AVAS şi-a transferat participaţia la Antibiotice Iaşi către Ministerul Sănătăţii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie 2009

AVAS şi-a transferat participaţia la Antibiotice Iaşi către Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a făcut primul pas pentru crearea Companiei Farmaceutice Române, după ce Depozitarul Central a înregistrat marţi transferul acţiunilor deţinute de AVAS la Antibiotice Iaşi în contul ministerului, potrivit unui comunicat transmis Bursei.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a devenit acţionar majoritar la Antibiotice Iaşi, în locul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deţinând 53,01% din compania farmaceutică.

Operaţiunea vine după ce Executivul a aprobat, în a doua jumătate a lunii trecute, transferul acţiunilor deţinute de stat la Antibiotice Iaşi din portofoliul AVAS la Ministerul Sănătăţii, pentru diminuarea efectelor crizei economice din Sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, declara în 15 martie că efectele crizei economice din sistem vor fi diminuate în urma transferului acţiunilor la minister.

"Astfel, una dintre cele mai importante companii producătoare de medicamente din România va produce, în colaborare şi cu alte firme străine, vaccinuri, insulină, medicamente pentru bolile cardiovasculare, tumorale şi alte medicamente importante de care pacienţii din România au nevoie. Multe dintre aceste medicamente le importăm la preţuri dezavantajoase în momentul de faţă", a spus Bazac.

La sfârşitul anului 2006, fosta guvernare a scos la privatizare Antibiotice SA din Iaşi, dar metoda aleasă de AVAS, licitaţie prin strigare, a fost contestată de sindicalişti. Principala obiecţie a acestora a fost că se poate sista producţia, iar locurile de muncă ar fi fost pierdute. La începutul anului 2008, sindicaliştii au obţinut, în instanţă, anularea Hotărârii de Guvern prin care unitatea era scoasă la privatizare.

Profitul net al Antibiotice Iaşi a crescut cu 50% în primele trei luni, la 10,56 milioane lei (2,47 milioane euro), iar afacerile companiei au avansat cu 19%, până la 57,65 milioa­ne lei (13,51 milioane euro).

Dinamica pozitivă a profitului a fost rezultatul unui plan de reducere a costurilor, dar şi al ajustării pe plus a preţurilor la unele medicamente din perspectiva cursului de schimb, începând cu luna februarie.

Antibiotice Iaşi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat în 454,9 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 0,10 lei. Pe lângă Ministerul Sănătăţii, SIF Oltenia (SIF5) mai deţine 10,10% din Antibiotice.

Acţiunile Antibiotice au încheiat şedinţa de miercuri a Bursei la preţul de 0,5250 lei pe titlu, nivel la care capitalizarea companiei este de 238,8 milioane lei (56,95 milioane euro). Titlurile Antibiotice Iaşi se tranzacţionează la prima categorie a Bursei de Valori, sub simbolul ATB

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb