Avansul cerut investitorilor de la Cupru Min - 40 de milioane de euro

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 8 iulie 2013

Avansul cerut investitorilor de la Cupru Min - 40 de milioane de euro

Termenul limită pentru achiziţionarea caietului de sarcini, 25 iulie

Anunţarea câştigătorului, în septembrie

Opt companii, la rând pentru investiţii la Roşia Poieni

Ministerul Economiei a publicat, la finalul săptămânii, anunţul pentru atragerea de investitori la societatea minieră, Cupru Min Roşia Poieni, avansul solicitat fiind de 40 milioane de euro, sumă care ar urma să fie achitată într-o singură tranşă, până la data de 1 decembrie 2013.

Contractul de asociere dintre Cupru Min şi viitorul investitor va avea o durată de şapte ani, cu un an de graţie, livrările de cupru urmând să fie efectuate din cel de-al doilea an al contractului, potrivit anun­ţului cu pricina.

Ziarul BURSA a anunţat, încă de la începutul săptămâ­nii, că, în cazul Cupru Min, ministerul Economiei va miza pe un plafon de investiţii de 40 de milioane de euro, cu un contract de şase ani şi unul de graţie, timp în care societatea va trebui să asigure necesarul de zăcăminte care vor fi livrate investitorului.

Graficul de livrare a concentratului de cupru prevede ca, în anul al doilea şi al treilea, să fie livrate zăcăminte în valoare de patru milioane euro, anual, începând ca, din următorul an, să fie acordate resurse în valoare de opt milioane euro.

Procesul de atragere de investitori

Potenţialii investitori trebuie să prezinte o scrisoare de bonitate financiară emisă de o bancă română sau de o bancă străină care are reprezentanţă în ţara noastră sau are relaţii de corespondenţă cu Eximbank, potrivit anunţului.

Potenţialii investitori trebuie să facă dovadă de faptul că nu au procese sau litigii cu alte companii.

Totodată, aceştia trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante către statul român sau, după caz, către statul al cărui rezident este potenţialul cumpărător, prin prezentarea de certificate de atestare fiscală eliberate de organele fiscale şi bugetare.

Deschiderea plicurilor conţinând documentele prevăzute se va face în data de 19 iulie 2013 la sediul societăţii Cupru Min, în prezenţa reprezentanţilor potenţialilor cumpărători.

Ulterior, Ministerul Economiei, cât şi reprezentanţii Cupru Min Roşia Poieni, vor analiza documentele prezentate de către companiile care şi-au manifestat interesul pentru încheierea unui parteneriat societa­tea din Abrud.

Companiile care se vor încadra condiţiilor impuse de Ministerul Economiei vor fi incluse pe o "listă scurtă", care le va oferi dreptul să achiziţioneze Caietul de Sarcini.

Termenul limită pentru achiziţionarea caietului de sarcini este 25 iulie, potrivit anunţului citat.

Ofertele investitorilor, în septembrie

Potrivit Ministerului Economiei, pe 20 septembrie, va fi deschis plicul sigilat conţinând oferta de cumpărare a potenţialilor investitori şi, pe baza preţului minim de cumpărare oferit pentru cupru, valabil pe toată perioada de derulare a contractului de vânzare, se va stabili potenţialul cumpărător.

Investitorii stau la coadă pentru zăcămintele de cupru

Ziarul BURSA a anunţat, în exclusivitate, că, printre alţii, trei din cele mai mari companii de trading din industria neferoaselor (Trafigura, Glencore şi Dundee Metals Precious) şi-au manifestat interesul pentru încheierea unui parteneriat la Abrud.

Dundee Metals Precious a mai încercat, în 2012, să cumpere societatea mineră de la Abrud, însă a pierdut licitaţia în faţa unei alte companii canadiene, Roman Copper.

Alături de Glencore, Trafigura şi Dundee Precious Metals, potrivit unor apropiaţi ai situaţiei, se mai găsesc două companii indiene şi o asociaţie a salariaţilor de la Cupru Min.

Asociaţia salariaţilor de la Cupru Min este dispusă, potrivit declaraţiilor unor membri, să facă toate investiţiile necesare pentru retehnologizare şi avize de mediu, pentru a evita un angajament cu un investitor străin la Abrud.

O parte din îngrijorările acestora sunt legate de faptul că, în contextul fluctuaţiilor dese de pe piaţa metalelor, rambursarea investiţiei prin furnizarea de materie primă ar fi dificilă.

Societatea Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre. În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Roman Copper a acţionat statul în judecată pentru că nu i-a atribuit contractul şi doreşte să-şi recupereze garanţia de participare în procesul de privatizare. 

Parteneriatul de asociere pe care se mizează în cazul Cupru Min este o formulă tranzitorie, potrivit lui Varujan Vosganian, pentru a se evita o concesiune sau o cedare de acţiuni. Totodată, domnia sa a justificat alegerea parteneriatului strategic şi prin faptul că, momentan, la Cupru Min, există două litigii. Primul litigiu este cel prin care Roman Copper solicită returnarea garanţiei după privatizarea nereuşită de anul trecut, iar cel de-al doilea este cel prin care Energo Mineral, fostul partener al Cupru Min, solicită 78 de milioane de lei în contul unor operaţiuni efectuate la Cupru Min.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb