Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a contribuit la consolidarea Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) cu 843 miliarde lei, informează AVAS.
Suma de 843 miliarde lei reprezintă o medie de 12,7 milioane lei/debitor, calculată în funcţie de numărul total de 66.360 de debitori preluaţi; o medie de 159,4 milioane lei/debitor, calculată în funcţie de numărul de 5.288 de debitori, de la care s-au înregistrat încasări.
Comparativ, media realizată de CNAS în primele şase luni ale anului 2003, de 11,3 milioane lei/contribuabil debitor, a fost rezultanta plăţilor, inclusiv voluntare, a celor 221.000 contribuabili debitori.
Creanţele bugetare restante la data de 30 iunie 2003, actualizate pînă la data predării, au făcut obiectul preluării de către AVAS de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în baza prevederilor OUG nr. 95/2003, aprobată cu completări şi modificări prin Legea nr. 557/2003, în vederea recuperării acestora în conformitate cu OUG nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Ca urmare a acţiunii de preluare, desfăşurată în perioada 10 noiembrie 2003 - 19 februarie 2004, s-au perfectat protocoalele privind transferul creanţelor bugetare între AVAB, CNAS şi CAS teritoriale, portofoliul total preluat fiind constituit dintr-un număr de 66.360 de debitori cu o valoare nominală totală a creanţelor în valoare de 24.281 miliarde lei .
Activitatea AVAS de recuperare a acestor creanţe a fost integrată în contextul priorităţilor privind derularea procedurilor complexe de valorificare a activelor din portofoliu pentru atingerea obiectivelor urmărite în recuperarea creanţelor într-o proporţie cît mai mare.
S-au comunicat, într-o primă etapă, titlurile executorii pentru 1.533 debitori, cu o valoare a creanţei în sumă de peste 17.578 miliarde de lei, respectiv 72,4 la sută din valoarea totală a creanţelor preluate.
De asemenea, s-au transmis titluri executorii prin somaţii colective de plată pentru un număr de 64.247 de debitori, s-a declanşat procedura de executare silită prin blocarea conturilor bancare pentru un număr de 793 debitori, cu o valoare nominală a creanţelor de 3.805 miliarde lei (respectiv 15,7 la sută), din care, pentru un număr de 195 de debitori, s-a dispus monitorizarea conturilor deschise la bănci prin instituirea obligativităţii virării lunare în contul diminuării datoriei a unui procent din rulajele conturilor curente.
S-au aplicat sechestrele asiguratorii asupra bunurilor din patrimoniu pentru un număr de 274 de debitori, pentru care s-au comandat rapoarte de evaluare şi urmează să se organizeze licitaţii publice de vînzare a activelor acestora. În cazul debitorilor care au manifestat interes pentru achitarea datoriilor, aplicarea unor metode de valorificare constructive s-a concretizat în perfectarea unui număr de 99 angajamente de plată şi a unui număr de opt convenţii de eşalonare.
Derularea metodelor de valorificare este influenţată şi de situaţiile juridice în care se regăsesc o parte din debitorii preluaţi, respectiv debitori aflaţi sub incidenţa unor acte normative speciale aprobate în vederea diminuării arieratelor din economie sau reglementării unor măsuri financiare, a căror obligaţii către FNUASS - în valoare de peste 5.000 miliarde lei (circa 140 milioane dolari) - urmează a fi anulate, acţiune ce va influenţa valoarea nominală a creanţelor preluate, în sensul diminuării acesteia cu circa 20%, debitori aflaţi în diverse stadii ale finalizării şi consolidării privatizării, care vor beneficia de prevederile legislaţiei în vigoare privind acordarea de înlesniri la plata obligaţiilor fiscale, generînd influenţe în sensul diminuării portofoliului şi a valorii recuperate, debitori aflaţi sub incidenţa prevederilor Legii nr. 64/1995 privind reorganizarea judiciară şi falimentul, cu completări şi modificări ulterioare, a căror creanţă în valoare nominală de 1.019 miliarde lei (circa 30 milioane dolari) nu va putea fi recuperată integral datorită stării de insolvenţă în care se afla aceştia .
Ca urmare a tuturor acţiunilor întreprinse cu celeritate de către AVAS de la preluare şi pînă în prezent, volumul încasărilor atinge un nivel consistent de 843 miliarde lei, ceea ce reprezintă o medie de 12,7 milioane lei/debitor, calculată în funcţie de numărul total de 66.360 debitori preluaţi; o medie de 159,4 milioane lei/debitor, calculată în funcţie de numărul de 5.288 debitori de la care s-au înregistrat încasări.
Media realizată de CNAS în primele şase luni ale anului 2003, de 11,3 milioane lei/contribuabil debitor, este rezultanta plăţilor, inclusiv voluntare, a celor 221.000 de contribuabili debitori, în timp ce rezultatele obţinute de către AVAS sunt exclusiv ca urmare a valorificării prin metode proprii a unor creanţe, în mare parte cu o vechime de peste trei ani.