Autorităţile din Kuweit au interzis o mie de lucrări, între care un clasic rus al literaturii secolului XX, în timpul unui salon al cărţii care a debutat, astăzi, în capitala statului, scrie Le Figaro.
Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a arătat că ministerul Informaţiei a interzis 848 de titluri. Printre ele, "Fraţii Karamazov" (1880), de Feodor Mihailovici Dostoievski, volum care are drept cadru Rusia secolului al XIX-lea şi care pune la îndoială moralitatea, liberul arbitru şi existenţa lui Dumnezeu.
Dostoievski se alătură unei liste de scriitori cenzuraţi în această ţară arabă din Golf, care trece drept moderată, dar care cunoaşte o tendinţă conseratoare în creştere în sfera politică şi socială.
În ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de cărţi au fost interzise de ministerul Informaţiei, între care romanul lui Victor Hugo "Notre-Dame de Paris" (1831) şi "Un veac de singurătate" (1967), de Gabriel Garcia Marquez.
Toate operele expuse la cea de-a 43-a ediţie a festivalului, care se desfăşoară până pe 24 noiembrie, au fost în prealabil examinate de către o comisie de cenzură islamică, conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Această comisie lucrează în virtutea legii din 2006 asupra "presei şi publicaţiilor", care prevede sancţiuni împotriva editorilor şi jurnaliştilor. Legea reprimă orice insultă la religia musulmană, orice ameninţare la securitatea naţională, orice "incitare la dezordine" şi orice "act imoral". În septembrie, militanţi au protestat în două reprize pe străzile capitalei faţă de această cenzură în creştere.
Kuweitul a fost între anii 1970 şi 1990 un centru activ pentru publicarea revistei culturale Al-Arabi, difuzată la scară mare în ţările din regiune şi pentru serii de cărţi ştiinţifice, literare. Dar în ultimii ani, Camera deputaţilor kuweitieni, aleşi prin vot universal - ceea ce este o excepţie în ţările din Golf - a fost în general dominată de aleşi conservatori şi tribali.