Începând de luni, 22 iunie, elevii din întreaga ţară vor susţine examenul maturităţii. BURSA vă prezintă toate informaţiile de actualitate pentru Bacalaureatul din acest an, care se va desfăşura în condiţii speciale.
Stirea pe scurt:
Examenul de Bacalaureat 2020
Elevii înscrişti la examenul de bacalaureat 2020 vor da primele probe scrise în 22 iunie, când le vor fi evaluate cunoştiinţele despre limba şi literatura română.
Apoi, a doua zi, probele scrise continuă cu limba şi literatura maternă, urmând ca în 24 iunie, elevii înscrişi la bacalaureat 2020 să dea probe scrise la "proba obligatorie a profilului".
De asemenea, în 25 iunie sunt alte probe scrise, respectiv "proba la alegere a profilului şi a specializării".
Afisarea rezultatelor la probele scrise va avea loc pe 30 iunie 2020, până în ora 12. În aceeaşi zi, elevii nemultumiţi vor putea depune contestaţii, cu o a doua rundă pe 1 iulie. Pe 5 iulie, se afişează rezultatele finale.
Calendar Bacalaureatul 2020
- > 3 - 10 iunie 2020 Înscrierea candidaţilor
- > 11 - 17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale
- > 22 iunie 2020 Limba şi literatura română - proba E a) - proba scrisă
- > 23 iunie 2020 Limba şi literatura maternă - proba E b) - proba scrisă
- > 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului - proba E c) - proba scrisă
- > 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului şi a specializării - proba E d) - proba scrisă
- > 30 iunie 2020 Afişarea rezultatelor la probele scrise - până la ora 12:00
- > 30 iunie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 - 20:00
- > 1 iulie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 - 12:00
- > 1 - 4 iulie 2020 Rezolvarea contestaţiilor
- > 5 iulie 2020 Afişarea rezultatelor finale
Sesiunea specială pentru bacalaureat 2020
În contextul epidemiologic actual, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a aprobat ordinul privind organizarea sesiunii speciale de bacalaureat pentru absolvenţii care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalităţii de şanse.
La aceste sesiuni speciale vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.
- >29 iunie - 3 iulie: înscrierea candidaţilor
- >6 iulie: Limba şi literatura română - proba E a) - proba scrisă
- >7 iulie: proba obligatorie a profilului - proba E c) - proba scrisă
- >8 iulie: proba la alegere a profilului şi a specializării - proba E d) - proba scrisă
- >9 iulie: Limba şi literatura maternă - proba E b) - proba scrisă
- >10 iulie: afişarea rezultatelor (ora 12:00)
- >10 iulie: depunerea contestaţiilor (între orele 14:00 - 19:00)
- >12 iulie: afişarea rezultatelor finale (după ora 12:00)
Cum se stabileşte punctajul competenţelor lingvistice şi digitale
Comisiile de bacalaureat de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă, la probele de profil din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2020, în perioada 11 - 17 iunie 2020. Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie.
Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la disciplina Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă, în clasele a IX-a - a XII-a, candidaţilor li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:
• utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei.
Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal.
Nivelul unic de competenţă se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi şi se acordă conform următoarei grile:
• calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
• calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
• calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
• calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.
Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:
• utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
• utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Candidaţii care nu au studiat disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza Procedurii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (proba D).
Candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal - proba C.
De asemenea, candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale - proba D.
Condiţii şi măsuri speciale de examen
Elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei Sars-CoV-2 vor susţine probele pentru examenul naţional de bacalaureat 2020 conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.
Pentru examenul naţional de bacalaureat 2020, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.
1. tot ce tre sa sti inainte de examen
(mesaj trimis de dan în data de 21.06.2020, 00:33)
sunt intrebarile si raspunsurile la ele.