AUTORITĂŢILE O DAU COTITĂ ÎN CAZUL SEISMELOR DIN GALAŢI Exploatările din regiune, posibilă cauză a cutremurelor, şi nu prea

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2013

Exploatările din regiune, posibilă cauză a cutremurelor, şi nu prea

După mai bine de două săptămâni de când a izbucnit roiul de cutremure din regiunea Galaţi, specialiştii de la noi din ţară, sprijiniţi de seismologi din Brazilia, au elaborat un raport care să elucideze cauzele care au dus la apariţia fenomenului.

Cel mai probabil, cauzele care au provocat cele aproximativ 300 de cutremure, potrivit raportului specialiştilor de la Institutul Geologic al României, sunt de două tipuri: fie naturale, fie antropice (ca urmare a activităţii umane).

Specialiştii de la institut au menţionat: "Dintre cauzele antropice se evidenţiază clar posibilele fenomene de tasare diferenţială a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se afla amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului."

Cu toate că prezintă posibile cauze care ar fi putut să conducă la apariţia fenomenului, specialiştii de la IGR au evitat, totuşi, să se pronunţe cu exactitate în acest sens, lăsând loc, din nou, în numai două săptămâni, interpretărilor pe marginea acestui subiect.

Cercetătorii au în arătat raportul dat publicităţii, ieri, că "pentru a stabili cu precizie cauzele reale care au determinat apariţia fenomenelor de instabilitate a terenului în această zonă sunt necesare studii detaliate de teren şi analize ale datelor de orice natură legate de activitatea antropică din arealul structurilor petrolifere conturate şi exploatate în partea de sud a Câmpiei Covurlui".

Raportul prezentat ieri de cercetători se înscrie în acelaşi registru cu declaraţiile care au avut loc pe marginea acestui subiect, în ultima vreme, specialiştii nefiind foarte siguri în legătură cu adevăratele cauze care au dus la apariţia roiului de cutremure din cele localităţi gălăţene.

În Galaţi au avut loc, de când a izbucnit fenomenul, 263 de cutremure de joasă magnitudine.

Surse guvernamentale susţin că fenomenul din Galaţi ar avea legătură cu o "greşeală de explorare" a rezervelor de gaze, dar autorităţile au negat, în urma controalelor, această ipoteză care a circulat pe piaţă în primele zile de apariţie a micro cutremurelor gălăţene.

Fenomenul din cele trei localităţi din Galaţi seamănă izbitor de mult cu efectele care decurg din explorarea gazelor de şist, susţin unele voci din piaţă: micro-seismicitate, zgomote ciudate şi apă poluată. Autorităţile au respins, însă, această ipoteză, afirmând că, în afară de regiunea vasluiană, unde compania americană Chevron intenţionează să-şi instaleze prima sondă ca să exploreze gazele de şist, nu mai există niciun aviz pentru nicio altă zonă din ţară care să permită demararea acestui proces.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb