Autorităţile vor trebui să reducă producătorilor din energie cotele de emisii poluante

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 noiembrie 2007

Autorităţile vor trebui să reducă producătorilor din energie cotele de emisii poluante

Decizia autorităţilor române este de a reduce alocările de emisii poluante pentru fiecare operator economic în parte, conform recentei decizii a Comisiei Europene. Dumitra Mereuţă, director în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), a declarat ieri, într-un forum pe probleme de mediu: "Această decizie este la latitudinea autorităţilor române. Comisia Europeană cere doar nivelul de reducere pentru fiecare ţară, dar modul în care se atinge acest prag îl stabilim singuri".

Autorităţile române aveau la dispoziţie şi o altă variantă de a atinge ţinta impusă de UE, şi anume de a reduce nivelul emisiilor diferenţiat, în funcţie de cantitatea de emisii a producătorului, sau de raportul producţie-emisii. Însă, cel mai probabil, va fi aleasă varianta reducerii proporţionale.

Comisia Europeană a aprobat, în octombrie, pentru ţara noastră, o cotă de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon corespunzătoare anilor 2008 - 2012. Cota este 20,7% mai mică faţă de solicitarea Bucureştiului. Pentru emisiile din 2007, Planul Naţional de Alocare trebuie redus cu circa 10%.

În aceste condiţii, producătorii de energie electrică ar putea deveni cumpărători de certificate verzi, apreciază directorul Direcţiei de politici energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu. "Cel mai grav lucru mi se pare aplicarea retroactivă a deciziei Comisiei Europene pentru anul 2007. Nu este normal ca o decizie să se aplice pentru o perioadă care a trecut, acest lucru încălcând un principiu de drept. Producătorii nu aveau de unde să ştie, la începutul anului, ce cotă de alocare va avea România", a mai spus domnia sa, citat de Rompres.

Planul Naţional de Alocare s-a bazat pe prognoze realiste şi reducerea acestuia va duce la eforturi financiare din partea agenţilor economici din sector. Acest lucru nu trebuie să provoace, neapărat, o creştere a preţului energiei, susţine reprezentantul Ministerului Economiei. Există riscul şi ca statul român să fie dat în judecată de producători din acest motiv.

România va trimite, împreună cu alte ţări, Comisiei Europene o scrisoare în care va arăta că se consideră nedreptăţită de cotele alocate pentru emisiile de CO2, a anunţat tot ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care a şi convenit acest lucru cu premierul şi ministrul Mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb