Autorităţile vor o companie energetică naţională, dar nu ştiu cum să o facă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2007

Autorităţile vor o companie energetică naţională, dar nu ştiu cum să o facă

Într-o lună aflăm variantele de formare a noii societăţi

Modalitatea în care autorităţile vor constitui viitoarea mare companie energetică cu actualele societăţi rămase în proprietatea statului va fi cunoscută în circa o lună de zile.

Varujan Vosganian a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că există mai multe feluri în care poate fi înfiinţată o asemenea companie, iar aceste variante trebuie analizate cu mare atenţie de specialişti. Domnia sa a explicat: "Acum toată producţia este concentrată în proprietatea statului şi mai avem şi trei distribuţii de energie electrică. Din toate aces­te societăţi, trebuie să alegem acele capacităţi pe care le considerăm strategice şi să vedem dacă le reunim într-o nouă societate sau sub forma unui grup sau holding. Oricum, capacităţile care necesită investiţii masive trebuie supuse unui proces de privatizare".

În opinia ministrului Vosganian, piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice este liberalizată, astfel că menţinerea a trei din opt companii "Electrica" în proprietatea statului nu împiedică libera concurenţă.

În ceea ce priveşte complexurile energetice, este posibil ca una din cele trei societăţi să facă parte din viitoarea companie, iar restul să fie privatizate. Tot în acest sens, trebuie analizată şi activitatea "Electrocentrale Bucureşti", "Electrocentrale Deva" şi "Electrocentrale Galaţi". "Transelectrica" nu va face parte din viitoarea companie. "Nuclearelectrica", "Hidroelectrica" şi "Termoelectrica" (centralele de sistem) sunt considerate strategice şi vor face parte din viitoarea entitate. Numai că "Termoelectrica" poate constitui societăţi mixte cu investitori privaţi, "Hidroelectrica" va continua să vândă microhidrocentralele, iar Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi finanţate în proporţie de 70% din fonduri private.

Totodată, noua companie energetică naţională va fi privatizată, mai întâi prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti, în circa un an de la constituire, susţine Varujan Vosganian. Construcţia unei astfel de companii nu înseamnă menţinerea ei în proprietatea exclusivă a statului pe termen nelimitat, afirmă domnia sa. Această companie va avea un program eşalonat pe o perioadă de timp, prin care va deveni parţial privată, iar statul va deţine un pachet de acţiuni care să permită controlul asupra deciziilor strategice din viitoarea entitate.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a precizat că viitoarea companie va respecta toate normele europene din domeniu, va fi transparentă, iar tranzacţiile dintre entităţile componente (distribuitori şi producători) se vor face la vedere, pe bursa de energie.

Varujan Vosganian a subliniat că viitoarea structură a companiei va fi alcătuită astfel încât să nu stârnească obiecţiile Uniunii Europene şi autorităţii de concurenţă.

Constituirea unei astfel de companii va spori, în opinia autorităţilor, încrederea consumatorilor în securitatea alimentării cu energie electrică şi va asigura un preţ cât mai scăzut posibil pentru populaţie şi agenţii economici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Varujan Vosganian este un om alunecos, care musca la comanda. Unii l-au ridicat pe un piedestal ca sa-l poata folosi la momentul potrivit. Are un caracter infect. A tradat PNTcd in cadrul CDR. NOI, taranistii nu-l vom ierta nici in mormant. Acum incearca sa puna la pachet ce a mai ramas din sistemul energetic, ca apoi sa-l dea pe nimic asa cum s-a procedt cu Petrom-ul. Se stie ca este ofiter sub acoperire si lucreaza la comanda. D-le Basescu scapati tara de astfel de lifte, altfel romanii va vor considera de-al lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb