Autorităţile din turism vor asigurări pentru pachetele turistice

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 17 noiembrie 2016

Autorităţile din turism vor asigurări pentru pachetele turistice

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) colaborează la un proiect de act normativ pentru a asigura pachetele turistice.

ANAT a înaintat către ANT propunerea înfiinţării unui Oficiu de Garantare în Turism cu scopul protejării călătoriilor împotriva daunelor financiare suferite în cazul insolvenţei sau falimentului unui comerciant.

În opinia preşedintelui ANAT, Alin Burcea, turoperatorii ar trebui să constituie garanţii pentru 15% din cifra de afaceri care provine strict din vânzarea pachetelor turistice către persoanele fizice pentru a se încadra în reglementările Directivei UE privind pachetele de servicii de călătorie.

Oficialul ANAT a declarat: "Noi avem, în momentul de faţă, garanţii foarte mici la agenţiile de turism turoperatoare, 50.000 de dolari, iar la agenţiile detailiste 10.000 de dolari, sumă care este insuficientă în momentul actual. Aceste sume au fost stabilite de mine, în urmă cu 15 ani, din poziţia de secretar de stat în Ministerul Turismului. Dar cei care au venit după mine nu au mai ţinut pasul cu ce se întâmplă în piaţă. Acum se pare că ne-a ajuns cuţitul la os, după ce Europa a zis că România trebuie să lase la o parte glumele balcanice şi să se integreze şi cu sumele de garantare a pachetelor turistice. Şi nu mă refer doar la una, două insolvenţe care au avut loc anul acesta. Mă refer la ce poate să vină de acum încolo".

În 2018 este termenul limită pentru implementarea Directivei europene care solicită garantarea banilor turiştilor pentru pachetele de vacanţă achiziţionate. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) lucrează la implementarea acestei directive.

ANT a lucrat deja la un proiect de ordonanţă care prevede asigurarea pachetelor turistice şi care, în opinia doamnei Anca Pavel-Nedea, preşedintele ANT are toate şansele să fie aprobat până la sfârşitul anului viitor. Noua ordonanţă de urgenţă, aflată pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenţei de responsabilitate dintre turoperatori şi agenţiile detailiste, pentru întărirea protecţiei turistului.

Alin Burcea a subliniat faptul că nu ANT trebuie să verifice cine este sau nu asigurat, ci noua entitate propusă, Oficiul de Garantare.

Preşedintele ANAT a explicat: "Sunt patru moduri de garantare, aşa cum le-am gândit noi. Acest Oficiu de garantare, scrisoare de garanţie bancară, cash colateral şi poliţă de asigurare. Numai că asigurările nu sunt foarte încântate de acest produs. În afară de fondul de garantare, la ceilalţi agenţiile trebuie să asigure 15% din cifra de afaceri asigurabilă, referindu-ne la cifra de afaceri care provine din vânzarea pachetelor turistice care se vând către persoanele fizice".

În suma asigurabilă nu intră contractile corporate, partea de incoming şi biletele de avion, conform preşedintelui ANAT.

Alin Burcea a mai afirmat: "Trebuie să urmăm linia Directivei europene care spune foarte clar că toate pachetele, toate încasările de la turişti trebuie asigurate. Sigur, nu toate ţările respectă 100% Directiva, nu toate ţările asigură toţi banii turiştilor 100%, dar nici nu putem rămâne la 50.000 de dolari".

Consiliu de supraveghere ar urma să fie format din şapte persoane, din care patru vor reprezenta sectorul, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi unul de la Ministerul Finanţelor.

Totodată, ANT are în vedere şi mărirea amenzilor pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice şi introducerea de contravenţii noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 şi 10.000 de lei, până la de 10 ori mai mari decât în prezent, după cum a spus preşedintele ANT.

Potrivit unui Program de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri, bugetul de promovare multianual propus pentru destinaţia România este de minimum 10 milioane euro pe an, pentru a putea susţine campanii de promovare pe pieţele ţintă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb