Actualizare 13:56 Volksbank a programat peste 80% dintre clienţii cu credite în franci elveţieni pentru conversie
Volksbank a programat peste 80% dintre clienţii cu credite în franci elveţieni pentru prezentarea ofertei de conversie a creditelor din CHF în lei sau euro, primele contracte fiind deja semnate, după perioada de analiză de 15 zile, a declarat, pentru Mediafax, Andrei Dudoiu, director general al băncii.
"Am început să semnăm contractele de conversie de câteva zile, pentru că abia au trecut 15 zile de primele prezentări de ofertă. Cred că vârful de semnare va fi atins în iunie", a afirmat Dudoiu, prezent la o conferinţă organizată la BNR.
(Alexandru Costea)
---------
Primele trei procese declinate dintr-un dosar colectiv care a fost disjuns de justiţie, având ca obiect clauzele abuzive din contractele de credit, au fost câştigate de clienţi, împotriva Volksbank, după cum anunţă avocatul Adrian Cuculiş.
Domnia sa ne-a declarat: "Sunt primele cazuri câştigate în defavoarea băncii din dosarele care mi-au fost disjunse. Mai am multe alte astfel de speţe pe rol, însă în acele cazuri instanţa nu s-a pronunţat. Ceea ce este important de subliniat este că, în cele trei cazuri referitoare la Volksbank, justiţia a declarat abuzive atât clauza de dobândă contractuală, cât şi pe cea de dobândă legală şi pe cea care priveşte comisionul de risc".
Adrian Cuculiş ne-a precizat că dosarele în cauză au fost disjunse dintr-unul colectiv ce reunea circa 80 de persoane, cazurile individuale fiind declinate la Tribunalul Bucureşti sau la Judecătoria sectorului 2.
Avocatul subliniază că i-au fost disjunse mai multe dosare colective, deschise de clienţi împotriva OTP Bank, Credit Europe Bank Volksbank.
Domnul Cuculiş postează pe pagina sa socializare: "Apropo de dosarele disjunse şi mai apoi declinate. Soluţia de mai jos vine ca parte dintr-un dosar de zeci de persoane, pornite într-un litigiu mamut contra Volksbank ce ulterior a fost disjuns şi declinat, însă soluţia este zdrobitoare pentru Volksbank, care, apropo, pierde tot ce avea de pierdut - dobânda contractuală, dobânda legală şi comisionul de risc (...). Mă întreb, cei care au câştigat şi dobânda contractuală, dar şi comisionul de risc, oare se pot păcăli cu oferta băncii Transilvania?".
Pronunţarea publicată pe site-ul Judecătoriei sectorului 2, în dosarul cu numărul 23633/300/2015, arată: "Admite, în parte, cererea formulată de reclamanţii Niculita Irina Maria şi Niculita Mihai, în contradictoriu cu pârâta SC Volksbank Romania SA. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit (...). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc de 0,1%, în baza convenţiei de credit (...), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de dobândă excedentară faţă de dobânda de 4,25% pe an, fără a fi fost datorate, în baza convenţiei de credit (...), de la data încheierii convenţiei de credit şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit (...). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc de 0,22%, în baza convenţiei de credit (...), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant. Respinge cererea formulată de reclamanţi în rest, ca neîntemeiată".
De asemenea, instanţa s-a pronunţat, în dosarul numărul 23626/300/2015, după cum urmează: "Admite, în parte, cererea formulată de reclamanţii Guianu Dumitru şi Guianu Ioana, în contradictoriu cu pârâta SC Volksbank Romania SA. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit (...). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc, în baza convenţiei de credit (...), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de dobândă excedentară faţă de dobânda de 9,9% pe an, fără a fi fost datorate, pentru perioada 10.01.2007-10.02.2010, în baza convenţiei de credit (...), la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant. Respinge cererea formulată de reclamanţi în rest, ca neîntemeiată".
Ambele decizii au fost luate în data de 20 mai anul curent, banca având drept de apel în timp de 30 de zile de la comunicare.
Reprezentanţii Volksbank/Banca Transilvania ne-au transmis, aseară, la închiderea ediţiei, că vor reveni cu opinia lor faţă de aceste cazuri.
Odată cu publicarea planului de conversie a creditelor acordate de Volksbank în franci elveţieni, care prevede aplicarea unui discount la sold, Banca Transilvania a anunţat şi faptul că elimină comisionul de risc/administrare din contractele de credit încheiate de Volksbank, indiferent de moneda în care au fost acordate împrumuturile.
Banca Transilvania a achiziţionat, la finalul anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank.
1. Comisionul de administrare
(mesaj trimis de Zlota în data de 26.05.2015, 13:03)
De ce nu se spune nimic de comisionul de administrare? Sunt convins ca acest avocat nu s-a priceput sa il ceara. Daca ar fi ca banca sa puna in aplicare decizia instantei ar da inapoi numai comisionul de risc perceput pana in 2010, fara comisionul de administrare.