BAE Systems, posibil să iasă din acţionariatul Air Astana din Kazahstan

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2023

Sursa foto: facebook / airastana

Sursa foto: facebook / airastana

Compania aeriană kazahă are în vedere o ofertă publică iniţială

Compania aerospaţială britanică BAE Systems, care deţine un pachet de 49% din acţiunile Air Astana, ar putea ieşi complet din acţionariatul operatorului de transport aerian kazah în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) a acestuia, programată pentru prima jumătate a anului 2024, conform unui oficial al fondului suveran kazah Samruk-Kazyna, care deţine restul de 51%, anunţă ch-aviation.com

Yernar Zhanadil, directorul general pentru dezvoltare şi privatizare al fondului, a declarat că IPO-ul ar putea avea loc pe cele două burse din Kazahstan - Kazakhstan Stock Exchange din Almaty şi Astana International Exchange din capitală, dar şi la Londra, potrivit publicaţiei economice Zakon.

Acţionarii Air Astana poartă în prezent discuţii cu un investitor care ar putea prelua cea mai mare parte din pachetul de acţiuni al BAE Systems, a precizat Yernar Zhanadil, adăugând: "Încercăm să găsim opţiunea potrivită, dar deocamdată intenţionăm să ieşim pe bursă cu Air Astana în 2024, deoarece credem că volatilitatea de pe pieţele internaţionale se va atenua până la acel moment. Am reuşit să găsim un investitor bun şi de renume. Acesta este, ca atare, un investitor-ancoră pentru IPO, dar trebuie să îi respectăm poziţia şi acţionarii. Acum, investitorul spune că Air Astana ar trebui să fie listată pe o bursă internaţională şi pe pieţele locale, dar negocierile sunt încă în curs, discutăm aceste aspecte. BAE Systems nu exclude o retragere completă din Air Astana. Dar este o chestiune de preţ şi de componenţă corectă a viitorului acţionariat, pentru că societatea britanică, în calitate de acţionar responsabil, urmăreşte atent cine îi va lua locul".

Yernar Zhanadil a subliniat că Air Astana "este pe deplin pregătită pentru IPO" după ce a publicat "rezultate excelente" pentru 2022. Compania aeriană a obţinut un profit record de 78,4 milioane de dolari anul trecut, în condiţiile în care traficul de pasageri a crescut cu 11%, până la 7,4 milioane, în pofida încetării zborurilor către Rusia vecină. Operatorul de transport intenţionează să-şi mărească flota la 50 de aeronave până la sfârşitul acestui an, de la 43 în prezent.

Directorul executiv al transportatorului, Peter Foster, a indicat deja în ianuarie că o listare ar putea fi organizată în 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb