AVIONUL DOBORÂT ÎN UCRAINA FMI:"Economia Ucrainei va scădea mai mult decât se aştepta"

Bianca Dobrescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2014

Perspectivele economice ale Ucrainei s-au deteriorat "vizibil", Produsul Intern Brut urmând să se contracte cu 6,5% în acest an, faţă de 5%, cât era estimarea iniţială, a anunţat, vineri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În perioada 27 iunie - 17 iulie, o delegaţie a FMI a vizitat Kievul, pentru a purta discuţii despre prima evaluare din cadrul acordului Stand-by (ASB) pe care Ucraina l-a încheiat cu Fondul.

Nikolay Gueorguiev, şeful misiunii FMI în Ucraina, a declarat că oficialii instituţiei financiare s-au înţeles cu autorităţile ucrainiene în privinţa politicilor necesare pentru finalizarea primei evaluări în cadrul ASB.

Finalizarea revizuirii acestei prime evaluări a acordului preventiv ar permite plata de 914,67 milioane DST (aproximativ 1,4 miliarde de dolari), menţionează reprezentanţii FMI.

Aceştia au declarat: "FMI constată că politicile convenite au fost puse în aplicare, în mare parte, conform modului planificat şi că toate criteriile de performanţă, cu o singură excepţie, au fost îndeplinite până la finele lunii mai. În aceeaşi situaţie se află şi criteriile structurale, deşi unele au ajuns la bun sfârşit cu întârziere".

Nikolay Gueorguiev consideră că performanţele de până acum ale Ucrainei, în privinţa respectării prevederilor din acord, sunt notabile, adaugând că punerea în aplicare s-a realizat într-un mediu cu mult mai dificil faţă de cel anticipat la momentul lansării programului, având în vedere conflictul din Estul ţării.

"Acest conflict aduce presiuni privind aplicarea programului, precum şi o serie de elemente-cheie ale cadrului macroeconomic, care vor urma să fie revizuite", a precizat şeful misiunii FMI în Ucraina, adăugând: "Colectarea veniturilor din Est este mai slabă decât ne aşteptam, iar cheltuielile cu securitatea au devenit mai mari. În acelaşi timp, ieşirile de capital peste estimări şi monetizarea deficitelor fiscale provoacă presiuni asupra rezervelor internaţionale nete. Totuşi, chiar dacă rezultatele de până acum, ale punerii în aplicare a prevederilor acordului, au fost bune, autorităţile au decis să ia o serie de măsuri compensatorii spre limitarea impactului negativ al conflictului, asigurându-se astfel că obiectivele cheie ale programului sunt realizate pe întreaga durată a programului de doi ani".

Nikolay Gueorguiev afirmă că autorităţile au decis să pună în aplicare un pachet de măsuri care privesc veniturile şi cheltuielile bugetare, în valoare de 1% din PIB, în acest an, şi să compenseze efectul majorării cheltuielilor de securitate cu alte reduceri de cheltuieli.

Comunicatul FMI mai precizează: "În domeniul politicii monetare, Banca Naţională a Ucrainei (BNU) va limita declinul rezervelor prin intermediul unor achiziţii de pe piaţă, permiţând hryvnei să se deprecieze dacă este absolut necesar. Până atunci, BNU va continua să îmbunătăţească cadrul de politică monetară, punând accent pe stabilitatea preţurilor interne, pregătindu-se astfel atingerea ţintei de inflaţie. Cadrul operaţional şi poziţia financiară a Fondului de Garantare a Depozitelor sunt îmbunătăţite, spre a menţine încrederea în capacitatea de a îşi executa mandatul. Autorităţile iau măsuri pentru consolidarea guvernanţei şi remedierea climatului de afaceri".

Un studiu recent a identificat domenii majore în care sunt necesare reforme, arată Nikolay Gueorguiev.

Oficialul Fondului susţine că este convins că programul îşi va îndeplini obiectivele şi se va restabili echilibrul macroeconomic intern şi extern, ajungându-se chiar la o creştere economică durabilă.

Acesta afirmă că programul se bazează pe faptul că, în lunile următoare, conflictul se va reduce, în lunile următoare în intensitate.

Nikolay Gueorguiev mai precizează că FMI asigură adaptabilitatea programului, în funcţie de evoluţiile viitoare, atrăgând atenţia că o prelungire a conflictului ar dăuna serios capacităţii autorităţilor ucrainene să implementeze programul, dacă nu vor beneficia de o creştere substanţială a sprijinului extern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb