Un nou val de criză financiară ar putea afecta întreaga lume, a avertizat, ieri, Bank of China (BoC), invocând riscul unei acumulări a creditelor neperformante într-o economie aflată în recesiune.
Eforturile făcute de guvernele din întreaga lume pentru liniştirea pieţelor nu au reuşit să rezolve problemele profunde care stau la originea crizei, a explicat Zhu Min, vicepreşedinte al Bank of China, într-un comentariu publicat în China Securities Journal.
În opinia sa, "piaţa imobiliară va mai cunoaşte corecţii importante, iar preţul acţiunilor instituţiilor financiare va înregistra fluctuaţii mari".
Băncile vor fi, în continuare, reticente să acorde credite şi monedele vor continua să fluctueze, în funcţie de realocările mondiale de fonduri, a menţionat vicepreşedintele BoC. Acesta susţine:
"Din ce în ce mai multe restanţe la plată a împrumuturilor acordate firmelor sau persoanelor fizice provocate de recesiunea economiei reale ar putea determina apariţia unui al doilea val al crizei financiare".
Amploarea şi natura crizei nu au fost corect apreciate, iar lipsa de structură şi de clarviziune a eforturilor întreprinse de guverne pentru stabilizarea pieţelor riscă să genereze probleme neaşteptate, a avertizat Zhu Min. Acesta spune: "Credem că deciziile luate de guverne în timpul crizei mondiale au abundat în contradicţii şi greşeli".
Din punctul de vedere al reprezentantului Bank of China, marile instituţii bancare salvate de planuri guvernamentale ar putea, într-un an sau doi, să se confrunte din nou cu dificultăţi, băncile mai mici ar putea intra în faliment, iar fondurile de investiţii se pot prăbuşi.
Guvernele din numeroase ţări au injectat miliarde de dolari în planurile de salvare a băncilor şi au acţionat, adesea de comun acord, pentru scăderea ratei dobânzilor de la prăbuşirea, în septembrie 2008, a grupului american "Lehman Brothers Holdings".