Baconschi: "Suntem în pericol să avem prea mulţi proprietari străini"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 7 iulie 2011

Există riscul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini, şi-a arătat, ieri, îngrijorarea ministrul de Externe Teodor Baconschi. Domnia sa a făcut referire la cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din ţara noastră şi la interesul crescut al investitorilor străini pentru terenurile în România, pentru dezvoltarea de investiţii: "Pământul este încă ieftin. Există pericolul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini, să vindem orice, fără criterii. Riscul a apărut deja. Trebuie să fim foarte atenţi şi să mergem mai mult pe concesiuni. Trebuie să punem o frână". Domnia sa a adăugat că simte din diverse discuţii cu mulţi dintre omologii săi că "este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est".

Ministrul de resort a precizat că există ţări tehnologizate care au probleme cu apa şi hrana şi care vor să investească în producţia agricolă din ţara noastră: "Pe mine mă îngrijorează un pic acest apetit al unor companii neromâneşti pentru pământul românesc. Nu dintr-un naţionalism elementar, ci pentru că, într-adevăr, legis-laţia ar trebui să pună nişte bariere.

Ceva mai liniştit, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a specificat că vânzarea terenurilor agricole către străini nu va fi niciodată susţinută de ministerul pe care îl conduce: "Nu voi susţine niciodată vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii străini, deşi se încearcă o promovare în privinţa vânzărilor de terenuri agricole la liber şi, respectiv, celor nerezidenţi. Ca ministru, am o opoziţie totală pentru această operaţiune de vânzare de terenuri, dar nu sunt împotriva investiţiilor în domeniu".

Potrivit legislaţiei din domeniu, persoanele fizice care doresc să achiziţioneze teren pe teritoriul ţării noastre trebuie să aibă domiciliul în România, iar cele juridice să deţină sediul în ţara noastră. Ministrul Tabără a explicat că, dacă pierd acest statut, firmele sunt obligate să înstrăineze terenurile în decurs de un an.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Buna dimineata Dl Ministru baconski.V-ati trezit, intoarceti-l pe Dl Tabara pe partea cealalalta, sa nu mai sforaie cand doarme.A, parca dansul era la agricultura nu dvs.Ati inversat rolurile in comedia zilnica si stupida pe care o jucati impreuna cu Blonda, Chelu si Piticu & incompetentii SRL!

    As initia un proiect cu ajutor european pentru productie si prelucrare ecologica pe baza unei livezi salbaticite dar proprietarul nu poate incheia nici un fel de act de vanzare de inchiriere de cocesiune etc pentru ca desi e pus in posesie de 20 de ani NU A PRIMIT TITLUL DE PROPRIETATE Unde se poate interveni ?

    1. Pentru opinia 1 : aveti dreptate. Iata si evreul Natanytahu afirma ca ei au apa si teren agricol putin si noi destul ! Ar vrea sa le dam si lor! CLAR? Pe chel il doare undeva. Ar vinde-o si pe maica sa decedata pentru a scoate bani . Ca si Adrian Nastase ,cel cu referendumul de 2 zile ce modifica legea fundamentala a tarii ,Constitutia,permitand vanzarea de terenuri agricole in tara noastra. In mod sigur viitor puscariabil,condamnat la munca silnica pe viata. Impreuna cu etalonul coruptiei, V. Hrebenciuc. Membru marcant al GUVR! Si altii . Pentru opinia 2: Nimeni nu va opreste sa cereti asa ceva. Urmariti anunturile mai vechi din site-ul Agentia org. Veti gasi ce va intereseaza.Succes!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb