Averea lui Adrian Năstase depăşeşte miliardul de dolari?!

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 9 iunie 2004

Cornel Nistorescu şi-a dat drumul la gură pe postul de televiziune "Naţional TV" şi a pomenit, într-o emisiune difuzată luni, de declaraţia unui deputat că premierul Adrian Năstase ar fi acumulat o avere care depăşeşte un miliard de dolari. Zvonul circulă de ceva vreme, dar este prima oară cînd cineva îl relatează public.

Verificarea zvonului pare imposibilă. Îl putem analiza, însă, din punctul de vedere al logicii aristotelice: ori este adevărat că Năstase are peste un miliard de dolari, ori nu este adevărat că Năstase are peste un miliard de dolari - a treia posibilitate nu există.

Prima variantă

Dacă Năstase are peste un miliard de dolari, atunci se explică de ce o ducem prost: primul ministru fură. Adrian Năstase se ocupă de politică continuu de paisprezece ani şi, deci, nu a avut cînd să cîştige prin afaceri cinstite peste un miliard de dolari. Eu, care mă ocup de afaceri cinstite de paisprezece ani, nu am peste un miliard de dolari. Mă întreb cît de sărac aş fi fost dacă aş fi făcut politică, iar nu afaceri.

A doua variantă

Dacă Năstase nu are peste un miliard de dolari, atunci se pune întrebarea cît are - un miliard fix, sau sub un miliard?

Dacă are un miliard fix, atunci este valabil raţionamentul de la prima variantă.

Dacă are sub un miliard, atunci nu ne-a minţit la declaraţia de avere, cînd a susţinut că are vreo două sute de mii de dolari. Desigur, înfiinţarea unui Muzeu al hărţilor prin donaţia exclusivă din colecţia Adrian şi Dana Năstase i-a mai diminuat averea (actul de înfiinţare al Muzeului îi permite, însă, să-şi recupereze donaţia, evaluată în interpelarea parlamentară a deputatului PD Ioan Onisei, la două milioane de dolari). Cumpărarea acţiunilor "Dracula Park" cu o sumă echivalentă cu salariul său pe trei luni îi va fi scăzut şi ea din avere, după cum s-a derulat ulterior investiţia. Şcoala Româno-Americană a băieţilor a costat şi ea, anual, cîteva salarii de premier, cam tot atît cît se zice că ar fi cheltuit soţia sa, Dana Năstase, într-o zi, la un "Mall" din Tel Aviv. Colecţia de artă trebuie să-l fi costat şi ea salariile pe cîteva zeci de mandate de premier, dacă n-a primit-o gratis. În sfîrşit, legendarul pariu al premierului cu Ion Ţiriac, care nu l-a crezut că poate construi 400 de săli de sport pînă la sfîrşitul anului, se spune că ar avea ca miză un "Mercedes" de vreo sută de mii de euro, sugerînd că Adrian Năstase ar dispune lesne de o astfel de sumă, ba chiar că şi-o permite pentru că averea sa s-ar putea măsura cu cea a lui Ţiriac.

Dar, chiar dacă averea lui Adrian Năstase ar fi de doar un euro, în toate variantele, rămîne validă următoarea judecată: zvonul că ar avea peste un miliard de dolari a fost lansat pentru că este plauzibil; el este plauzibil pentru că guvernarea lui Năstase nu numai că nu a combătut corupţia, ci a stimulat-o; cetăţenii îi suspectează pe guvernanţi că nu urmăresc nimic altceva decît să se îmbogăţească; iar şeful guvernului este Adrian Năstase. Ceea ce-i face pe cetăţeni să creadă că este şi cel mai bogat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb