Departamentul Naţional Anticorupţie anchetează în prezent 28 de dosare care au ca subiect parlamentari români. Daniel Morar, procuror şef al acestei instituţii a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că "cea mai mare parte dintre dosare se află în faza incipientă de cercetare, în unele dintre ele nu s-au efectuat nici actele premergătoare, nici acte de urmărire penală". Daniel Morar a mai spus că în cazul a trei deputaţi a fost dispusă începerea urmăririi penale, aceştia fiind cercetaţi pentru fapte de corupţie. Subiectul uneia dintre anchete îl constituie deputatul Ion Dumitru, căruia anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţia de abuz în serviciu, infracţiune pe care ar fi săvîrşit-o în calitate de director general al "Romsilva". Acuzaţiile aduse deputatului sînt reprezentate de achiziţii şi licitaţii care au cauzat prejudicii de aproximativ 2 milioane de euro.
Referitor la modul în care preşedintele Traian Băsescu a dobîndit casa din strada Mihăileanu, Daniel Morar a afirmat că soluţia dată de procurorul care s-a ocupat de caz a fost una corectă şi a adăugat că preşedintele ţării "nu poate fi cercetat decît pentru înaltă trădare".
Procurorul-şef al DNA a precizat că dosarul Zambaccian se află în faza întocmirii actelor premergătoare urmăririi penale şi că persoana în cauză, Adrian Năstase l-a sunat pentru a se interesa de acest caz. Daniel Morar a adăugat, pe marginea acestui subiect: "Nu era normal ca Adrian Năstase să mă sune pe mine. Cei care sînt interesaţi de un anumit dosar pot afla informaţii prin avocat, adresîndu-se procurorului care instrumentează cazul respectiv".
În altă ordine de idei, Daniel Morar a declarat că, în cazul Puwak, dosarul a fost redeschis, făra a fi începută încă urmărirea penală deoarece "verificările durează", pentru că în cauză trebuie să se cerceteze folosirea unor fonduri europene.
În cazul stenogramelor PSD, procurorul-şef al DNA a precizat că au fost audiaţi Rodica Stănoiu şi Florin Georgescu, dar că "în cauză nu există prea multe indicii care să ducă la concluzia punerii sub învinuire".
Daniel Morar a vorbit şi despre cazul funcţionarilor Primăriei Constanţa şi a precizat că în prezent se efectuează acte premergătoare cu privire la retrocedarea unor suprafeţe mari de terenuri, dar a adăugat că "nu s-a luat măsura punerii sub învinuire".
Un alt caz anchetat de DNA este dosarul "Chelaru", în care au fost audiaţi şi puşi sub învinuire chestorul Lazăr Cârjan şi comisarul Silviu Luncaşu.
În privinţa lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţeţean Vrancea, procurorii DNA au dispus punerea sechestrului pe bunurile acestuia, reprezentate de două apartamente şi trei suprafeţe de teren în comuna Voluntari.