AVERTISMENT GOLDMAN SACHS: "Acţiunile prezintă în continuare un risc ridicat de scădere"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2022

"Acţiunile prezintă în continuare un risc ridicat de scădere"

"Deocamdată, piaţa include în preţuri doar o recesiune uşoară", spun analiştii băncii "Marjele de profitabilitate sunt încă ridicate şi o normalizare va duce duce la revizuiri negative ale câştigurilor", conform celor de la Goldman

Piaţa acţiunilor se confruntă în continuare cu un risc ridicat de scădere suplimentară, chiar dacă se află în teritoriul "bear", conform Goldman Sachs, scrie Business Insider.

Deocamdată, piaţa include în preţuri doar o recesiune uşoară, pe măsură ce evaluările scad pe fondul creşterii ratelor dobânzilor şi a adoptării de către Rezerva Federală a unei abordări mai hawkish (agresivă), sunt de părere analiştii băncii. Dar, contextul macroeconomic va duce probabil la o revizuire negativă a câştigurilor companiilor în a doua parte a anului, au avertizat aceştia, potrivit sursei menţionate.

"Marjele de profitabilitate sunt încă ridicate şi o anumită normalizare ar duce duce la revizuiri negative ale câştigurilor - evaluările ajustate ciclic, precum raportul Shiller P/E pentru indicele S&P 500, rămân relativ ridicate, mai ales pe un orizont lung de timp", spun cei de la Goldman Sachs.

În ciuda faptului că S&P 500 are o scădere de 21% în primele şase luni din 2022, marcând cea mai slabă primă jumătate de an din 1970 încoace, în scenariul unei recesiuni economice banca estimează că indicele poate ajunge la 3.600 de puncte. Săptămâna trecută, cel mai important coş de acţiuni din Statele Unite a încheiat la 3.825 de puncte.

Deocamdată, economiştii de la Goldman văd o probabilitate de recesiune de 30% în anul următor în Statele Unite, şi o probabilitate de aproximativ 50% în următorii doi ani. Totuşi, analiştii nu se aşteaptă la o recesiune profundă sau îndelungată, deoarece economia globală "nu se confruntă cu dezechilibre majore", confom Business Insider.

Dar, pe măsură ce Rezerva Federală creşte rata dobânzii-cheie pentru a lupta cu inflaţia, împingând randamentele obligaţiunilor tot mai sus, acţiunile nu se vor mai bucura de aşa-numita TINA - "Nu Există Nicio Alternativă", în ceea ce priveşte obţinerea de randamente.

Goldman a subliniat că, dacă randamentele obligaţiunilor nu încep să scadă, preţurile acţiunilor pot coborî şi mai mult, în condiţiile în care investitorii nu mai sunt blocaţi în alegerea dintre acţiuni şi obligaţiuni cu rate ultra-scăzute."Cu o inflaţie lipicioasă şi randamente în creştere, investitorii se confruntă cu TARA - Există o Alternativă Rezonabilă", spun analiştii, citaţi de Business Insider.

În primele şase luni ale anului, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 15%, iar Nasdaq Composite a avut un declin de aproximativ 30%. Declinul a venit pe fondul unui cumul de factori. Războiul Rusiei în Ucraina a dus la creşterea inflaţiei, ceea ce a accentuat temerile privind măsurile pe care băncile centrale, precum Rezerva Federală, vor fi nevoite să le ia în lupta cu creşterea generalizată a preţurilor din economie. În aceste condiţii, acţiunile au început să includă tot mai mult în preţuri o recesiune economică, iar blocajele cauzate de un nou val de Covid în China au alimentat suplimentar anxietatea din pieţe.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Normal că există riscul de scădere pe acțiuni care au fost luate doar pe nume nu și pe fundament (multe acțiuni din tehnologie doar că s.au numit Facebook sau Twitter etc) cu un PER până la cer!

    Așa că sa nu ne căutăm daca aruncam cu banii aiurea doar sa avem in portofoliu nume rezonante! 

    Cine nu a deschis short-urile, inca mai are timp sa o faca.

    1. Protarule, de ce vrei sa bagi oamenii in belea?

      Valul descendent s-a terminat (pentru moment) sau mai putem inregistra un anemic sub-val 5 din primul mare val descendent 1.  

      Oameni buni, nu se shorteaza acum la final, aveti rabdare.  

      Are de recuperat minim 61.8 % din toata scaderea inainte de a intra short.

      Acum e de intrat (cu grija) mai degraba long si doar pentru cateva luni.  

    Dacă GS a devenit bearish peste noapte, înseamnă ca mă pregătesc sa...cumpăr !

    Singurul lucru care mă împiedică acum este sky high CHF...un avertizor timpuriu al sentimentului din piața. 

    1. corect, ai punctat bine!

      e invers... dar long-ul e doar circumstantial ... pt 2-3-4 luni. Dupa aceea urmeaza sange mult si prapad mare in pietele de actiuni (valul 3 descendent...cel mai dur si puternic din toate cele 5 valuri)...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb