AVAS confirmă 27% din totalul investiţiilor de mediu asumate de cumpărătorii societăţilor privatizate

R.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2005

Investiţiile asumate de cumpărătorii societăţilor privatizate au fost realizate în proporţie de 27%, restul aflîndu-se în diferite grade de îndeplinire, contractele fiind în derulare postprivatizare, precizează un comunicat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Dintr-un total de circa 276 milioane euro investiţii de mediu asumate de cumpără-tori, au fost realizate circa 73 milioane euro - investiţii cores-punzătoare pentru 92 de contracte de privatizare încheiate şi arhivate.

Investiţiile pentru protecţia mediului sînt considerate realizate, conform prevederilor OG nr. 25/2002, în momentul în care cumpărătorul prezintă un certificat emis în acest scop de cenzorii societăţii/firma specializată de audit, însoţit, în mod obligatoriu, de confirmarea eliberată de autoritatea de mediu competentă.

Din punct de vedere tehnic şi procedural, în cadrul obligaţiilor de mediu, care rezidă, în principal, în prevederile armonizate cu cerinţele UE ale legislaţiei în vigoare, sînt incluse şi angajamentele investiţionale de mediu. În perioada 1992-2005, AVAS a semnat un număr de 4.294 de contracte de privatizare care prevedeau obligaţii de mediu. Dintre acestea, 612 contracte conţineau şi clauze investiţionale de mediu. În prezent, 3.918 contracte aflate în monitorizare postprivatizare prevăd obligaţii de mediu. Dintre acestea, 520 de contracte conţin angajamente investiţionale de mediu, potrivit AVAS. Autoritatea a închis şi arhivat un număr de 376 de contracte de privatizare care conţineau obligaţii de mediu, pe baza confirmării realizării integrale a clauzelor contractuale asumate de cumpărător. Dintre acestea, 92 de contracte conţineau obligaţii investiţionale de mediu. Printre contractele pentru care a fost încetată monitorizarea postprivatizare în decursul anului 2005 se numără societăţile Pro Optica Bucureşti, SEF Petroforest Piatra Neamţ, Tehnofrig SA Cluj, Progresul SA Ilfov, Astra Vagoane Călători Arad, Mecon Iaşi, Saturn SA Alba Iulia şi Metalurgica Reghin.

Începînd cu anul 1995, ca urmare a apariţiei legii 137/1995 privind protecţia mediului, republicată, în contractele de vînzare-cumpărare de acţiuni sînt cuprinse clauze referitoare la obligaţiile asumate de cumpărători în vederea respectării legislaţiei în domeniu. În conformitate cu prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, se includ în dosarele de prezentare sau, după caz, în prospectele de ofertă publică obligaţiile şi răspunderile de mediu stabilite prin avizul de mediu emis de autoritatea de mediu competentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb