Autorităţile europene, îngrijorate de proiectul NetCity

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 martie 2008

Autorităţile europene, îngrijorate de proiectul NetCity

Comisia Europeană este preocupată de proiectul NetCity, încheiat de Primăria Capitalei, întrucât există suspiciunea încălcării Legii concurenţei şi a legislaţiei europene, a declarat, ieri, Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informaţională şi mass-media, cu prilejul întâlnirii cu reprezentanţii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor. Comisarul european a avertizat că, în cazul în care va exista un proces privind încălcarea legilor concurenţei, nu Primăria Capitalei va fi trasă la răspundere, ci România. "Nu se poate accepta un monopol în Europa, în special în ceea ce priveşte fibra optică", a precizat Viviane Reding. Ea a avertizat că organismul pe care îl reprezintă va cerceta "în detaliu" proiectul NetCity.

Comisarul european a arătat că, de exemplu, la Paris există o partajare a tubulaturii subterane, făcând posibilă astfel conectarea oricărui locuitor al capitalei franceze la cele şase companii de cablu la preţurile cele mai avantajoase.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au aprobat contractul de concesiune către UTI Systems a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii, cunoscută sub numele NetCity, proiect de peste 200 milioane euro. Contractul de concesiune, încheiat de municipalitate cu UTI Systems în august 2007, se întinde pe o durată de 49 de ani. În acest timp, compania va investi pes­te 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibră optică, aceasta ur­mând să fie închiriată ulterior firmelor interesate să ofere servicii consumatorilor prin intermediul reţelei subterane.

Contractul de concesiune a reţelei de fibră optică din Capitală, încheiat între municipalitate şi UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii în subteran, care ar urma să înlocuiască structura actuală de comunicaţii prin cablu, care foloseşte stâlpii aparţinând Electrica şi RATB. Primăria va pune la dispoziţie domeniul public pentru cons­trucţia reţelei şi va avea dreptul să impună un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.

Primăria Bucureşti va trimite la Comisia Europeană proiectul pentru NetCity

Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţia de specialitate, a trimis în data de 09.01.2008 către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei toată documentaţia referitoare la proiectul NetCity în vederea redactării informării solicitate de Comisia Europeană, Directoratul pentru Societate Informaţională pe acest subiect. În documentele oficiale care stau la baza proiectului NetCity se arată că Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie domeniul public pentru utilizare gratuită şi neexclusivă, iar partenerul şi subcontractorii săi nu pot fi provideri de servicii de comunicaţii electronice.

Reţeaua de canalizaţie pentru telecomunicaţii - NetCity "oferă acces nediscriminatoriu şi transparent pentru toţi operaţii de telecomunicaţii electronice" , conform art. 4.1.3 din Contract, proiect asemănător cu cel de la Paris care a fost dat drept exemplu de comisarul european. De asemenea, conform art. 6.24.5 din Contract, "administratorul reţelei NetCity va asigura prestaţii egale la preţuri egale şi va avea o poziţie echidistantă în acordarea serviciilor faţă de Clienţi (provideri). Se vor asigura Clienţilor (providerilor) condiţii nediscriminatorii, inclusiv în privinţa tarifelor şi acces neîngrădit la reţeaua NetCity."

Tarifele maximale practicate pentru utilizarea reţelei Netcity sunt cele mai mici de pe piaţă şi vor fi controlate de autorităţile competente în domeniu. Conform art. 5.1.8.1. alin. 2 din Contract, "închirierea Reţelei NetCity reprezintă o alternativă pusă la dispoziţia Clienţilor (furnizorilor de servicii de telecomunicaţii) la cererea lor, în mod nediscriminatoriu, în condiţiile menţinerii unui mediu echilibrat de natură să nu afecteze libera concurenţă dintre operatorii de telecomunicaţii".

Primăria Municipiului Bucureşti va face demersurile necesare pentru ca toată documentaţia proiectului NetCity să ajungă direct la Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Mass-media pentru a demonstra că au fost respectate atât legislaţia română, cât şi reglementările Uniunii Europene în domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu se doreste altceva decat monopolizarea acestor servicii, consumul fondurilor publice si imbogatirea antreprenorilor, toti fosti tovarasi cu umeri instelati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb