BACIU, LAPAR: CULTURILE DE TOAMNĂ, ÎN PERICOL Seceta a ars 3 miliarde de euro din producţia agricolă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 18 septembrie 2012

Seceta a ars 3 miliarde de euro din producţia agricolă

Seceta din această vară a adus pierderi în agricultură de 3 miliarde euro, ca urmare a scăderii producţiei de cereale, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşe-dintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Potrivit domniei sale, rapiţa a fost compromisă în proporţie de 70%, recolta de porumb a fost mai mică cu 50-80% faţă de anul trecut, producţia de grâu a fost la jumătate, în timp ce floarea-soarelui a fost distrusă în proporţie de 30-40%.

Mai mult decât atât, seceta pune în pericol şi culturile de toamnă, ne-a mai spus Laurenţiu Baciu.

Reprezentantul LAPAR ne-a precizat: "Rapiţa trebuia semănată de mult şi chiar trebuia să fie răsărită. Unii dintre fermieri nu au lucrat solul deloc, pentru că nu s-a putut lucra, alţii au semănat rapiţa, dar au semănat-o degeaba.

Nu ştiu dacă la nivel de ţară sunt câteva mii de hectare de rapiţă care au răsărit, în condiţiile în care, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem 600.000-700.000 de hectare din această plantă. Aceeaşi problemă o avem şi la grâu. Aici, însă, nu a fost depăşită perioada optimă, dar dacă vom semăna după 25 septembrie nu mai avem speranţă că se va face grâul. Orice zi întârziere după această dată înseamnă pagubă".

Laurenţiu Baciu ne-a spus că, întrucât pământul este imposibil de lucrat, "toată lumea aşteaptă cât mai curând o ploaie de 50-60 de litri pe metrul pătrat", pentru a avea garanţia că se va putea semăna şi va şi răsări grâul.

Domnia sa ne-a explicat că efectele reducerii producţiei de cereale din acest an au început să se resimtă şi în buzunarele consumatorilor, prin majorarea preţurilor la pro-dusele finite.

"Materia primă s-a scumpit de mult. Preţul grâului şi cel al porumbului deja s-au dublat, faţă de anul trecut. Produsele finite s-au scumpit şi ele, iar tendinţa de majorare se accentuează. Toate se vor scumpi, pâinea şi derivatele, laptele şi produsele din lapte, carnea, întrucât creşterile de preţ au loc în lanţ. Sunt produse care vor fi mai scumpe şi cu peste 50%, până la finalul anului", ne-a mai spus domnia sa, menţionând că stocurile de anul trecut deja sunt pe final.

Laurenţiu Baciu ne-a declarat că, pe lângă pierderile din agricultură, şi scumpirea utilităţilor influenţează preţurile produselor finite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb