Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aplică un tratament egal pentru toţi debitorii, indiferent de numele lor, informează un comunicat al instituţiei dat ieri publicităţii.
Publicarea listei cu cei 50.000 de debitori ai AVAS care au creanţe fiscale, preluate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a produs, mai ales în rândul societăţilor bancare de pe listă, reacţii de surprindere şi de nemulţumire.
Pe site-ul AVAS sunt afişaţi debitori societăţi comerciale cu capital privat, cu capital de stat, persoane juridice cu diferite obiecte de activitate, unităţi sanitare, asociaţii de locatari, lăcaşe de cult, dar şi regii autonome.
În acest context, AVAS îşi exprimă surprinderea faţă de societăţile bancare care se regăsesc în postura de debitori şi care, deşi au fost somate, în data de 4 martie 2004, conform prevederilor Legii 557/2003, în loc să achite debitele sau să-şi fi reglementat pe parcursul ultimilor doi ani situaţia împreună la casele de sănătate cedente, îşi manifestă indignarea faţă de acţiunea AVAS.
AVAS a fost abilitată prin lege să preia de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate creanţele bugetare restante la data de 30 iunie 2003, actualizate până la data predării, în vederea recuperării acestora.
Sumele predate de CNAS pentru valorificare cumulează obligaţii ale agenţilor economici faţă de Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate datând din perioada 1998-2003. Pe site-ul Autorităţii s-au afişat 50.000 din cei 65.693 de debitori preluaţi de la CNAS, respectiv acei debitori care, deşi au fost somaţi să-şi achite obligaţiile de plată în urmă cu mai mult de doi ani, înregistrează în continuare datorii. Suma datorată ajunge la aproape 80 milioane RON.