Autorităţile se grăbesc să privatizeze "Oltchim"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2012

Autorităţile se grăbesc să privatizeze "Oltchim"

Surse: Decizia Curţii Europene nu va mai putea fi blocată de acţionari

Decizia Comisiei Europene prin care s-a aprobat, săptămâna trecută, conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim" către AVAS accelerează procesul de privatizare a combinatului, potrivit unor surse din piaţă.

Pentru privatizarea societăţii s-a găsit, se pare, o soluţie combinată de vânzare.

Astfel, în câteva zile se va face public anunţul de privatizare, care va rămâne în piaţă timp de 30 de zile, potrivit surselor citate, care susţin că anunţul va fi unul atipic, persoanele interesate putând să depună oferte neangajante, adică să propună soluţii de privatizare, care vor fi apoi analizate.

La sfârşitul lunii aprilie se va publica anunţul final, care va sta în piaţă tot 30 de zile şi care va stabili modalitatea de privatizare aleasă, ne-au mai spus sursele citate.

În paralel, se doreşte modificarea legii, astfel încât decizia Comisiei Europene să nu mai depindă de aprobarea acţionarilor, aceştia putând să decidă doar dacă participă sau nu la majorarea de capital.

Conversia datoriilor, pentru a putea fi aprobată, are nevoie, în prezent, de votul a 75% din acţionarii "Oltchim", la prima convocare a AGA.

Potrivit surselor citate, acţionarii "Oltchim" urmează să fie convocaţi în cel mai scurt timp.

Comisia Europeană a aprobat, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Valoarea datoriei "Oltchim" către AVAS ar fi de 125 de milioane de euro, fără dobânzile aferente.

AVAS a preluat, în 2002, de la Ministerul Finanţelor o creanţă în valoare de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Ţara noastră a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea "Oltchim".

Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care urmează să fie utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.

Decizia Comisiei Europene permite tuturor acţionarilor Combinatului chimic să participe la majorarea capitalului social al "Oltchim".

Statul deţine, prin Minis-terul Economiei, 54,8% din ti-tlurile Combinatului.

Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an.

În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Gigantul rus "Gazprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Minis-terului Economiei.

Nici azerii de la "SOCAR" nu şi-au ascuns interesul pentru preluarea combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Valcea.

"Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioa-ne de lei.

O parte din datorii sunt către "Electrica", societate care a reziliat contractul cu "Oltchim" la începutul acestui an, combinatul fiind preluat de "Electrica Furnizare".

Surse din "Electrica" ne-au declarat că datoriile totale ale "Oltchim" sunt de 660 de milioane de lei (150 de milioane de euro) iar, până în acest moment, Combinatul vâlcean nu a achitat sumele restante, nerespectând deci graficul de eşalonare. De asemenea, reprezentanţii "Electrica", pentru a-şi recupera paguba, au cerut Ministerului Economiei cesionarea creanţei în patru tranşe egale.

Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoa-re nominală de 0,1 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb