infrastructura rurală. Banii destinaţi acestei măsuri sînt angajaţi în totalitate, însă ritmul de derulare a proiectelor în teritoriu este lent, ceea ce înseamnă că banii oferiţi de UE nu pot ajunge la beneficiarii proiectelor. Termenul de consumare a banilor comunitari oferiţi pentru anul 2000 este sfîrşitul aces-tui an. Banii vin în tranşe anuale de cîte circa 150 de milioane de euro.
Pe de altă parte, o altă îngrijorare a oficialilor MAPAM este gradul scăzut de oferte venite pentru Măsura 1.1, referitoare la investiţiile în industria alimentară.
Potrivit lui Valeriu Steriu, în acest moment sînt disponibile 80% din fondurile totale ale progamului SAPARD pentru perioada 2000 - 2006 care se cifrează la 2 miliarde de euro (la contribuţia UE, de 1,1 miliarde de euro se adaugă şi participarea statului şi a beneficiarilor programului).